Анкета в РСМ: 44% от македонците считат България за най-голям враг

57,1% от анкетираните отхвърлят т.нар "френско предложение"
19 сеп 2022 18:47, Анисия Иванова
85
Анкета в РСМ: 44% от македонците считат България за най-голям враг
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

44% от македонците считат България за най-голям враг, сочи проучване на фондация "Конрад Аденауер“ по повод  трите десетилетия от създаването на външната политика и отбраната на Република Северна Македония.

Публикацията "30 години външна политика и отбрана" включва и анкета. Според нея Борис Трайковски е президентът, който гражданите ценят най-много досега, армията е с по-висок рейтинг от дипломацията, а 57,1% от анкетираните отхвърлят т.нар. "френско предложение“ за разрешаване на спора между България и РСМ, пише скопското издание "Независен“.

64,2% от анкетираните подкрепят членството на Северна Македония в НАТО, което представлява съотношение 2:1 в полза на поддръжниците. Също така 56,2% от анкетираните смятат, че Северна Македония е по-безопасна и по-стабилна с членството в НАТО.

62,8% от анкетираните са за членството на Северна Македония в ЕС. Въпреки че този процент все още е много висок, той ясно показва негативните тенденции спрямо първите две десетилетия на независимостта. Кумулативно 40,2% от анкетираните намират причината за неуспеха на страната да се присъедини към ЕС във вътрешни слабости спрямо 19,2%, които намират причините във външни фактори, съобщи "Фокус".

Анкетираните имат най-положителни впечатления от качеството на взаимоотношенията между Северна Македония и Турция със 71,6%; със Сърбия с 68,6% и с Германия с 64,3%. Най-негативни са впечатленията за междудържавните отношения с Русия и България, за които 59,3% и 52,5% от анкетираните смятат, че имат лоши двустранни отношения със Северна Македония.

57,1% от анкетираните отхвърлят т.нар "френско предложение", което беше предпоставка за оттеглянето на ветото на България за започване на преговорите на Северна Македония с ЕС, срещу 27,2%, които го приемат, което представлява разлика от около 30% в полза на противниците на този документ.

Още по темата

По отношение на представите коя страна е най-големият съюзник на Северна Македония, 37,4% смятат, че това е Сърбия, 24,1% нямат отговор, докато 19,8% смятат, че това са САЩ. В дъното на тази таблица на съюзническите държави е Турция, за която 5,8%, както и Германия, за която 5,4% от анкетираните смятат, че са най-големите приятели на Северна Македония.

По отношение на това коя страна е най-големият враг на Северна Македония 44% от анкетираните смятат, че това е България, докато 12,1% смятат, че това е Русия.

На въпроса кога смятат, че Северна Македония ще се присъедини към ЕС, 28% от анкетираните заявяват, че това никога няма да се случи, което е най-голямата група, докато 23,7% изразяват песимизма си чрез отговора, че не знаят кога ще се случи, че нямат отговор. Срещу тези групи са по-оптимистичните респонденти. Така 7,4% заявяват, че членството на страната в ЕС ще стане след 20 или повече години, 10,4% след 10-20 години, 15,5% след 10 години и 13% след 5 години.

Изследването на общественото мнение е проведено през месец август 2022 г. Обемът на извадката включва 1111 респонденти, като се запазва общото съотношение по отношение на основните демографски характеристики (пол, възраст над 18 г., етническа принадлежност, професия и образование), като същевременно се спазва подходящия географски баланс. По време на изпълнението на изследването е използвана количествена изследователска методология за събиране на данни (чрез телефонно проучване), която позволява надеждно и прецизно сканиране на нагласите на общото население. Проучването е на Института за политически изследвания (ИПИС).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
4
 
! Отговори
Да припомня преди 1 година
При обявяване на своята независимост, най голяма процент македонци смятаха България за свой най добър приятел. После благодарение на руската пета колона в България , ВМРО и Боко Тиквата процента се обърна катастрофално. Ето това е тиквата във външната ни политика.,.руски подлец и български национален предател. И не ми пишете,че това дали ни мразят съседите нашият братски народ.. македонците..нямало значение....Уви,избирайки тиква..ставаме ние тикви...
67
9
 
7
 
! Отговори
Румиана преди 1 година
Mакедонците не харесват българи, но харесват българки, те не са гейове :)
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еврей и македонци един (народ)
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И българите отхвърляме Еврото ама няма как. Нека да си правят анкетите, това помага да си повярват, че мнението им е от значение. Особено на някакви жалки, изпаднали националисти.
64
2
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааа, членството на Маке в ЕС ще се случи точно след членството но Турция и Сърбия :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
63
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С този сърбокомунизъм в главите е странно как ще застанат в ЕС до поляци и естонци нашата програма минимум- да не са сърби е изпълнена, макар и в перверзен комунистически вариант. По натам вече зависи от икономика и култура да ги привлечем! Няма насилствен вариант!
62
1
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Значи, една трета от българите имат връзка с територията Македония, няколко стотин хиляди в Македония си купиха европаспорти, половината македонци може би имат и роднини в българия и въпреки всичко почти половината ни смятат за неприятели. Защо, Сърбия даде ли им европаспорти или Турция? Ама да, така е лесно, през граница да ниглежираме проблемите с Турция, макар че тук подозирам е замесен албанския елемент.При 30% албанци, това изследване изобщо не е показателно за нагласата на българите от Мак
61
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да сме зле една войника да им цъкнем и са край! Жалко, че не работят вече така просто нещата...
60
3
 
37
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Има ли все още истински българин, който да смята тези еничари за братя? При условие, че имам роднини там. Кой истински българин смята Турция за приятелска държава? Която 5 века ни е мачкала в робство. Тотално вето и да се обичат с шиптарите.
59
15
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Ехх какви времена са биле? Правиме Нанчета по земята - от там идва името Хановер. Монако стои на изконна българска земя. Първите казина са основани от братовчед на Аспарух с първата хазардна игра на българският вариант "Тука има - тука нема" Играла се е с византийски черепи и топче конски косми! В подкрепа на това твърдение е намерен от Божидар Димитров в землището на Созопол, древен артефакт, приличащ на рулетка с надпис "Мonaco-Sozopolis".
58
3
 
29
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
По времето на комунето - СССрето и Югославянето бе цялостъно ограбена България. 1) Преез 1962г 22 тона злато отиват на съхранение в Русия и там остават и до днес. Къде е братството и приятелството? С какво сме заслужили това отношение на Русия, нападали ли сме ги, земя ли сме им взели? Взеха ни земята и направиха Северно Македонето!
57
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И МАКЕТАТА ША СА НИ ПАРТНЬОРИ В ЕВРО САЮЗА, БОЖЕ БОЖЕ ЕВРОСАЮЗА ВЪРВИ НА РАЗПАД
56
0
 
40
 
! Отговори
Общ работник преди 1 година
Тия искаха отстъпка за цената на тока...Ко? Не! Я на борсова цена да си го "платат"...
55
4
 
29
 
! Отговори
Факт преди 1 година
КИРЕ ПРЪВ ПРИЯТЕЛ НА МАКЕДОНЦИТЕ ВРАГ НА БГ ТОВА Е ПРЕДАДЕ НИ
54
1
 
22
 
! Отговори
Питам преди 1 година
Като казвате 44% от македонците считат България за най-голям враг, това 44% от цялото население ли е или от него трябва да се извадят 500хил. албанци и 300 хил. българи, което означава че това са около 26% от него ведно със старците и кърмачетата. Но ако допуснем че тази територия стане под български суверенитет, колко от т.н. македонци ще останат такива?
53
23
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Breiiii zlobni hora tezi Blgarceta bre . i chudna rabota - te vinagi sa pravi. bre bre bre
52
9
 
23
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Оформи се македонска нация след Втората световна война, защото в Бъгария беше гнусно: диктатура, нисък стандарт, марионетка на СССР. Сърбите се възползуваха и успяха. /Най-смешно ми става, когато някой нарече сърбите "братски народ". Трябва да се чете повече история/. Бях в македония по времето на СССР и като им казвах, че съм Българин ме прегръщаха и ми викаха братко!
51
2
 
14
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Преди много векове имало един Цар Дор. Та той имал близнаци на короната - Магнет и Македон. Разделил държавата на двамата по равно. Магнет наследил западната част, известна по неговото име като Тесалия, а Македон источната част / сегашна южна Тракия/ и започнали да я именуват Македония по името на монарха. Това от изворите на историята за произхода на името Македония, сега кои се припознават като македонци и кеде живеят е рано историята да посочи. Александър Велики е велик но не и Македонец!
50
15
 
5
 
! Отговори
Най-големия враг преди 1 година
Е ЕСЕС! ТЕ НИ СЪСИПВАТ С ВИРУСИ,БЕЖАНЦИ И ЦЕНИ И НА СКАРВАТ ЕДИН ДРУГ СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ.СКОРОШЕН РАЗПАД НА ТОЗИ БАРДАК!
49
3
 
30
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Документи отъ Америка, Англия и Турция: Никъде в английските документи, както и тези в турските архиви нема "македонци" отъ югославянски произходъ. Човек се чуди на сърбо-македонските даскалчета, за кой "македонски" народ и езикъ пишат днес по страниците на техните вестници. Защо се издават трудове съ хиляди лъжи!