Западът е икономически зависим от Китай, има ли изход от ситуацията?

Бизнесът по света вижда сериозна заплаха в конфликта САЩ - Китай
15 авг 2022 17:00, Анисия Иванова
88
Западът е икономически зависим от Китай, има ли изход от ситуацията?
Снимка: БГНЕС

Глобална пандемия и пълномащабна война в Европа са рискове, които изглеждаха почти невъобразими, докато не се случиха. Сега напрежението с Китай, провокирано от посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван миналата седмица, се засилва. Едва месеци, след като Русия нападна Украйна, бизнесите по света трябва да приемат възможността за нещо, което отдавна се смяташе за почти невъзможно и далечно – конфликт между САЩ и Китай или поне сериозно влошаване на отношенията.

Компаниите бързо трябва да променят мисленето си. В епохата след Студената война и след приема на Китай в Световната търговска организация през 2001 година битуваше вярването, че задълбочаването на търговските отношения на Запада с Китай може да включи страната в световния либерален ред, а бизнесите свикнаха да работят в относително благоприятна среда и можеше да се даде приоритет на изцяло икономическите аргументи като къде има най-голяма логика да се построи завод от търговска гледна точка.

Сега Пекин отново се превръща в геополитически конкурент съображенията за сигурност отново надделяват над икономическите. Западните правителства вече смятат, че е жизненоважно да се изградят вериги за доставки, които разчитат по-малко на потенциални врагове като Китай и вместо това са базирани около стратегически съюзници.

Корпоративният свят, който е инвестирал много - във всеки смисъл в предишното статукво, подцени степента на промяната в мисленето на правителството. В действителност търговските мита на Доналд Тръмп за Пекин, ограничаването на демокрацията от страна на Китай в Хонконг и преследването на уйгурите в Синдзян накараха много компании да започнат да преразглеждат зависимостта си от Китай преди години. Пандемията също ги накара да преразгледат зависимостта си от отделни доставчици за критични компоненти и да работят върху стабилизирането на своите вериги за доставки. Натискът да се изтегли от Русия след нападението ѝ срещу Украйна принуди почти всяка американска компания да се изправи пред въпроса какво би направила, ако Китай нахлуе в Тайван.

Оттеглянето на McDonald’s от Русия, където стъпването на компанията през 1990 г. беше ключов момент в напредъка на глобализацията, беше натоварено със символика. Западните компании разбраха, че кризата около Тайван може по подобен начин да доведе до блокиране, отмяна или отписване на инвестиции и да хвърли веригите за доставки в хаос, но в много по-голям мащаб. За разлика от Русия, Китай, заедно с Тайван, който произвежда 90 процента от най-модерните полупроводници в света, е както ключов производствен център, така и огромен пазар. Всичко, което принуди западния бизнес да замрази или да се оттегли от операции там, ще бъде крайно болезнен двоен удар.

Както много компании вече са разбрали, да заменят Китай е трудно в много индустрии. Опитите за създаване на вериги за доставки в рамките на конкретни блокове също се натъкват на проблеми; дори простите продукти могат да включват стотици глобални компоненти. Масовото „отделяне“ на западните компании от Китай поради страх от бъдещи търкания или конфликти е непостижимо и нежелателно. Това ще увеличи разходите и ще отслаби западните икономики. Но мултинационалните компании не трябва просто да заключат, че намаляването на експозицията на Китай е твърде трудно и да се надяват Пекин да намери мирно решение със САЩ относно Тайван.

Опитът на Кремъл да прекрои европейските граници показа опасностите от самозалъгването. Компаниите, които извличат значителна част от приходите и печалбите си от Китай, трябва да намерят начини, където е възможно, да хеджират излагането си на този пазар.

Инвеститорите трябва да изискват разкриване на повече информация за тяхната уязвимост. Бордовете също така трябва да отделят повече време за оценка на геополитическия риск и да планират при извънредни ситуации — за евакуиране на персонала или преместване на дейност. Както показа противопоставянето между Украйна и Тайван, не само немислимото може да се случи, то може да стане много внезапно.

Още анализи - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Офф . Сега трябва и за Китай да ва информирам заради наще псевдо медии.Та в Китай има демонстративно неплащане на ипотеки заради затварянията от ковид . Ипотеки за 145 милиарда за сега демонстративно не се обслужват.Това е малко за размерите на Китай но вълната расте и сваля цената на имотите а това заплашва Китай да влезе в криза като от 2008 година.Това не го знам от бг медии нито от руски медии .Просто гледам много медии .Заради евроатлантизма са заплашени вашите пари .Това е важна информация
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай произвежда голяма част от съставките за лекарства, BASF ще си бие камшика там понеже в Гермнаия вече няма евтин газ и петрол.
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американоробите света не е само САЩ и Европа. Проумейте го това!!!
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ разбърка лай' ната в Украйна и сега с Китай, после кой ми *** в гащите?!? Енергийно и ресурсно зависим е голяма част от света от РФ, а производствено материално от Китай и ритаме ръжена срещу тях под командата на САЩ . Не е луд, който яде баницата, а който я дава! Така че много трябва да се мисли какви ги кроят САЩ и каква политика трябва да се води за да не пострадаме от кроежите им, експериментите им!
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За производство на чипове ти трябват суровини, а Китай контролира 97% от тях, ако вземат Тайван ще затворят кръга Тайван произвежда 66% от най-високия клас чипове.
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русоробите немат спирка със статиите си :)) Първо беше зависим Запада от североизточна Монголия, сега бил зависим от Чайна, смех :))) Чайна ако иска да си загуби доходите и благоденствието от западните компании, да го направи, като нападне свободен Тайван, но не са толкова луди чайниците, щото ще ги заменят с Виетнам, които също бързо прогресират в тази насока и може да ги изместят :)))
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20. Какви чипове от Китай? Те са за Али Експрес Русия! Западът разчита на Тайван за своя внос.Нали това е китайската мечта - Да прибере под крилото си Тайван и да е стане световен монополист в електрониката.Но реално е химера и посещението на Пелоси го доказва!
26
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без Китайският и Руският пазар евро гея и кравария са в дълбока кома. Ако китай спре производствата и западните фирми изнесат производствата в други държави продукцията им става нвпродаваема поради високите цени. Така че Китай немогат да го заменят с нито една друга държава.
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ практически може да произвежда всичко което внася от Китай. Но тогава цената ще бъде в пъти по висока и никой няма да може да си позволи да го купува.
24
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът скоро ще си вкара втори автогол с Китай и мача го пиши бегал.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Тайван на близо 4 пъти по-малка площ от България живеят 23 милиона души. От 3 август е строго забранено да се доставя пясък в Тайван. Тайван разполага с високи технологии и ще строи сградите с микрочипове.
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът е ресурсно зависим от Русия и производствено зависим от Китай. Реално погледнато западът без тези две държави няма да има икономиката, която има в момента. Най-малкото ще е силно неконкурентно способна и свита.
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия има всичко, има и много пясък (силициев диоксид както е химическото му название). От пясък се правят силициевите пластини за микрочипове. Русия е най-големият производител на силициеви пластини след Китай. В Тайван няма пясък.
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От "умните" разсъждения излиза, че Запада е разбрал - Не трябва да е зависим от Китай. Това предполага,че всъщност Китай ще бъде зависим оттук нататък , понеже ще бъде ограничено неговото икономическо влияние!
19
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай зависи от западните компании, не обратното. Затова западните компании в последната 1-2 години се изнасят с бясна скорост от Китай, а китайската икономика е пред колапс. Кога сте виждали след 1989 протести и гражданско неподчинение там? Никога! А сега масово хората започват да протестират, което никога не е било в последните 30 години. Тия статии си ги съчинявайте, но Китай е на командно дишане и от глупост не прави нищо да се спаси...
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай спре ли чиповете за запада, автомобилната индустрия в ЕС ще спре.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай,че се обърках. Не се ли произвежда всичко в Украйна?
16
9
 
4
 
! Отговори
Споко, е=mc2 преди 1 година
Споко, ЕС и западът имат технологии, Айнщайн е доказал научно е = мц на квадрат, мното е просто, ЕС въвежда зелената сделка и от безплатната зелена енергия почва да си прави материализира безплатно всички елементи и ще има хем безплатно ресурси, ЕС е могъщ, хем енергия в изобилие и всичко ще си бъде както си беше преди и ще си живеем като самодоволни и оядени западняци без Китай и без Русия.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай и Русия въртят западния свт на "Хайдушко чеверме"
14
7
 
9
 
! Отговори
За незапознати преди 1 година
Китай плаща на Запада годишно повече за внос на чипове отколкото плаща за внос на нефт !