Абсолютен рекорд на цената на тока в ЕС за цялата му история

Това се дължи на скока в цената на газа
31 авг 2022 18:50, Нели Христова
61
Абсолютен рекорд на цената на тока в ЕС за цялата му история
Снимка: БГНЕС

Европа удари рекорд в цената на електроенергията за цялата си история.

Средната месечна цена на електроенергията в Европа през август 2022 г. е най-високата в историята поради рязкото повишаване на цените на газа, сочи проучване на анализаторската компания „Rystad Energy“.

"Цените на електроенергията в Европа се повишиха още повече през последната седмица и вече може да се твърди, че август е най-скъпият месец за електроенергия на всички големи европейски пазари", заяви анализаторът на компанията Фабиан Ренинген.

По данни на „Rystad“ рекордът за юли е бил счупен в Италия, Франция, Германия и Великобритания, като италианският пазар е първият, на който средната месечна спот цена е надхвърлила 500 евро за мегаватчас. Освен това цената на едро на електроенергията с доставка за следващата година във Франция и Германия през миналата седмица е надхвърлила 1000 евро за МВтч.

Този скок в цените на електроенергията е свързан със силното увеличение на цените на газа през последните дни. Тази ситуация доведе до активни действия от страна на Европейската комисия. Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕК смята за необходимо да се направи така, че цените на газа да не оказват доминиращо влияние върху цената на електроенергията на пазара на ЕС.

"Европейската комисия даде ясно да се разбере, че планира да се намеси на пазара на електроенергия, за да ограничи рязко покачващите се цени. Един от ключовите въпроси, които трябва да се решат, е разделянето на пазара на газ и електроенергия, като не е ясно как това може да стане най-ефективно в условията на либерализиран пазар на електроенергия, какъвто е европейският", каза Ренинген.

Един от вариантите, казва анализаторът, е да се наложи таван на цените, но проблемът в този случай е как производителите на електроенергия ще бъдат компенсирани за своите разходи, когато таванът на цените е по-нисък от производствените разходи за въглища и газ. "Ако цените на газа или електроенергията бъдат ограничени, някои от важните пазарни механизми за балансиране на търсенето и предлагането ще бъдат нарушени", каза още той.
 


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Големия памперс преди 3 месеца
Или Големия памперс и бандата му целят световна война за постигане на Голямото нулиране, или палачинката се обръща и комунизмът (или някаква по-извратена негова форма), се установява над "Западните демокрации". Всъщност, май между двата варианта трябва да поставим знак за равенство. Въпросът е, дали руския и китайския елит са участници в този План?
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
партйините секретари да махат борсата или ние да ги махаме
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
как ще мре нашите прекупвачи на ел енергия станаха милиардери , продават нашия ток за европа , на тях им е по евтин , праскат ни европейски цени без да са ни европейски заплатите , спрете износа от козлодуй , пълни продажници
44
2
 
1
 
! Отговори
Ssss преди 3 месеца
До АнонименПринудени са да откриват газови централи защото те и ВЕЦ-овете са единствената бърза балансираща мощност. Тоест на всяка построена вятърна и слънчева централа трябва да има съответна балансираща мощност.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой подписа либерализацията на цената? Кой?
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според трoловете на ГЕРБ, този рекорд на цената на тока в ЕС е заради свалянето от власт на Бойко Борисов.
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Около ОСЕМ процента от енергийният микс в Европа е делът на природният газ!Престанете с тая песен любовна,че цените на електроенергията в ЕС са следствие високата цена на газа!
40
4
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 3 месеца
До 44 Ядрената централа е една титаниева пръчка, която се нагрява бясно с няколко горелки на газ. Реално, ядрената центала е преобразувател на газта в нещо което може да се пусне по жицата. Пълна измама! Такива са им и "ядрените оръжия" - не съществуват. Живеем в една голяма лъжа и много голям капан - окабелените си домове, чрез които ни контролиран и същевременно стареем точно заради тези кабели. Скоро всичко ще се разсмърди, всичките им лъжи.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой ни прави на диво слънце,електроенергия и газ какво общо имат?
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така е като на Запад затварят АЕЦ и откриват Газови електроцентрали, щото така уж било по зелено. Само където много са им зелени главите за голямата политика.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами те не искат да ни вкарат в Шенген,тъй,че ние може да не искаме да им продаваме ток,ако си го ползваме само тук ,ще е евтин и напълно достатъчен
36
12
 
5
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 месеца
Хибридната война на Русия върви с пълна сила в бг сайтовете. Това само слепец не може да го види :)
35
1
 
3
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
Зимата само подготвените имат шанс ! А гръмне ли АЕЦ Запорожие препърси и сървайвалисти имат големи шансове да оцелеят!
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак да питам,колко процента от произведена електроенергия в Европа е свързана с газта?
33
3
 
7
 
! Отговори
Евролиберасти,сър! преди 3 месеца
Яздят розови понита под дъгата с побелели нослета.
32
2
 
10
 
! Отговори
Космонавт преди 3 месеца
Без газ няма ток, а? Ядрени централи нанайци. 5% от газта отива за битови нужди и предприятия а така наречените "ядрени централи" изразходват 95%. Невъзможно е да се задържи този фалшив свят с прогнили общества. Хората ще бъдат свободни, няма да притежават нищо (защото ще имат всичко безплатно) и ще са щастливи (защото няма да има управляващи кръвни линии и политици), но не защото Клаус Шваб и СИФ го казват. Ще бъдем свободни, защото така го е закодирал Господ.
31
2
 
6
 
! Отговори
препърс преди 3 месеца
Отдавна не плащам ток и вода,ме че не ползвам,просто съм извън системата,плащам само за нет,но не може всичко да си правиш,но енергийната независимост е свързана с големи разходи и ако помислим масово хората да са енергийно независими няма да стане,това е целта на правителства и кооперации да сме Зависими от тях
30
3
 
2
 
! Отговори
Шах преди 3 месеца
Преди 40 години купувах 6 мегавата с една заплата .Сега пак 6 мегавата . Гадното е че вече съм на 65 години.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не забравяме, че и толкова голямо количество пари в Европа никога преди не е имало.
28
5
 
14
 
! Отговори
Разумен преди 3 месеца
Киро,Асен и хРистю Иванов да ви плащат сметките.... Пращайте ги на адреса на ДеБе и ПП