Украйна отново удари Крим, руснаци масово напускат територията

САЩ са убедени, че руснаци вече са обучавани да използат ирански дронове
11 авг 2022 13:41, Йоана Цонева
154
Украйна отново удари Крим, руснаци масово напускат територията
Снимка: БГНЕС

Макар че още никой не е обявил, че експлозиите на военното летище "Саки" в Крим са резултат от извършена с ракети атака от страна на Украйна и Киев не коментира конкретно въпроса, източници от украинската армия твърдят, че тя е нанесла далекобоен удар по руско оръжейно депо в Новоолексиивка северно от Крим, както и по руски команден пост на югозападния бряг в Херсонска област.

Това са точки на между 100 и 170 километра южно от фронтовите линии в Херсон, коментира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната в дневния си доклад за войната в Украйна. Докладваните от украинското командване "Юг" руски жертви са 40.

Показателно е и поредното видео от моста, свързващ Крим с Русия – изходният трафик е огромен, задръстванията са факт. Такива кадри излизат още от деня, в който военното летище "Саки" избухна.

В Херсонска област е имало неуспешна руска атака при река Ингулец – там, където украинците направиха понтонни мостове. Руснаците са изстреляли 80 ракети "Град" срещу Никопол и Марганец, като в района на Николаев била унищожена германска система "Гепард", според руското военно министерство, както и ракетна установка С-300. Дали е така, е съвсем друг въпрос. А украинците са ударили мост близо до ВЕЦ Каховка. Заедно с Антоновския мост, това е другото съоръжение, което позволява превоз на тежка военна техника от изток на запад пред река Днепър.

Още по темата
Що се отнася до военните действия в Донецка област, руските части се намират на около 8 до 18 километра от Бахмут, когато говорим за настъпление от различни позиции. Засилват се руските съобщения за превзет завод (Кнауф) в Соледар – една от точките на отбранителната линия Северск – Соледар – Бахмут. Очаква се руснаците да продължат с опитите да атакуват директно Бахмут от север, изток и юг, но на 10 август те не предприеха никакви пехотни атаки към Северск. В дневния доклад на Генералния щаб на украинската армия също няма информация за решителен руски пробив що се отнася до Бахмут – има данни за отблъснати руски атаки по места, предаде "Актуално".

По отношение на Авдеевка обаче изглежда руският натиск е по-успешен. Появи се видео, което подсказва, че руснаците контролират минимум в по-голямата си част важното село Писки, на около 11 километра от Авдеевка. Косвено потвърждение за това е и езикът, с който генералният щаб на украинската армия коментира ситуацията – водят се бойни действия. Има нанесен и руски въздушен удар по Авдеевка.


Междувременно, пред CNN източник от американската държавна администрация коментира, че САЩ са убедени, че руснаци вече биват обучавани да използат ирански дронове. За това има американски разузнавателни данни.

BBC съобщи, цитирайки британския военен министър Бен Уолъс, че Великобритания ще достави още три ракетни системи за залпов огън М270. Това е по-тежкият еквивалент на HIMARS, който стреля едновременно с 12 ракети. Досега британците са доставили 3 такива системи на Украйна.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
14
 
! Отговори
До 84 преди 1 година
Кога американците са имали военни бази в Украйна? Кой първи започна да плаща на наемници в Източна Украйна?
79
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До на снимката. Хи-хи-хи, летовници викаш. И що досега нямаше, а тръгнаха от вчера. И ако не си разбрал са изходящи, къде отиват - да летуват в Чукотка?
78
16
 
8
 
! Отговори
Оплескахме я преди 1 година
Няма смисъл да се карате ... ситуацията на разумния народ е ясна пре-ясна ... Русия е Агресор спор няма защото тя нападна. Но и Украйна се постара максимално това да се случи. Все пак какво ще стане ако теоретично Русия реши да открие военни бази в Мексико ?! )Нека никой да не се заблуждава съчувствам искрено на украйнския народ, но Америка видимо не щом ги бутна в огъня , и един американски войник не е загинал в тази безмислена война. Само се дават като кредит оръжие и пари... жалка история.
77
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А е съвсем възможно да е партизанска атака от местни украинци.
76
7
 
6
 
! Отговори
До 81 преди 1 година
Как 50 селища?!? Мининум 680 за едно денонощие и буквално навлизат вече в московска област :))))))
75
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напред, братушки!!! Правдата е на ваша страна и този път
74
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 62. Ако не си разбрал, украинците си върнаха още оня ден над 50 селища в Херсонска област.
73
9
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
Страхотна стратегия на украинците. Шест месеца се отбраняваха, но същевременно изтощаваха сибирските ушшанки. И сега преминават в контраатаки. Не знам защо цялата ситуация започва да ми прилича на нападението на Хитлер над Съветския съюз.
72
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 76. Така ти изглежда, когато си зомбиран путински креттен. Тя и жена ти може би ти изглежда девствена. Хи-хи-хи.
71
6
 
6
 
! Отговори
Т преди 1 година
Ако съседът Ми е Тайсън дали ще ходя да пикая на оградата му , колкото и някой да ми е обещал закрила от някъде . Макар че е демокрация и мога да правя каквото си искам , пак ще се замисля ...И колкото да се чуствам свободен. 😅
70
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото са казали от ДНР за завзети територии, досега ВИНАГИ е било истина. Когато Киев е отрекъл техни думи, ВИНАГИ е било лъжа. Факт.
69
13
 
8
 
! Отговори
Укротероризъм преди 1 година
Уркаина почна открито да води терористична война точно като официална позиция: Атака над щаба на флота.Миниране на Донецк със касетъчни мини.Обстрел с тежка артилерия на Атомната централа.Обстрел над Каховската водоелектрическата централа.Обстрел с миномети на мирно население навътре в Руската територия.Последната акция мирише на комбимирана полво-информационна диверсия.
68
15
 
13
 
! Отговори
Опс преди 1 година
Войната може да свърши точно за един месец. Ако Байдън спре да налива оръжие и пари , и рита европейците да го правят същото. Трябва референдум общо европейски дали Европа да дава от нашите пари за Украйна или Не. Аз лично не искам Мойте пари да отиват за военни действия на някаква марионетка водена от Америка , всеки знае че Зеленски си забърка страната в тази война . Който следи полети кара знае че Америка опита и това в Беларус там не провървя. Но в Украйна им се наредиха нещата идеално!
67
12
 
8
 
! Отговори
До до 12 преди 1 година
Еми това че украйна изпозва населението като щит това де го видя! на снимки от рашистан ли!? :) Или си го чел в рашистанската преса? :)
66
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви бесни евроджендърски джинки се радват тук. Мамини сополанчета, още не сте видели истинска война. Русия им крива, а не може сами *** да си обършете. Много скоро ще разберете кво е да изравниш територия, без да ти пука за никой, по западен модел.
65
6
 
9
 
! Отговори
мАз преди 1 година
Ужас! И нашите медии последваха примера на дребноБританските фейкомети! По Крим не е стреляно, нито вчера, нито днес! Руското и украинско пренебрежително отношение към правилата на безопастност е посовично пренебрежително, дори и след като се "опарят"! Манталитет на един и същ етнос и народ!
64
6
 
5
 
! Отговори
999 преди 1 година
Това може ли да се счита за нападение над руска територия?
63
9
 
12
 
! Отговори
Реално погледнато преди 1 година
От Киев ако направят още една терористична акция - всичко за тях ще приключи скоротечно. Руснаците ще се откажат да пазят живи подсъдимите.
62
3
 
10
 
! Отговори
На снимката преди 1 година
КЪМ Крим - летовници. Ама как се представя по новините....
61
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурен съм, че скоро време ВСУ ще ни зарадва и с разрушаването на Кримският мост.