Украйна отново удари Крим, руснаци масово напускат територията

САЩ са убедени, че руснаци вече са обучавани да използат ирански дронове
11 авг 2022 13:41, Йоана Цонева
154
Украйна отново удари Крим, руснаци масово напускат територията
Снимка: БГНЕС

Макар че още никой не е обявил, че експлозиите на военното летище "Саки" в Крим са резултат от извършена с ракети атака от страна на Украйна и Киев не коментира конкретно въпроса, източници от украинската армия твърдят, че тя е нанесла далекобоен удар по руско оръжейно депо в Новоолексиивка северно от Крим, както и по руски команден пост на югозападния бряг в Херсонска област.

Това са точки на между 100 и 170 километра южно от фронтовите линии в Херсон, коментира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната в дневния си доклад за войната в Украйна. Докладваните от украинското командване "Юг" руски жертви са 40.

Показателно е и поредното видео от моста, свързващ Крим с Русия – изходният трафик е огромен, задръстванията са факт. Такива кадри излизат още от деня, в който военното летище "Саки" избухна.

В Херсонска област е имало неуспешна руска атака при река Ингулец – там, където украинците направиха понтонни мостове. Руснаците са изстреляли 80 ракети "Град" срещу Никопол и Марганец, като в района на Николаев била унищожена германска система "Гепард", според руското военно министерство, както и ракетна установка С-300. Дали е така, е съвсем друг въпрос. А украинците са ударили мост близо до ВЕЦ Каховка. Заедно с Антоновския мост, това е другото съоръжение, което позволява превоз на тежка военна техника от изток на запад пред река Днепър.

Още по темата
Що се отнася до военните действия в Донецка област, руските части се намират на около 8 до 18 километра от Бахмут, когато говорим за настъпление от различни позиции. Засилват се руските съобщения за превзет завод (Кнауф) в Соледар – една от точките на отбранителната линия Северск – Соледар – Бахмут. Очаква се руснаците да продължат с опитите да атакуват директно Бахмут от север, изток и юг, но на 10 август те не предприеха никакви пехотни атаки към Северск. В дневния доклад на Генералния щаб на украинската армия също няма информация за решителен руски пробив що се отнася до Бахмут – има данни за отблъснати руски атаки по места, предаде "Актуално".

По отношение на Авдеевка обаче изглежда руският натиск е по-успешен. Появи се видео, което подсказва, че руснаците контролират минимум в по-голямата си част важното село Писки, на около 11 километра от Авдеевка. Косвено потвърждение за това е и езикът, с който генералният щаб на украинската армия коментира ситуацията – водят се бойни действия. Има нанесен и руски въздушен удар по Авдеевка.


Междувременно, пред CNN източник от американската държавна администрация коментира, че САЩ са убедени, че руснаци вече биват обучавани да използат ирански дронове. За това има американски разузнавателни данни.

BBC съобщи, цитирайки британския военен министър Бен Уолъс, че Великобритания ще достави още три ракетни системи за залпов огън М270. Това е по-тежкият еквивалент на HIMARS, който стреля едновременно с 12 ракети. Досега британците са доставили 3 такива системи на Украйна.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
последно руски или български е.това е някаква шизофрения
119
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо слагаш минуси бе гаден русофоб и най важното сорросоид!
118
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крим е руски и български точка и няма да бъде на украйна, камоли на САЩ.
117
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Току що прегледах форума. Задокеанските *** пак са се домъкнали. От тях за съжаление има и пияни. Нищо не им се разбира. Обаче това което пишат не се споделя от българския народ. Ако лайковете са честни мога да предложа да се броят на сутринта. Сега и през ноща не са реални поради часовата разлика. Задокеанците махнете си ръцете от нашата България !!!
116
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чалгарина и чалгарите в така наречената демокрация изгониха Три милиона българи. И продължава да гони бе проклетия чалгарин да го нскаже господ.
115
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крим може и трябва да е на България защото таврийските българи са там, но никога не може да бъде на украина и всеки българин, който твърди това е предател на България и заслужава в да умре в адски мъки проклет да е.
114
11
 
16
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 1 година
ВЬН РУСНАЦИТЕ ОТ БЬЛГАРИЯ. ТАМ НА КАМЧАТКА.ВЬН
113
11
 
19
 
! Отговори
Хейтър преди 1 година
Да бягат по кримския мост... докато още го има, че после ще е късно. Щото освен HIMARS има и ATACMS.
112
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До100. И какво като са замесени американци. Ние българите държи е Крим да на Украйна. И Русия по далеч от България. Това , че се помага на украйнците от много държави е добре
111
22
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще спечели войната,а Путин ще е унижено джудже,наритано в гьзъ
110
12
 
22
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
До Анонимен 106 Една диверсионна украинска група да се отправи към Кремъл.Там е кучето.
109
13
 
25
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Магучая вече щяла да се въоръжава с ..."ирански" дронове"? Какво им става? Няма ли го Шойгу да излезе и да се похвали? Иначе руснаците са силни, когато са на стадо, и когато са сринали всичко пред себе си! Интересно кого "освобождават", като преди това са сринали всичко със земята!
108
7
 
13
 
! Отговори
Аз есмь царь преди 1 година
Лъжат както обикновено. Вярвам на украинските медии. означава да не уважаваш себе си
107
14
 
30
 
! Отговори
Голямата мощ преди 1 година
Големята мощ се учи да ползва ирански дронове. Ха ха. Бахт. Чайниците са тия руснаци. И от Турция искат дронове.
106
22
 
15
 
! Отговори
Не е обстрел преди 1 година
Нямат украинците ракети, с които да стигнат до Крим. Тоеа, което се е случило е инцидент. По принцим може да е и диверсия, но засега не е доказано. От Киев даже не смеят да кажат, че имат нещо общо, макат че в други случаи Зеленски е съчинявал какво ли не.
105
17
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
За какво им е на американците Крим?Или си повтаряме руските тьпотии постоянно?
104
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има два варианта. Украинска/американска диверсантска група предизвиква взривове в Крим за да отворят втори фронт на Русия. Втория вариант е по възможен. Американците са дали далекобойни ракети на Украйна въпреки че отричаха. САЩ искат Крим, не ги интересува Донбас. Но и в двата случая са замесени американците в това няма съмнение.
103
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значение има как са гръмнали рашките. Важното е,че им се връща. Да видят какво е да те обсипват с ракети.
102
14
 
5
 
! Отговори
toti преди 1 година
ВИДИМО ХОРА БЯГАТ ПРЕДИ ВЗРИВА,КОЕТО ДОКАЗВА ,ЧЕ СА ПОДГОТВЕНИ ВЗРИВНИ РАБОТИ С ЦЕЛ ЗАЗРУШАВАНЕ И ИЗПОЛЗВАНЕ ЗА ПРОПАГАНДА ОТ РУСИЯ ,ЗА ДА НАМАЛИ ОТГОВОРНОСТА ЗА АГРЕСИЯТА НАД УКРАЙНА !!
101
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви ракети не са долетели в Крим. Стига сте лъгали. Взривовете са направени от украинска диверсионна група. Взривени са 4 точки на това летище, и то много грамотно. Така, че да се взривят и боеприпасите, и горивото. Но пък чак да обърне хода на войната... Няма как да стане.