ЕК иска да се задълбочат проверките на поискалите виза руснаци

Предлага се да бъде отменено облекчението за издаването им
Обновена: 6 сеп 2022 17:43 | 6 сеп 2022 17:43, Йоана Цонева
44
ЕК иска да се задълбочат проверките на поискалите виза руснаци
Снимка: БГНЕС

Днес Европейската комисия предложи да бъде отменено облекченото издаване на визи за ЕС за граждани на Русия. Мярката е свързана с предприетата от Русия война срещу Украйна и се предвижда да остане в сила до отпадане на необходимостта, предаде БТА.

Комисията предлага държавите от ЕС да задълбочат проверките на поискалите краткосрочна виза руснаци, да удължат сроковете за издаване на документите и да повишат цената на услугата. Предвижда се за издаването на виза руските граждани да предоставят повече документи, да плащат по 80 евро, вместо по 35 евро, както и срокът за проверка да продължава 15, а не 10 дни, с възможност да бъде удължен до 45 дни.

Споразумението за облекчен визов режим между ЕС и Русия влезе в сила през 2007 г. и засяга издаването на разрешения за пътуване до 90 дни в рамките на 180 календарни дни. Към 1 септември тази година валидни шенгенски визи имат около 963 хиляди руснаци.

Още по темата
ЕС прекрати облекчения режим от 25 февруари тази година за представители на руското ръководство и бизнеса. Предвижда се скоро комисията да издаде насоки за приложение на новата мярка, ако бъде приета от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

ЕК предложи днес също в ЕС да бъде въведено задължение за непризнаване на руските паспорти, издадени на граждани от украински земи, окупирани от Русия, особено в Херсонска и Запорожка област. Предложените днес мерки бяха предварително одобрени от европейските външни министри на среща в Прага през август.

Русия продължава да нарушава международното право с военните си действия и с това създава заплахи за сигурността, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. В съобщението на ЕК се уточнява, че отпадането на облекченията няма да засегне пътуванията по съществен повод на руски граждани, в чиито семейства има граждани на ЕС, както и журналисти, дисиденти и представители на гражданското общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
дърт преди 1 година
А някой направи ли си труда да проверява украинските "бежанци" налазили цяла Европа?
25
0
 
3
 
! Отговори
АМИ.. преди 1 година
Доста водка изцока тази..труден живот май..
24
4
 
2
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Оpкитe това не ги касае. Те не желаят да стъпват в гниещия Запад. Водят разкошен живот в рая на Земята - Мордор. Нали? Нали така? Ехо?
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Третата световна война вече се води..................да знаете..............ако още не сте разбрали!!!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От известно време около 2 седмици може и малко повече в нашия квартал е абсолютна много тъмно. Явно е наредено на домоуправителите да изключват и осветлението на входските врати. Според мен целта не е икономия а държане на хората затворени както при К19. Да не ходят по улицата , да не виждат какво става, престъпност та да се вихри безнаказано
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 --- Ти от кое измерение пишеш или си яко повлиян от някой пост-съветски сайт, където всичко е "вярно". Никой на Запад НЕ стои на тъмно, или не се къпе, не си пере дрехите и прочее врели некипели.
20
6
 
0
 
! Отговори
Менажер на Цирк преди 1 година
Снимката не говори нищо, но истината е по-свята от израженията на индивиди по снимките. Естествено, че рашистите, които са и терористи по дух, се интересуват повече от разрушаването на Европа отвътре, нежели от водене на военни действиу срещу Украйна, които де факто забуксуваха яко. Не само издаване, но НЕиздаване на визи трябва да срещне по-широка подкрепа срещу руснаците.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСНАЦИТЕ НЕ ГИ МИСЛЕТЕ- ТЕ СА БОГАТИ И СУПЕР БОГАТИ, АМИ ВИЖТЕ ЕВРОПА КОЛКО Е РАЗРУШЕНА, СТОИ НА ТЪМНО ЕВРОПЕЙЦИТЕ ГЛАДУВАТ СТУДУВАТ ЗАПЛАТИТЕ ИМ НИСКИ, ПЕНСИИТЕ НИКАКВИ ГИ НЯМА
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всички ръководни позиции в ЕС са сложили някакви ялови, бездетни травестити, които ще закопаят целия континент....
17
5
 
11
 
! Отговори
На руснаците преди 1 година
Изглежда им е добре и на Малдивите, в Египет, Турция или Дубай.
16
0
 
19
 
! Отговори
От кой пол е преди 1 година
този страховит евроджендър на снимката?!? Това да не е главния герой от един филм на Стивън Кинг, а именно "То"...
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мигранти в Германия вече ще се изисква трудов договор, а не това да става безидейно.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на амероканците кога??????👅👅👅👅
13
1
 
22
 
! Отговори
пецата преди 1 година
европолитиците са толкова добри че когато искат да извиват ръцете на олигарси и политици водят тази война срещу обикновенните хора защото са безсилни да го напрвят срещу равнопоставените им по сила политици. Това е все едно да биеш децата на съседа защото той не иска да ти даде безплатно сол и захар.
12
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15 Ау-у-у щото руското ботоксно джудже е един хубавец...
11
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Руснаците 13 Нищо и тяхният ред ще дойде!
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лоша кожа, вследтсвие на алкохол, цигари и бели линии. Грозно лице, казващо всичко без думи. "То" - психотрилър.
9
1
 
21
 
! Отговори
Защо да преди 1 година
Усложнявате визовия режим за руснаците? Не искате ли да им демонстрирате постиженията на днешна европа?
8
0
 
20
 
! Отговори
Руснаците преди 1 година
Дето искат да ходят в Европа вече си купиха европейски паспорти и гражданство - къде български, къде словенски, словашки или други. По 4000 евро вървят и за 6 месеца са готови. Не им трябват визи щтото са европейски граждани
7
27
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
Поздравявам всички патриоти, днес официално беше премината границата от 50 хиляди ликвидирани русо-фашистки окупатори в Украйна. Слава Украiна!!