Европа се напука, реки пресъхват, риби измират...

Сушата унищожава и реколтата
12 авг 2022 22:45, Йоана Цонева
94
Европа се напука, реки пресъхват, риби измират...
Снимка: БГНЕС

Някога през бургундското село Лукс е текла река. Сега вместо нея там има бял прах и хиляди мъртви риби,които покриват широкото й русло, което се вие ​​сред редици дървета. Това е бившата река Тиле... Така започва материал на Асошиейтед прес", описващ апокалиптичната суша в Западна Европа.

От пресъхнали и напукани резервоари в Испания до спадащи нива на водата в големи артерии като Дунав, Рейн и По - безпрецедентна суша засяга почти половината от европейския континент. Тя нанася щети на земеделските стопанства, налага ограничения на водоснабдяването, предизвиква горски пожари и застрашава водните видове.

От почти два месеца в Западна, Централна и Южна Европа няма значителни валежи. Очаква се сухият период да продължи, което според експертите може да се окаже най-тежката суша от 500 години насам.

Изменението на климата влошава условията, тъй като по-високите температури ускоряват изпарението, жадните растения поемат повече влага, а намалелите снеговалежи през зимата ограничават запасите от прясна вода за напояване през лятото. Европа не е единствена в кризата, тъй като суша се наблюдава и в Източна Африка, западните Съединени щати и Северно Мексико.

Докато се разхождаше в 15-метровото корито на реката в Люкс, Жан-Филип Куасне, главен техник в местната федерация за риболов и опазване на водната среда, изброяваше видовете риба, които са загинали в Тиле.

"Това е сърцераздирателно", казва той. "Средно около 8000 литра в секунда се стичат. ... А сега - нула литра."

В някои участъци нагоре по течението някои от пъстървите и други сладководни видове успяват да се подслонят в басейни чрез рибни стълби. Но такива системи не са налични навсякъде.

Без дъжд реката "ще продължи да се изпразва. И да, всички риби ще умрат... Те са хванати в капан нагоре и надолу по течението, няма приток на вода, така че нивото на кислород ще продължи да намалява, тъй като обемът (на водата) ще намалява", казва Куасне. "Това са видове, които постепенно ще изчезнат."

Жан-Пиер Сонвико, регионален ръководител на федерацията, заяви, че пренасочването на рибата към други реки няма да помогне, защото тези водни пътища също са засегнати, което ще доведе до пренаселване и повече смъртни случаи.

"Да, това е драматично, защото какво можем да направим? Нищо", каза той. "Чакаме, надяваме се на бури с дъжд, но бурите са много локални, така че не можем да разчитаме на тях."

Съвместният изследователски център на Европейската комисия предупреди тази седмица, че условията на суша ще се влошат и потенциално ще засегнат 47 % от континента.

Андреа Торети, старши изследовател в Европейската обсерватория за сушата, заяви, че сушата през 2018 г. е била толкова екстремна, че не е имало подобни събития през последните 500 години, "но тази година, според мен, е наистина по-лоша".

През следващите три месеца "все още виждаме много висок риск от сухи условия над Западна и Централна Европа, както и над Обединеното кралство", каза Торети.

Настоящата ситуация е резултат от дълги периоди на сухо време, причинени от промени в световните метеорологични системи, каза метеорологът Петер Хофман от Института за изследване на въздействието на климата в Потсдам, близо до Берлин.

"Просто през лятото го усещаме най-силно", казва той. "Но всъщност сушата се натрупва през цялата година."

Промените в климата са намалили температурните разлики между регионите, което е довело до отслабване на силите, задвижващи струйното течение, което обикновено носи влажно атлантическо време в Европа, казва той.

По-слабото или нестабилно струйно течение може да доведе до навлизане на необичайно горещ въздух в Европа от Северна Африка, което води до продължителни периоди на горещина. Обратното също е вярно, когато полярният вихър от студен въздух от Арктика може да предизвика мразовити условия далеч на юг от местата, където обикновено достига.

Още по темата
Хофман заяви, че всички наблюдения през последните години са били в горната част на това, което са предвиждали съществуващите климатични модели.

Засушаването накара някои европейски държави да наложат ограничения върху използването на вода, а корабоплаването по Рейн и Дунав е застрашено.

Рейн може да достигне критично ниски нива през следващите дни, което ще затрудни все повече транспортирането на стоки - включително въглища и бензин. По Дунав властите в Сърбия започнаха драгиране на пясък, за да задълбочат водния път и да осигурят безпроблемното движение на корабите.

"Просто през лятото го усещаме най-силно", каза той. "Но всъщност сушата се натрупва през цялата година."

Изменението на климата намали температурните разлики между регионите, изтощавайки силите, които движат въздушния поток, който обикновено носи влажно атлантическо време в Европа, каза той.

По-слаб или нестабилен въздушен поток може да доведе до необичайно горещ въздух, идващ към Европа от Северна Африка, което води до продължителни горещи периоди . Обратното също е вярно и полярен вихър от студен въздух от Арктика може да причини условия на замръзване далеч на юг от местата, които обикновено би достигнал.

Хофман каза, че наблюденията през последните години следват най-лошия сценарии от предсказаното от съществуващите климатични модели.

Сушата накара някои европейски страни да наложат ограничения върху използването на вода, а корабоплаването по Рейн и Дунав е застрашено.

Рейн може да достигне критично ниски нива през следващите дни, което да направи транспортирането на стоки - включително въглища и бензин - все по-трудно. В река Дунав властите в Сърбия започнаха копаене на пясък, за да задълбочат водния път и да осигурят безпрепятствено движение на плавателните съдове.

В съседна Унгария широки части от популярното езеро Веленце близо до Будапеща са се превърнали в петна от засъхнала кал, на която се стичат малки лодки. Инсталирано е оборудване за аерация и циркулация на водата, за да се защитят водни животни, но качеството на водата се е влошило до такава степен, че е наложена забрана за плуване на един от плажовете през почивните дни.

Нивата на По, най-дългата река в Италия, са толкова ниски, че баржите и лодките, потънали преди десетилетия, се виждат по това, което е било доскоро речно дъно.

Сушата засегна и Южна Англия, която получи едва 10% от средните си валежи през юли. Пожарникарите се борят с безпрецедентни природни пожари, обхващащи сухи треви, които доскоро са били безкрайни ливади и пасища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
3
 
! Отговори
Старата школа преди 1 година
Четете Библията. Ще дойдат и тук Содом и Гомор, при джендърите и "Прекрасният нов свят". Изобщо не се чудете, това са последните времена, сами си ги докарахме, тръгвайки срещу Бога и природата. 78 пола, менструиращи хора, безумия...
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Гълфстриим май не работи ,както беше ,а ? И Путин е виновен ,за катастрофата в Мескиканския залив . Няма кой друг да е !
74
0
 
6
 
! Отговори
Ванга беше права! преди 1 година
Още едно пророчество се сбъдва.
73
3
 
5
 
! Отговори
до бебо преди 1 година
колко цента взе от козяк стрийт
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Only after the last tree has been cut down,Only after the last river has been poisoned,Only after the last fish has been caught,Only then will you find that money cannot be eaten.Само след като последното дърво бъде отсечено,Само след като последната река бъде отровена,Едва след като последната риба е уловена,Само тогава ще разберете, че парите не могат да се консумират.
71
3
 
8
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 година
Нормално, даже фолклор от стари и прастари фолклорни пластове описва подобни ситуации. Има ги във всички народи. Наводненията са също неприятни и лошото е, че предстоят. Така е. Кръговрат. Морските народи от древността са се усетили и бързо са доставяли недостигащите и скъпи стоки от едно място на друго. Даже до ден днешен "финикиец" се свързва не само с пари, но и с бързина. В днешния информационен век на това нещо му казват "Глобално затопляне", ако е топло или "Изменение на климата", ако е ,
70
9
 
20
 
! Отговори
Бебо преди 1 година
Европа се пропука, Русия цъфти. Там хората се къпят от сутрин до вечер. Пият водка с безалкохолно газ и петрол. Народа си ходи по вилите с лимузините и се радва на благоденствие. Заплатите им приравнени с еврото са по 3000 до 8000 за обиновенните хора. Пенсиите са по 2500 - 4000 евро пак за обикновенните хора от колхоза. Българино - осъзнай се, бягай там докато е време. Обичам платените стихоплетци. А дано Нинова и Румен Овч. да дойдат на власт. Оставят след себе си нещо само когато са клекнали.
69
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една лъжа повторена 100 пъти става "истина" в съзнанието на обществото.
68
3
 
18
 
! Отговори
прогноза преди 1 година
България ще стане като Гърция. Маслини, портокали, лимони. Няма лошо.
67
2
 
32
 
! Отговори
whistleblower преди 1 година
Заради скъпия ток вецовете източват реките и язовирите с цел печалба.
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаарп
65
1
 
10
 
! Отговори
кл. промяна преди 1 година
Очаква се да изригне нефт и газ.
64
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОЙ ПРОБИ ДУПКА В ТАВАТА, ТА ВОДАТА ИЗТИЧА???
63
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези глупости влияят само тревожните психопати, дето се страхуват, че всеки момент земната ос ще климне и ли метеорит ше ни избабани и въобще това са хора, които си търсят и си намират от какво да се страхуват. А пък при нас на село вчера валя и няма напукани "резервоари" (язовири). А пък на морето беше яка жега, както се полага.
62
2
 
18
 
! Отговори
Глобално затопляне преди 1 година
Сега в България е такова затопляне и суша, с температури под 20 градуса и проливни дъждове посред лято.
61
0
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Представих си как пъстървките се качеат нагоре по стълбите към водата.
60
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
господ наказва европа заради защита на укронацистите
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 64 - Нормално е. Прекалено много хра са вече.
58
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да повече беиствия идват госпот е близо покаисе нямаш време
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей сега като дойде септември и ще се нормализират нивата на реките,нищо ново под слънцето