Гърция с туристически рекорди: Пълни хотели, заведения

След 2 г. пандемия страната не може да се оплаче
20 авг 2022 07:45, Петя Славова
84
Гърция с туристически рекорди: Пълни хотели, заведения
Снимка: БГНЕС

През 2022 в Гърция не могат да се оплачат: след две години пандемия и шест месеца война в Украйна, гръцкият туристически бранш поставя нови рекорди. Сезонът върви по-добре, отколкото през рекордната 2019, съобщава "Дойче Веле".

Толкова много музика, танци, ядене и пиене под лятното небе не е имало в Гърция отдавна: в средата на август 2022 жителите на гръцките острови най-накрая отпразнуваха отново Успение Богородично. А заедно с тях - и безбройните туристи.

Още по темата

След 12 години финансова криза, две години пандемия и шест месеца война в Украйна, хората в Гърция най-после искат да се насладят на по-безгрижни дни - преди отново да се върнат към реалността. В третата седмица на август повечето гърци са във ваканция и се опитват да си починат от всички обществени драми, от енергийната криза и инфлацията, достигнала през юли 11,6%.

Същевременно в Гърция се надяват искрено, че туристическият сезон ще продължи да върви така добре, както досега. Страната продължава да е в голяма степен зависима от туристическия бранш - в добрите години той формира над 20% от брутния вътрешен продукт. А 2022 изглежда ще бъде добра година.

Министърът на туризма Василис Кикилиас прогнозира дори повече туристи, отколкото през 2019 - досегашната рекордна година. Тогава, в годината преди коронавируса, ваканцията си в Гърция са прекарали 33 милиона души. Приходите от туризма достигнаха 18,2 милиарда евро, а за тази година Гръцката централна банка очаква да са около 20 милиарда евро.

Всяка седмица пристигат по един милион туристи

Досегашните цифри са многообещаващи: от началото на август в Гърция със самолет пристигат всяка седмица почти по един милион туристи, по думите на министър Кикилиас. Други стотици хиляди идват с автомобил - като повечето са от страните от Западните Балкани. През юли нещата вървяха също така добре, а и юни бе изключително успешен месец - с 3,5 милиона чуждестранни гости.

"Ако всичко продължава така, до средата на септември вече ще сме готови да се справим със зимата", казва Панайотис, мениджър на голям плажен бар на Наксос. На най-големия от Цикладските остров през юли е имало толкова туристи, колкото и през рекордната 2019 година, а август върви засега още по-добре. В момента не е лесно, а и не е евтино да се намерят нощувки. В туристическите центрове като Миконос, Санторини, Корфу, Кос или Родос пък това е почти невъзможно. Спонтанно пътуващите, които не са си направили своевременно резервации, дори и в началото на септември трябва да се смятат за щастливи, ако си намерят стая на тези острови. А и ще трябва доста дълбоко да бръкнат в джоба си.

Тайните съкровища на атинската Ривиера

Хуан и неговата приятелка Ясмина от Испания са решили да отидат в Гърция спонтанно, но не съжаляват. В средата на август не са успели да намерят места на Санторини - затова останали в Атина и всеки ден откривали по някой друг плаж на атинската Ривиера. "Прекрасно е и е много удобно - толкова близо до града. Пътуваме с трамвай до плажовете, морето е супер приятно, топло и чисто, и ако не искаш, няма нужда да наемаш скъп плажен чадър", разказва Ясмина, докато Хуан не може да спре да хвали прекрасните заведения в гръцката столица.

През август в Атина е особено приятно вечер - повечето жители на града са го напуснали и пребивават в летните си резиденции. Поради това няма задръствания, а и шумът е по-малко. Същевременно има достатъчно свободни места в кръчмите, в таверните и в откритите барове по покривите, откъдето се открива чудесна гледка към Акропола.

Много забавления и предостатъчно култура

По много от гръцките острови плажовете са пълни, дори препълнени, както и заведенията. За туристите, дошли на купон, това е идеално. Но и за тези, които търсят спокойствие, изборът е богат: страната предоставя множество възможности за почивка на по-малко посещаваните острови или пък на планина.

Предлага се и разнообразна културна програма: след наложената от пандемията 2-годишна пауза, сега се организират безброй концерти, театрални представления и танцови вечеринки.

Борис Джонсън и британците

Засега дори и войната в Украйна не успява да помрачи ваканционното настроение. Нито пък отсъствието на туристите от Русия, които до 2021 година бяха важни за региони като Халкидики или Крит. На тяхно място в Гърция сега почиват туристи от други държави.
Плажът Ангали на остров Фолегандрос

Плажът Ангали на остров Фолегандрос

До средата на август повечето туристи в Гърция бяха от Великобритания, включително известни личности като Борис Джонсън. Почти толкова са били туристите от Германия, следвани от италианците, французите, нидерландците, швейцарците, австрийците и поляците. Данните на Централната банка показват освен това, че през юни е имало ръст в броя на туристите от САЩ - с 50% повече спрямо 2019. Всичко това само радва гръцкия туристически бранш, тъй като американските туристи по правило харчат повече пари от останалите.

Летища без хаос, хотели без персонал

Ето и кои са най-големите изненади на този сезон в Гърция: първо - по летищата нямаше и следа от хаос, и второ - хотелите и ресторантите имаха затруднения с намирането на персонал, макар безработицата в страната да надхвърля 12%. Всяко пето работно място остава незаето, по данни на Института за изследване на туризма - и то най-вече заради лошите условия за труд и за нощувка, които се предлагат на потенциалните работници.

Междувременно много гърци предпочитат да работят в туристическия бранш в чужбина - включително в екзотична Исландия. Тъй като там намират по-добри условия на труд, но най-вече - по-добро заплащане, отколкото в Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
до 68 преди 1 година
така е - гореспоменатите Федерер, Роналдо, Гейтс могат да дойдат и в Бг, и в Турция, но по бизнес или за някаква реклама, но не и на почивка, просто в Бг и Турция нямаме висок клас курорти, в Турция масово пияни и руски туристи., ходих и в Гърция и в Турция и в Бг тази година за по 7 дни на почивка, в Гърция няма такива циганиии, пиянски изстъпления, да каарт пияни, има си ред за мен, идете в Турция и вижте любимите ви руски туристи какви свинщини правят
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за съжаление по никакъв начин не мога да сравня гръцкото от една страна, с българското и турското море - от друга - водата, храната, чистотата в Гърция са в пъти по-добре, особено по островите Закинтос, Корфу, Лефкада, Миконос, Снторини, Митилини. Затова Бил Гейтс, Мейуедър, Джорд Буш, Федерер, Роналдо ходят там на почивка, те никога няма да дойдат в Бг или в Турция на почивка, за съжаление.
65
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърция е супер за българите от село (и градО), които си носят дУматито...те нали 99.9 процента, който ходят там са такива.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е като нямат Мутроморие.
63
0
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Гърците като по-балами си ползват удобствата, вие в България лапайте мухите.
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава Гърцii!
61
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другата година, пак съм там. На мутрите няма да им пълна гушите на чалгарското ни бетономорие.
60
3
 
1
 
! Отговори
Handel преди 1 година
До До 58Някой е почнал от сутринта с виолетовите гъбки.
59
0
 
12
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Тази година ходих и в България, и в Гърция, така че има място за спавнение. Лименария - Тасос - чадъри и шезлонги на градския плаж безплатни, срещу минимална консумация от бара в диапазон от 2 до 6 евро в зависимост от напитката. На плаж Трипити комплекта е 5 евро, консумация по желание. На Лозенец и Оазис комплект чадър и шезлонг варира между 20 и 30 лева, цените на бара същите! Моторна лодка за семейна разходка у нас не се предлага, а на Тасос 80 евро за 4 ч., а у нас само джет за 15 мин. 70 л
58
8
 
3
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
МАКЕДОНИЯ=ВЕЛИКА МАЙКА НА ВСЛЕНАТА И НА ГЪРЦИЯ
57
6
 
7
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Там са живяли Хети. А бяло море се е казвало Тракийско. Историята не почва с вас. Доста сте по откраднали.
56
7
 
8
 
! Отговори
KRATOS THANOS преди 1 година
ГЪРЦИЯ = ВЕЛИКА МАЙКА НА ЗАПАДНИЯ СВЯТ..ВИЗАНТИЯ = ВЕЛИКА МАЙКА НА ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ ПО ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА НАД 2 МИЛИАРДА.....турците трябва и ще върнат всичките земи на Гърция които са откраднали преди 7 века...ДО РЕКА ЕФРАТИС Е ГЪРЦИЯ...ПОСЛЕ Е КУРДИЯ , ПОСЛЕ Е АРМЕНИЯ....АНАТОЛИА Е ГЪРЦИЯ .
55
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Края на септември пак сме там. Искахме в Несебър, но не можем да си го позволим.
54
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз живея в Балчик. Някога беше много красиво. Но двама м.. Утре. СКИ тип бизнесмени с подкрепата на *** за взеха и настроиха хотели на самия бряг с неадекватна архитектура а миналото лято до.. Ос. Раха крайбрежната с черно-червени кафенета с абсурдна декорация - нещо като паунови пера напръскани с боя.В Гърция това няма да го видите. Там има автентичност. Има в какво да се потопи, да усетиш.
53
0
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Хората търсят добро отношение и условия. Не е само до цените. А дори в малки села тип Неа Перамос или Офринио на плажа и в таверните се чувстваш като техен близък гост. Но съм приятно изненадан от Лозенец. Не бях ходил скоро. Приятни заведения с прилично ксчество и цени. Никаква чалга.А Созопол е станал новия Сл Бряг за съжаление...
52
0
 
16
 
! Отговори
Дуле Савич преди 1 година
Как ще разберете че е Великден??? Всички качват снимки от Гърция....
51
10
 
17
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Втора година бяхме на Обзор, и останахме много доволни. Прилични цени и качество в ресторантите, обслужването беше на много добро ниво за България. По плажа чисто и подредено - Бира 3 лв., скара и пържено 2-6 лв. Морето отново си е чисто и бистро, а на Иракли е приказка. Кой където иска да ходи, не забравяйте и че Гърция има 20 пъти повече плажове от нас. Обичайте родното!
50
7
 
21
 
! Отговори
Дуле Савип преди 1 година
Ще поставят рекорди защото знаят как се прави бизнес. Не забравяйте да гласувате за Герб, Вгъzраждане или ДпС за да може мутрите да си запазят незаконните хотели по нашето бетономорие и да си перат парите на спокойствие докато отпадъчните води се смесват директно с водата в която се купете. Да живее чалгата, да живее 6ай 7аньо!!!
49
0
 
15
 
! Отговори
.!. преди 1 година
Пак да кажа тука могат да се построят барем още 10001 хотела с паркинги и други! След това могат да се махнат всички прчиствателни станции! Могат да се построят и още 1000000 курортни селища! И да се бетонират къде що има плажове! Отделно обслужването сега е добро тука! требе да станете груби и да си искате и бакшш и други! И да не правите нищо да го заслужите! Отделно трябва по 50лв да се взема за паркомясто на ден! само така ще просперира БГ туризма по морето и в планината! Дам! вервайте ми!!!
48
1
 
26
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Живея на морето и нямам търпение да отида в Гърция.Там просто морето е съвсем друго.Дори да се забравим за мръсотия та и бетона и обслужванто и всички негативи тук. Там е красиво много.