Украйна: Боевете се намират в задънена улица преди посещението на ООН

Зеленски се среща с Гутериш и Ердоган
Обновена: 18 авг 2022 17:14 | 18 авг 2022 17:00, Йоана Цонева
47
Украйна: Боевете се намират в задънена улица преди посещението на ООН
Снимка: БГНЕС

Украинските сили съобщиха, че са отблъснали руска атака в южната област Херсон, а броят на жертвите от руския обстрел на град Харков в североизточната част на Украйна нарасна, тъй като почти шестмесечната война продължава без прекъсване.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Ердоган по-късно в четвъртък в западния украински град Лвов.

Те ще обсъдят начините за намиране на политическо решение на войната и за справяне със заплахата за световните доставки на храни и риска от катастрофа в най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която беше превзета от руските сили.

Войната принуди милиони да избягат, уби хиляди и задълбочи геополитическия разрив между Запада и Русия, която твърди, че целта на операцията ѝ е да демилитаризира съседката си и да защити рускоезичните общности.

"От миналия месец насам руските сили постигнаха само минимален напредък, а в някои случаи ние напреднахме", заяви съветникът на украинския президент Олексий Арестович във видеоклип.

"Това, което наблюдаваме, е "стратегическа безизходица"."

При руските бомбардировки на жилищен район в Харков, втория по големина град в Украйна, в сряда вечерта загинаха седем души, а 16 бяха ранени, съобщи украинската служба за извънредни ситуации.

"Това е коварен и циничен удар по цивилни граждани без никакво оправдание", заяви Зеленски "Телеграм", предаде "Ройтерс".

В четвъртък при обстрел преди зазоряване на друг жилищен район на Харков е загинал един човек, а 18 са били ранени, съобщи областният управител Олег Синехубов.

Южният окръг на Оперативното командване на украинските въоръжени сили съобщи, че украинските сили са убили 29 "окупатори" край град Билохирка, североизточно от Херсон, както и са унищожили артилерия, бронирани машини и склад за военни доставки.

Сраженията около окупираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие породиха опасения от катастрофа и Гутериш заяви, че иска да бъде създадена демилитаризирана зона.

Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че е разговарял с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия, който е готов да води делегация в централата.

"Подчертах неотложността на мисията за справяне със заплахите за ядрената сигурност, причинени от военните действия на Русия", заяви той в "Туитър".

Руското министерство на отбраната обвини Украйна, че планира "провокация" в централата в петък, когато Гутериш трябва да я посети, съобщи "РИА Новости".

Двете страни си размениха обвинения за обстрел в близост до централата, но руското министерство заяви, че силите му не разполагат с тежки оръжия в централата или в близките квартали.

Смяна на началника на черноморския флот

Съединените щати, Албания, Франция, Ирландия, Норвегия и Великобритания поискаха Съветът за сигурност на ООН да се събере на 24 август, за да обсъди последиците от войната в Украйна, съобщиха дипломати, отбелязвайки шест месеца от нахлуването на Русия.

Поредица от взривове във военни бази и складове за боеприпаси през последната седмица в Крим, черноморския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., подсказаха промяна в конфликта, като Украйна очевидно е способна да нанесе удари по-дълбоко в окупираната от Русия територия.

Русия обвини саботьори за нападенията, докато Украйна не пое официално отговорност, но намекна за това.

Украинското военно разузнаване заяви в изявление, че след последните експлозии в Крим руските сили спешно са преместили някои от своите самолети и хеликоптери по-навътре в полуострова и към летища в Русия. Ройтерс не можа да провери информацията по независим начин.

В сряда "РИА Новости", позовавайки се на свои източници, съобщи, че командирът на Черноморския флот Игор Осипов е бил заменен с нов началник - Виктор Соколов.

Ако това се потвърди, то ще отбележи едно от най-значимите уволнения на военен служител във войната, в която Русия претърпя големи загуби на хора и техника.

Черноморският флот, който има почитана история, претърпя няколко унижения, откакто на 24 февруари президентът Владимир Путин започна инвазията в Украйна - която Москва нарича "специална военна операция".

През април Украйна удари с ракети "Нептун" руския флагман "Москва" - огромен крайцер. Той стана най-големият военен кораб, потопен в бойни действия от 40 години насам.

Отплават все повече кораби с украинско зърно

Крим е основният маршрут за снабдяване на руските сили в Южна Украйна, където се очаква Киев да започне контраофанзива през следващите седмици.

От началото на войната Черноморският флот също така блокира пристанищата на Украйна, като по този начин блокира жизненоважния износ на зърно, който едва сега започва да се възстановява, и доведе до покачване на световните цени на храните.

Още три кораба с износ напуснаха украинските черноморски пристанища в сряда, съобщи мониторингова група, с което броят на корабите, напуснали Украйна в рамките на споразумението за износ на зърно, постигнато с посредничеството на ООН, достигна 24.

Правителството в Киев заяви, че се надява да увеличи месечния обем на морския износ до 3 млн. тона в близко бъдеще, за да изчисти изоставането от 18 млн. тона зърно, останало от миналогодишната реколта, и да започне да продава новата реколта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До юлиянВече четох от поне 3-4 руски анализатори, които са близко до фронтът, че резервни няма и затова въпреки, че подтискат защитата не могат да превземат бързо теротория. Просто нямат достатъчно пехота.
40
2
 
4
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До r3v0lv3r;Резерви има.Просто засега не са нужни.Зеленски да мисли за резерви.Неговата армия се топи като лански сняг.
39
4
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Не фен на Путин.Какви местни войски сънъващ. Руснаците прехвърлиха 10-15 БТГ от донбаския фронт, основно десантни части и морската пехота, защото в Херсон и Запорожие бяха останали почти без хора. От регионът показаха, че обучават 50-100 бойци и истината е, че ако имаха поддръжката на хората до сега щяха да са направили референдуми. Руските резерви ги няма, за това и се опитват трескаво да набират доброволци с бомбастични предложения, които не спазват и вагнер масово събират затворници.
38
0
 
0
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До анонимен 36;Да кажеш,че на най-авторитетния политик в последните десетилетия, липсва интелект и ерудиция си е признак на явно политическо късогледство.Някой,който поне да се доближава до него,Байдън,Зеленски.Изключение може да се направи само за Орбан,Ердоган и Меркел,ако не беше направила фундаменталната грешка с масовото нашествие на ''джихадисти''.
37
0
 
2
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До Анонимен36;Изтриха ми отговора.Опитаха се да ти направят услуга.Употребяваш прекалено натруфени и високопарни фрази.Тук не е подходящото място.Много малко са законите,военни и икономически които не са се променили през хилядолетията.Виж, закономерностите са повече,но закон и закономерност са различни понятия.Репарации плащат само победените,напр.Германия,България-на два пъти,ако не си забравил.Така че,руският народ подобна опасност не го грози.А Европа ще връща конфискуваните руски авоари.
36
0
 
0
 
! Отговори
profetey преди 1 година
За тези които си мислят че провива на Писки от ДНР е нищо - не е така. Точно тази линия около Донецк и Головка е много важно за украинците да я държат. Причината е проста. Русия и ДНР държат големи части на тази линия, защото ако ако отстъпят - украинската армия може да влезе в Донецк или Головка. Напредването по тези линии значи че тези войски ще могат да маневрират, а в един момент да са свободни да настъпват. Затова е това е важно събитие.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стига толкова лъжи,укронацистите губят безславно,и ако не воюваха като терористи досега войната да беше приключила.Украинец не може да воюва,не може да работи,те само могат да крадат,да лъжат и да проституират
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Заловиха двама Слушай неграмотнико, На друго място ако го кажеш това ще затвърдиш окончателно мнението на околните за комуноинтелекта. То всеки обект от централата няма GPS координати и една гаубица / те стрелят без пряка видимост/ няма компютърно управление. Или може би насочват артилерията към собствените си глави, като вземат местоположението от Google maps. Tа това си е отчитане на дейност от руските фуражки и понеже не подлежат на контрол по постсъветските телевизии ще им кажат "молодци
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И войната и икономиката си има закони, които никой за 4000 години не е успял да промени. Най малко едно политическо ченге има интелекта и манталитета и ерудицията да се намеси в правилата балансиращи разнопосочните интереси в тоя свят. Когато след време се стигне до репарациите може и някой да се сети, че е имало човече като Путин, ама целокупния руски народ ще плаща. Поняли?
32
0
 
2
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Пак лъжи и опит за подмяна на истината с автор Йоанна Цонева.Видите ли името и можете директно да прескочите статията и да потърсите нещо по-правдоподобно.Лъжите и манипулациите в нейните ''статии'' са гарантирани.Просто ''дойче веле''.
31
0
 
7
 
! Отговори
Заловиха двама преди 1 година
Интерфакс: В Енергодар са задържани двама насочващи артилерията от въоръжените сили на Украйна. И двамата са работили в Запорожката атомна електроцентрала. Отбелязва се, че "за международен тероризъм (насочване на артилерия към най-голямата атомна електроцентрала в Европа) ги грози присъда от 10 години до живот"
30
7
 
2
 
! Отговори
Па съм я бе преди 1 година
Малорусите че заапат дървото,ама полека.С вазелинче.Не боли много,*** е обидно.
29
1
 
7
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
До r3v0lv3r- Та викаш написаното от мен е лъжа ли: "А всъщност става дума предимно за местни войски от ДНР, ЛНР, Херсон, напоследък и батальон от Одеска област които воюват срещу Зелен и азовците му."
28
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НекадърНите руснаци губятвойната срещу укрите. Кеф!
27
1
 
14
 
! Отговори
До авторката преди 1 година
Три листа безсмислени недоказани измислици за успехите на Украйна...и нито една дума за истинското положение на Източния фронт. А именно че нацистите отстъпват методично изтласквани от руските части които прочистват по две три населени места освободени на ден от бандеровците. Дотук 40 % от Украйна е освободена. Със всеки изминал ден само ще става повече. Изхода за Украйна е колкото по скоро поиска мир, толкова повече територия евентуално ще има. Ако има.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато тези циркаджии ще разтеглят локуми на полската граница, руснаците днес представиха доказателства във Виена относно това кой обстрелва Запорожкия АЕЦ. Снимки, части от американски ракети с името на производителя и серийните номера, но бас хващам, че няма да напишете нито ред за това и ще се правите на ударени като португалския клоун.
25
12
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Не фен на Путин.Стига с тая опорка за 10-20% от руската армия, като се говори, че руската армия е 1 мил. това не означава, че има 1 мил пехота. В руската армия има 100-200 хиляди администрация, 250 хиляди флот, 100 хиляди ядрени войски, още поне 100-200 хиляди охрана на военните съоръжения, поддръжка и логистика. Реално руската армия може да използва около 200 хиляди без да остави другите граници без защита и без да раздадът автомати на матросите и на полотите.
24
0
 
16
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
Не се карайте. Дискутирайте. Например медиите и Зеленски непрекъснато повтарят "руската армия" това,-"руската армия" онова. А всъщност става дума предимно за местни войски от ДНР, ЛНР, Херсон, напоследък и батальон от Одеска област които воюват срещу Зелен и азовците му. Чертаят картата! Русия им помага там с минимален брой сухопътна армия. Разбира се има и наемници, каквито има Зеленски. Но да повтарят че цялата руска армия воювала в Украйна е лъжа. Или че русия обстрелвала своите завзели АЕЦа
23
7
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До АнонименЛъжеш, няма информация за пробив при Николаев. Говореха за успех в Запорожие до АЕЦ-а, където естествено го ползват за прикритие и да провеждат атаки от там.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя който е писал статията му се иска да е ,,задънена улица,, От вчера руснаците са започнали обкръжение на Николаев . Има и отбити атаки но само за два дни има значителен напредък . Ако бяха в задънена улица щяха вече да се водят преговори . Все пак мисля че основния прилом ще е есента като паднат листата от дърветата и за иранските дронове станат ясни позициите на американските ли бяха гаубици които са английски аве евроатлантически.