На летището в Крим е имало военна техника за 650-850 млн. долара

Украйна не е потвърдила официално, че е замесена в експлозиите
12 авг 2022 20:21, Йоана Цонева
36
На летището в Крим е имало военна техника за 650-850 млн. долара
Снимка: БГНЕС

Стойността на авиационната техника, намираща се в момента на експлозиите от вторник в авиобазата Саки в Крим може да бъде оценена на сума от порядъка на 650-850 милиона долара, сочат изчисленията на украинската редакция на „Форбс“, цитирана от OFFNews.

На 9 август серия от екплозии разтърсиха летището в Саки в непосредствена близост до село Новофедоровка, като според различни източници са унищожени между 8 и 24 единици на руската авиация, предимно изтребители и разузнавателни самолети. „Форбс“ е направил разценка на щетите в зависимост от броя и класа техника, за която по сателитни изображения може да се предположи, че е унищожена. С уговорката, че сателитният образ не може да даде пълна представа за цялостния размер на щетите.

Няколко часа преди взривовете американската компания Planet Labs публикува сателитни снимки на летището, от които се виждаше, че над 20 самолета (според любители на разузнаването по открити източници – 37 летателни машини) стоят близо до летището. Машините на стоянките преди „инцидента с неизяснен произход“ според говорителя на ВВС на Украйна Юрий Игнат са предимно изтребители Су-30СМ и разузнавателни самолети Су-24МР, един тежък военнотранспортен Ил-76 и няколко хеликоптера.

Използвайки различни източници „Форбс“ изчислява, че преди експлозиите самолети на стойност от 650 до 850 милиона долара са били разположени на летището.

Украйна не е потвърдила официално, че украинските въоръжени сили са замесени в експлозиите. В Русия казват, че причината за тях е небрежност и пожар на складове с авиационни боеприпаси. Тази версия, според „Форбс“ е съмнителна, тъй като първите видеоклипове от мястото и сателитни снимки показват, че няколко експлозии са прозвучали почти едновременно в близост до летището, разстоянието между епицентровете на взривовете около 750 метра. Снимките след взрива показват значително количество унищожено и повредено оборудване, унищожени са технически сгради.

Спекулативни медийни версии допускат удар с MLRS HIMARS от ракета ATACMS с обсег до 300 километра (такава не е доставяна официално в Украйна), удар от украинска противокорабна ракета Neptune или американски Harpoon, атака от с дрон или саботаж. Нито една от версиите все още не е потвърдена от наличните факти.

Още по темата
Forbes оценява приблизителната цена на руските военни самолети (в някои случаи може да има обстоятелства, които оказват значително колебание в цената на отделните единици):

Су-30СМ – 50 милиона долара

Су-24МР – 6 милиона долара

Ил-76 - 86 милиона долара

Президентът Зеленски във вечерно видеообръщение към украинците на 10 август каза, че Русия е загубила 9 военни самолета на летището в Саки. Подобно количество дават и украинските разследващи на „Схеми“. Какви точно самолети са унищожени, на този етап не се уточнява. Ако приемем, че всичките девет изгубени самолета са по-евтините Су-24МР, тогава общата сума на руските загуби е около 55 милиона долара, а ако по-скъпите Су-30СМ са 450 милиона долара.

Анализатори от Американския институт за изследване на войната (ISW) и The New York Times пишат, че най-малко осем руски самолета "на стойност десетки милиони долари" са изгорели на летището, без да посочват кои точно.

Разузнавателният проект с отворен код UA Weapons Tracker изчисли , че най-малко 11 самолета са били унищожени на летище Новофедоровка - пет изтребителя Су-30СМ и шест ударни разузнавателни самолета Су-24МР. В този случай експлозиите в Новофедоровка струват на Русия около $ 300 млн. Разузнавачите предполагат, че може да има повече унищожени самолети - вероятно освен потвърдените 11 са унищожени още четири самолета, но това все още не е доказано.

Международната разузнавателна общност InformNapalm твърди , че сателитните изображения не показват пълния ефект от удара. Според техните източници от Крим загубите на руските самолети след удара са: осем Су-27, четири Су-30СМ, пет Су-24, шест Ми-8 и един Ил-20 на обща стойност около 380 милиона долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
БРАВО УКРАИНЦИ...! преди 1 година
СТРАХОТНИ МЪЖЕ СТЕ ПИЧОВЕ......С ТАКИХ МОЛАДЦИ , УКРАЙНА ПЕРЕМОЖЕТ!!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби - и руските военни са проспали приготовленията на диверсантите?! Ше стане ясно по някое време, каква е била целта.
34
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Тъй като чудеса не стават и никой не е видял украински ракети, самолети и падащи бомби, остава само един извод: смахнатите рашистки окупатори са извършили сами унищожението в Саки! Провокация! Друго обяснение няма!" ИМА ЕДНА ДУМА ДИВЕРСИЯ. За да има такива разрушения на местата на взривовете е трябвало координирано да се "доставят" минимум 4-5 камиона натъпкани с взрив спец група от поне 20 човека е ползвана за тази атака.
33
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изглежда днес пак има удар с химерс в таврийск , където живее българското малцинство в Крим има много жертви. Мразя САЩ и Украйна не я харесвам. Войната става отечествена за руския народ. Очаквам техния отговор.
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самолети отново ще бъдат построени. Даже по добри от изгубените. Въпроса е в човешкия фактор, и този фактор мисля си няма да се промени. И офицерите им, и войниците им ще си останат същите - на външен вид сериозни, но зад тази фасада едно състояние на самоуверенос и подценяване на противника. Нещо като леко опиянение и морето е плитко само до колене. Затова ще бъдат "жилени" при всеки удобен случай. И тези случаи няма да са малко.
31
4
 
5
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Украйна е обеспокоена, как на нейните летища в Крим, окупаторът не спазва мерките за пожарна безопасност, и след освобождението на тези летища, Русия ще трябва да си плати за щетите които е нанесла по време на окупацията.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко ЕС плаща това количество за газ всеки ден,това е просто поредната атака за морал - ако едно бомбено летище обръщаше войни, укропите загубиха дузини такива още първата вечер... Русия си има военна индустрия, и повишената заетост е добре дошла, крайно време е тия трошки да се оползотворят за нещо за да може армията им да се модернизира
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като чудеса не стават и никой не е видял украински ракети, самолети и падащи бомби, остава само един извод: смахнатите рашистки окупатори са извършили сами унищожението в Саки! Провокация! Друго обяснение няма!
28
4
 
4
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 1 година
28 самолета е един авиационен полк. Украинците трябваше да направят нещо защото тези самолети всеки ден бомбандираха невинни жени, деца и старци в южна Украйна. Според много наблюдатели, ликвидирането на военно въздушната база слага неофициалното начало на битката за Херсон.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пирова победа за проксито. Така я карат от началото на войната. Но това няма да им помогне. За големите играчи ще се наложи да избират защото е дошло време разделно. И за нашата силна южна съседка се отнася тоже.
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и НАТО отдавна съвсем откровено са в играта но този път проксито прекали и рано или късно ще плати може би с живота си. Войната е вече отечествена за руския народ и за Русия.
25
6
 
10
 
! Отговори
Гелаевски Спецназ преди 1 година
Всичко е точно! ДЕнацификацията на Крим започна!
24
2
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Те го взривиха - но и Гебрев не си поплюва...
23
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка е на последни издихания
22
3
 
7
 
! Отговори
Тя преди 1 година
Рублата не измести ли допара?
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На летището в Крим е имало военна техника за 650-850 милиарда а може би трилиона ... долара ... Това трябва да е по вашите цени, руснаците нямат толкова скъпа техника... Най-скъпия им самолет достига около 50 милиона долара, а такива в Крим нема.
20
4
 
4
 
! Отговори
ни са знай преди 1 година
Ох, пак овчо остроумие. Нищо не може да ви помогне, примирявайте се. Резултатът е предизвестен.Малко скъл трябва, но навреме.А то изтече, като водата.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нещо което е способно да загрее въздуха в определен радиус до 3к - 4к целзий за секунди.
18
3
 
0
 
! Отговори
Синонимен преди 1 година
Може...
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лазер ?