Русия рискува развитие на сценария "Фукушима-1" с АЕЦ "Запорожие"

Централата трябва да се захранва постоянно, за да може да охлажда ядреното гориво
19 авг 2022 11:00, Йоана Цонева
134
Русия рискува развитие на сценария "Фукушима-1" с АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

Обявеното от руските окупатори спиране на АЕЦ "Запорожие" може да предизвика авария, подобна на тази в японската АЕЦ "Фукушима-1" през 2011 г., предупредиха експерти от Държавната инспекция за ядрено реагиране на Украйна (ДИЯРУ), предаде украинското издание "Дзеркало тижня".

Загубата на всички източници на енергия може да доведе до повреда на системите за охлаждане, повреда на активната зона на реактора и изхвърляне на радиоактивни вещества в околната среда. Това е точно сценарият, който последва аварията във Фукушима, но там причината бе поради природни бедствия.

Непрекъснатото електрозахранване на централата е необходимо за задоволяване на собствените ѝ нужди - охлаждане на ядреното гориво в активните зони на реакторите и на отработеното гориво в басейните за отработено гориво, поддръжка на системите за контрол и управление. Тези условия се осигуряват или от работещите захранващи устройства, или от външно захранване.

Ако се наложи всички устройства да се изключат, трябва да се осигури стабилно външно захранване. Въпреки това обстрелът е повредил три от четирите линии, свързващи АЕЦ с украинската енергийна система. Ако четвъртата линия бъде повредена, централата няма да може да получава електроенергия за своите нужди.

Още по темата
Краткосрочните нужди на АЕЦ могат да бъдат задоволени от дизелови генератори, но за дългосрочната им експлоатация ще е необходимо повече. Експертите предполагат, че руските военни в завода може да възпрепятстват доставките на гориво.

"След като всички източници на захранване бъдат изгубени, ядреното гориво ще започне да се топи, което може да доведе до изхвърляне на радиоактивни вещества. АЕЦ "Запорожие" разполага с шест енергийни блока и сухо хранилище за отработено ядрено гориво. Така че развитието на аварията няма да се ограничи до регионалните проблеми на Украйна, а може да има трансгранични последици", предупреждават експертите.

В зависимост от метеорологичните условия радиоактивният облак може да се пренесе през Европа или в Русия и Беларус и да доведе до радиоактивно замърсяване на големи територии. Освен това замърсената вода от язовира Каховка може да попадне в Днепър и Черно море.

Москва, чиито войски редовно обстрелват територията на централата, отказва да създаде демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ. За да се избегне предизвикано от човека бедствие, Гутериш предложи създаването на подходяща зона.

Инициативата вече е подкрепена от Украйна, САЩ и ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
14
 
! Отговори
Тарас Булба преди 1 година
До АА..42...Само че опита го имат укрите,които докато плющяха сланина на работното си място в Чернобилската,забравиха да включат охлаждането!
40
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САМО ДА УДАРЯТ ЦЕНТРАЛАТА ДЖУДЖЕТАТА, ТОГАВА ЩЕ ВИДЯТ КАКВО Е ЯДРЕНА ВОЙНА... НЕ САМО ДА ПЛАШАТ...
39
11
 
10
 
! Отговори
АА преди 1 година
ЗАЩО ЧУЖД ОПИТ ДА ПОЛЗВАТ РУСНАЦИТЕ/ РУСИЯ ВЕЛИКА! ТЕ ИМАТ ОПИТ В ГЪРМЕНЕТО НА АЕЦ...
38
14
 
11
 
! Отговори
Ясен е сценария! преди 1 година
Всичко е заради : "Русия готви референдум за анексиране на Херсонска област" - истината изплува! Ако може да разкарат хората та да не гласуват ...
37
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много копейкаджии, много нещо, но като гръмне АЕЦ-а рязкооо ще намалеят по биологични причини!
36
10
 
10
 
! Отговори
сценария "Фукуш преди 1 година
Сценария? - Е Няма океан наблизо. Няма как да стане! А и руснаците им предложиха помощ на япончетата - последните отказаха. Да не се забравя - на света, Русия има най-сериозния опит със ядрените аварии и ядрените отпадаци!
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕДВА ЛИ, ЦУНАМИ В ЧЕРНО МОРЕ НЯМА.
34
12
 
14
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Христо ХристовВикаш, украинците сами унищожават линиите, които дават ток на украинските градове, а руснаците от няма на къде искат да превключат централата към мрежата на РФ, понеже там линиите украинците не ги стрелят. Да, не говорим, че руската военна техника се крие в сградите с турбините и има видео за това.
33
15
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Хайде...НПО-тата си пуснаха ботовете във форума...
32
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Москва, чиито войски редовно обстрелват територията на централата, отказва да създаде демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ"Ахахахха ТОВА Е ВИЦА НА ДЕНЯ.
31
24
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долните и подли русофили веднага скочиха на амбразурата да защитават фашистка Русия.
30
26
 
29
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Западната преса явно подготвя за украински удар, заповядан от САЩ, по АЕЦ-а....
29
16
 
17
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Оказва се,че централата е обстрелвана с М777!Явно онези *** ,Баширов и Петров,са задигнали гаубицата,издърпали са я до украинските позиции и понеже на знаят паролата за влизане в щатския целеуказващ сателит са метнали два-три снаряда на око!
28
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо? Какво се е случило във Фукушима-1? Според японците нищо за гледане.
27
12
 
25
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До АЕЦ-а си има ТЕЦ точно с тази предпазна цел. А Фукушима гръмна точно заради алчните собственици на централата и некадърността и културата на специалистите там. Факти.
26
10
 
15
 
! Отговори
HIMARS преди 1 година
не прощава.
25
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаддове долнии, защо лъжете най-безсрамно. Укрите нацисти са и американските им господари са террориестите!
24
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Раша е държава терорист, а жужето трябва да бъде обявено за задържане или награда за главата му
23
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалките русофили изопачават абсолютно всички факти в безyмните си коментари.
22
10
 
14
 
! Отговори
мдаааа преди 1 година
Е що ги боли фара укрите за АЕЦа... той си е вече собственост на друга република!!!