Руски петрол тайно достига до бреговете на Европа

41 танкера са пристигнали в Гърция от началото на войната
24 сеп 2022 08:39, Нели Христова
21
Руски петрол тайно достига до бреговете на Европа
Снимка: БГНЕС

Японското издание Nikkei Asia твърди, че тайни доставки на руски петрол достигат до Европа въпреки западните санкции срещу Москва.

От началото на войната на 24 февруари досега 41 кораба са извършили прехвърляне на петрол от кораб на кораб край бреговете на Гърция с танкери, които са напуснали Русия и след това са пристигнали в европейски пристанища.

В доклада се казва още, че западните държави са наложили санкции, за да изолират Русия. Въпреки това, ако превозът на руски петрол продължи, ефектът от санкциите ще бъде ограничен.

В Лаконския залив в южната част на Гърция е наблюдавано прехвърляне на петрол. То е станало между регистрирания в Гърция кораб „Sea Falcon“ и плаващия под индийски флаг „Jak Log“, се казва в доклада видян от анадолската агенция.

От цивилна лодка репортерката Рихо Нагао заяви, че се е насочила към гръцките териториални води. Там се извършва прехвърляне на нефт от кораб на кораб.

Отбелязвайки, че заливът се намира извън гръцките териториални води, Нагао каза, че много кораби са се събрали в региона със същата цел, предаде анадолската агенция.

"Изглежда, че в Лаконския залив се извършва много прехвърляне на нефт от кораб на кораб и местните жители се страхуват от опасността за околната среда".

Nikkei Asia заяви, че е проучила данни от „Refinitiv, за да определи маршрута на танкерите, които са напуснали руските пристанища, и кои кораби са се свързали с тях. Refinitiv е доставчик на данни за финансовите пазари.

Данните обхващат водите край средиземноморския бряг на Гърция, където често се извършва прехвърляне от кораб на кораб. Сигналите от автоматичната система за идентификация (AIS) на плавателните съдове били наблюдавани, за да се определят маршрутите им.

Nikkei Asia съобщи, че е открила 175 прехвърляния, включително на танкери от Русия, край гръцкото крайбрежие за шестте месеца до края на август. В сравнение има само девет такива прехвърляния през същия период за миналата година.

По данни на Refinitiv Русия е изнесла 23,8 млн. барела петрол за прехвърляне от кораб на кораб край бреговете на Гърция в сравнение с 4,34 млн. барела за същия период на миналата година.

Установено е, че водите край Гърция са важен център за превоз на петрол между Русия и Европа.

ЕС ще забрани напълно вноса на руски петрол през февруари 2023 г. Обединеното кралство ще наложи пълно ембарго върху руския петрол през декември.

По данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ) през юли износът на руски петрол за ЕС възлиза на 2,8 млн. барела. Това е регистрирано като 26% намаление в сравнение с януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Ехее преди 1 година
Сега ли открихте Америка. То това си е редовна практика.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаехме и се надявахме да започне контрабандата на петрол от Православна държава, за да паднат цените на петрола на 60 долара в Европа. Добре, че японските наивници ни информират, че вече е започнало. Благодарим за информацията на тези балъци и за безплатното ни информиране.
14
0
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Орбан открито каза,че Унгария няма да подкрепя повече никакви санкции срещу Русия. Германските футболисти са толкова притеснени от идващата зима ,че паднаха снощи от Унгария....ха-ха.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тихо, ще ви издам една тайна! Руски газ достига тайно България през Гърция... всъщност дори не е и през Гърция, а по трасето, по което и преди получавхме газ, проосто сега плащаме 30% отгоре комисионна на кирчу и кокорчу за удволствието.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все така да крякат против лошия руски нефт и газ, само и само да накривят на капата на Путин.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещата не са такива кавито бяха през март. Руснаците продаваха на Индия с 30% по-евтино, но ерата на зарибяването отмина и днес Александр Новак продава на Индия с $20 отстъпка от пазарната цена, като тенденцията е към 15, към 10 ...
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То хип не е тайно,руснаците продават на Индия с 30% по-евтино,пък Индия продава на Европа на пазарни цени ...
9
1
 
8
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 година
Фактът, че руски петрол достига до бреговете на Европа, е тайна само за угърчинските колибари. Днес петролните смеси мязат на буламача блендед на прословутата шотланска ракия - китайци и индиици купуват милиони тонове от Русия и миксират направо в акваторийте на моретата. Но всичко това се прави под зоркия поглед и контрол на Великия Александр Новак. Как ще ги стигнеш ти руснаците, колибарино?
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най после сайта тръгна в Германия.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайно за обикновения човек. Брюкселските зелета много добре си знаят.
6
1
 
20
 
! Отговори
Ще стане както преди 1 година
с газа:подставени фирми си купуват газ с рубли и го продават после на държавата.А някои държави използват финансови врътки и си го купуват пряко.Е,не демонстративно,не открито,но фактът си е факт.Това са и Германия и Франция и Италия и Гърция и други играчи.Само ние сме по-светци от папата.А-а,не сме,пак купуваме руски газ,купен с рубли,ама от фирми на наши хора,които ни го продават с 30% надценка,а младите,красивите и умни борци с корупцията делят комисионните(не лошата корупция).
5
0
 
23
 
! Отговори
икономика на практик преди 1 година
Което показва че санкциите са политически а нуждите - пазарни и истински!
4
1
 
21
 
! Отговори
добро утро преди 1 година
Руският нефт идва до България, преработва се и заминава за останалата част от Европа. Кое му е новото в схемата?
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историята го е доказала. Има ли забрана започва контрабандата. Стоката пак се продава просто някой става много богат. А масрафа го плаща крайният потребител, демек ние.
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки знае, че е така през цялото време. Просто Европа не може без руски горива, затова със санкциите прострелва предимно себе си, купувайки руски горива през посредници на много по-висока цена - например руски петрол от Индия, руски газ от Азербайджан и т.н. Санкциите без съмнение създават някои затруднения за Русия, но проблемите не са екзистенциални и са решими кратко- и средносрочно. А без евтините руски горива проблемите за Европа са реално екзистенциални.
1
6
 
11
 
! Отговори
ГТС преди 1 година
Двуличници. Гръцка танкерова схена.