Зеленски: Бъдете бдителни, Москва може да направи "нещо грозно"

Според него ще има засилени атаки преди годишнината на независимостта на Украйна
22 авг 2022 15:45, Йоана Цонева
95
Зеленски: Бъдете бдителни, Москва може да направи "нещо грозно"
Снимка: БГНЕС

Руските сили продължават настъплението си в няколко украински региона, а президентът Володимир Зеленски предупреди за възможността за по-сериозни атаки преди 31-вата годишнина от обявяването на независимостта на Украйна от съветско управление.

През уикенда артилерийски снаряди се изсипаха върху Никопол, град близо до Запорожие, а ракети удариха край черноморското пристанище Одеса, предаде "Ройтерс".

Зеленски призова за бдителност, като заяви, че Москва може да опита "нещо особено грозно" преди сряда, когато се отбелязва Денят на независимостта на Украйна, а също и половин година от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

Зеленски заяви, че е обсъдил "всички заплахи" с френския президент Еманюел Макрон, а съобщение е било изпратено и до други лидери, включително до турския президент Реджеп Ердоган и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

"Всички партньори на Украйна са информирани за това, за което терористичната държава може да се подготви тази седмица", каза Зеленски в нощното си видеообръщение, визирайки Русия.

Той също така заяви, че ако Русия продължи с плановете си да съди пленените украински защитници в Мариупол, то тя ще наруши международните правила и ще се откъсне от преговорите.

"Ако този подъл показен процес продължи, това ще бъде границата, отвъд която преговорите вече не са възможни", каза той. "Няма да има повече разговори. Нашата държава е казала всичко."

В статия, публикувана в неделя, "Файненшъл таймс" цитира Генадий Гатилов, посланик на Москва в ООН в Женева, който казва, че Ердоган се е опитал да улесни диалога.

Но той отхвърли спекулациите за разговори между Зеленски и руския президент Владимир Путин, като заяви, че "няма практическа платформа за провеждане на тази среща", се казва в доклада.

В Русия властите разследват предполагаем атентат с кола бомба край Москва, при който е загинала дъщерята на Александър Дугин, ултранационалистически руски идеолог, който се застъпва за поглъщане на Украйна от Русия.

Макар че разследващите заявиха, че разглеждат "всички версии", когато става въпрос за установяване на отговорността, руското външно министерство предположи, че може да има връзка с Украйна, което съветникът на Зеленски отхвърли.

"Украйна, разбира се, няма нищо общо с това, защото ние не сме престъпна държава като Руската федерация, а освен това не сме и терористична държава", заяви Михайло Подоляк по украинската телевизия.

Руските атаки продължават

Докато Украйна се готви да отбележи Деня на независимостта, въвлечена във война, която изравни със земята градове, уби хиляди и принуди милиони да избягат, официални лица съобщават за нови руски удари по цели в източната и южната част на страната.

В източната област Бахмут руските сили са нанесли поражения от артилерия и системи за залпов огън в районите на селищата Соледар, Зайцево и Билогоровка, съобщи Генералният щаб на Украйна в ежедневната си актуализация в понеделник.

Те продължиха да съсредоточават усилията си върху установяването на пълен контрол върху териториите на Луганска и Донецка област, поддържайки завзетите райони на Херсон и части от Харковска, Запорожка и Николаевска област, допълни Генералният щаб.

Особена загриженост предизвиква обстрелът на Никопол.

Никопол е бил обстрелван пет пъти през нощта, написа в неделя в Telegram областният управител Валентин Резниченко. По думите му 25 артилерийски снаряда са ударили града, като са предизвикали пожар в промишлено помещение и са прекъснали електрозахранването на 3000 жители.

Сраженията край Запорожие и ракетният удар по южния град Вознесенск, недалеч от втората по големина атомна електроцентрала в Украйна, породиха опасения за ядрена авария.

В неделя президентът на САЩ Джо Байдън, британският министър-председател Борис Джонсън, германският канцлер Олаф Шолц и Макрон проведоха телефонен разговор, в който подчертаха важността на осигуряването на безопасността на ядрените инсталации, като същевременно подчертаха "твърдия си ангажимент" към Украйна. прочети повече

Москва заяви, че участва в "специална военна операция" за разоръжаване и "денацификация" на съседката си. Украйна и нейните съюзници твърдят, че Москва е започнала непровокирана агресивна война.

В неделя Русия съобщи, че нейните ракети "Калибр" са унищожили склад за боеприпаси, съдържащ ракети за произведените в САЩ ракети HIMARS, в югоизточната част на Одеска област на Украйна, където се намират пристанища, важни за плана, подкрепен от ООН, за подпомагане на украинския износ на селскостопански продукти да достигне отново до световните пазари.

Киев съобщи, че е било поразено зърнохранилище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
ot blatnia po grozno niama koi da napravi
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест, Зеления по стар обичай се готви да направи някоя мизерия на народа си за която да обвини руснаците.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тази "годишнина+ Украйна ще е по-зависима отвсякога от американските си господари. А от кармата по-голямо отчъщение няма.
60
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е да не ни навирате ежедневно това дрогирано същество!!!
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не е наред със статията. Вече разбразме от други публикации, че край, на Русия силите свършиха и чакаме Украйна да ги погне обратно. Какви са тези продължавания на настъпления и подобни? Нали запада даде пушкала и джепане, защо руснаците настъпват?
58
8
 
2
 
! Отговори
Коцкарев преди 1 година
Ха-ха, абе то само две руски машини са унищожени за 6 месеца, и то по невнимание на еипажа, че си е хвърлил фаса. То конашенков си го каза: потери нет, но не знам защо набират матрял по затворите, а ЛНР и ДНР вече са ЖНР. Иначе в телеграм канала е пълно с руски троляци дето се радват че днес едно село е превзето от самая могучая, но втарая армия в мире.
57
3
 
13
 
! Отговори
H2 преди 1 година
Ужасно много млади момчета загинаха напразно заради този зеленчук
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я спри да мрънкаш и отивай да си решаваш проблемите сам като мъж. Никой не ти в длъжен.
55
0
 
4
 
! Отговори
Коцкарев преди 1 година
До АнонименАбе ти хвърли едно око , има снимки и видео в соц мержите вече бол, разгледай парада реален,ще ти е интересно и няма да съжаляваш.
54
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този наркоманизиран *** съвсем мръдна
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коцкарев, каква военна техника бе? Какви паради? Инвалидните колички на осакатените от ракети Кинжал ли ще таркалят на тоя парад? То няма толкова широка улица в Киев да събере всички инвалиди, следствие на лудостта на наркомана.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На този думите му трябва винаги да се разбират наобратно като на кака Нинова.Може да имат далечна роднинска връзка хаха.Единият вика на предаването в плен "евакуация",а другия като изнася 4000 тона оръжия твърди уверено как не било вярно...
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо като нещата които вие правите ли бе, зелен наркоман?!
50
4
 
15
 
! Отговори
Наталия Вовк преди 1 година
Украинска еврейка, заложила взривното устройство под колата на Дугина. Това е.
49
9
 
3
 
! Отговори
Коцкарев преди 1 година
Тавариши понеже знам че ще се напънете да снесете нещо точно под статията за зеленски, искам да ви уведомя , че по случай 24ти август в Киев е ораганизиран парад на военна техника, който ще продължи няколко дни и вече е започнал. Хърлете му едно око, интересно е.
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес урките показаха вчерашни 5 териториални придобивки за русия. Дано утре да покажат 6.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сигурност ще направи, очаквам да изстрелят маса ракети по жилищните квартали
46
1
 
12
 
! Отговори
Петров преди 1 година
какво грозно да направят Зеленски, да светнат жена ти? ама те срещу жени не воюват както правят укронацистите
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да има мир Зеленски във Сибир!
44
2
 
11
 
! Отговори
мак преди 1 година
И той щеше да съди пленници, ако ги беше хванал, на война е така. И не виждам партньори на зеления, а само укр. изнудвач и манипулатор от една страна, а от друга наивни европейски "лидери", които му се връзват и се бутат в чужда война и загробват страните си.