Помощ от Турция поискаха европейски вериги на супермаркети

Причина - енергийната криза
25 сеп 2022 16:32, Петя Славова
100
Помощ от Турция поискаха европейски вериги на супермаркети
Снимка: БГНЕС

Тъй като отглеждането на оранжерийни култури в Европа е намаляло поради разрастващата се енергийна криза, веригите супермаркети на континента се обръщат към производителите в южната провинция Анталия, за да си осигурят хранителни доставки.

Производството в Европа е спаднало с 30-40%, затова те търсят решение и Турция се оказва най-важната страна, която може да им помогне да преодолеят проблемите, заяви Умит Мирза Чавушоглу, ръководител на Асоциацията на износителите от Западното Средиземноморие (BAIB).

Още по темата

"Още миналата година много производители спряха производството в оранжериите заради високите цени на природния газ, което даде тласък на вноса от Турция. Те си мислеха, че проблемите могат да бъдат решени, но това не се случи. Сега големите европейски супермаркети водят преговори в Анталия", каза той, цитиран от „Хюриет“.

Енергийната криза засегна производството на пресни плодове и зеленчуци, особено на домати, в Европа, което накара веригите супермаркети да търсят нови доставчици преди трудните зимни месеци. Европа търси не само пресни плодове и зеленчуци, но и всички видове хранителни продукти, добави Чавушоглу. Според него метеорологичните условия, свързани с изменението на климата, могат да повлияят на производството в Турция. "Но очакваме както производството, така и износът да се увеличат."

Тази зима туристическата активност ще бъде силна, което означава по-голямо потребление на храни, каза Чавушоглу, като отбеляза, че селскостопанският сектор ще насочи част от продуктите си към хотелите, съобщи БГНЕС.

Според Кюнейт Доган, собственик на фирма и член на стоковата борса в Анталия, много европейски доставчици подписват споразумения с големи оранжерии в Анталия.

Обикновено митата в Европа се увеличават между януари и април, когато нивото на производство е ниско, но миналата година това не се случи, отбеляза той. "Ако те направят същото и не увеличат митата, това ще има положително въздействие", допълни Доган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
37
 
! Отговори
Там е така преди 1 година
Все повече ми харесва политическия модел на управление във Турция.Ако Ердоганя хване корумпиран държавен служител,веднага го подвежда по закон и го съди,а роднините на мръсника които са на държавна служба като пощи,кметства и др, се освобождават от работа и отиват да пасат овце и да карат камиони.Децата им пък се отрязват от държавни стипендии и добавки.А *** да крадеш в Турция.Там не е България където потъват милиарди без никой да им търси сметка.
53
4
 
29
 
! Отговори
Развита Европа преди 1 година
се Моли вече и на Турция!
52
3
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
сега европа падна в лапите на султана ще изнудва следващите 100 години един пътза мигрантите втори път за храните ще ги доставя но на какви цени сега няма да излезеот сирия и ирак и да не забравяме на кого дължим всичко това
51
12
 
8
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Муахаха, сега че има Туркия ползва камбитата като оръжие. Ермангалчо няма да пропусне сделка от типа, камбитата вървят с разнямбитата. А в туркия има 5 милиона разнямбита които само чакат да се докопат до г-е-йропата.
50
6
 
8
 
! Отговори
Политик преди 1 година
Кава помощ от Турция очакват, като лирите им са се обезценили с около 80 % само за една година. Инфлацията е начин, за да се нормализират иконимиките. Съвсем нормално явления си е, въпреки усилеята на централните банкери. Когато те решават да увеличат лихвите, моите доходностисти от спестявания във валути се увеличават. Честито на кандидатите за управители на БНБ. Специални поздрави за Каримански от ИТН, който не прави разлика между стотинки и левове.
49
11
 
20
 
! Отговори
Слабка Україна преди 1 година
До Споко Нещо си се обАркал. В момента планирано и безвъзвратно става точно обратното. Разчленяват Украйна и то много успешно. Първо Русия ще си отхапе колкото иска. После ще дойдат лешоядите САЩ и ЕС и ще си поделят остатъците. Толкоз. Който не е разбрал - Украйна вече я НЯМА. Не че някога я имало де...
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 56. А Китай отдавна ги надскочи тия неща..
47
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не търсят от зеления.. Нали сега вече побеждавал...
46
2
 
3
 
! Отговори
Ес нека ви ще преди 1 година
Ядете само *** зеленчук и халал месо хак вие
45
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кон дер Лайен ще унищожи ЕС.
44
0
 
15
 
! Отговори
БАБХ преди 1 година
Е нали уж да ги спираме, сега па ново дваесе!
43
2
 
28
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
оная с синият жекет и жълтата тениска съсипа ЕС ... Свърши времето на силна индустиална Европа, американците по много *** начин го съсипаха. Ще се радваме и ще се молим за китайски инвестиции ми се струва след някоя и друга година
42
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Довечера като крайно десните спечелят в Италия почват промените в ЕС. те са за църквата семейството и закона и против лгбт и леберастите. ЕС приключи
41
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега Ердо ще забогатее. Добре, че сме си наши и ще си комуникираме ладно.
40
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега заради комунистическия ЕС, трети страни ще останат без храна понеже не могат да плащат толкова на Турция и после комунистическия ЕС ще обвини Русия за глада.
39
6
 
36
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Всички страдаме заради фашистката хунта в Киев.
38
39
 
7
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, Путин загуби войната в Украйна, Русия ще бъде разчленена на няколко демократични държави които ще се ръководят от правилата на запада и ще ни продават евтино енергии и ресурси.
37
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Турция искаше да падне визите за Турските граждани не махнаха сега искат помощ? Да си го искат от Южна Америка или от друга де...
36
2
 
26
 
! Отговори
бай ганююю преди 1 година
сега е момента да помогнем...МОЖЕ ДА СЕ ОБЪРНАТ ЗА ПОМОЩ КЪМ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЖЕНСКИЯ ПАЗАР В СОФИЯ!!!...там всеки продавач на сергия е производител,особено продавача с египетските картофи собствено производство и най големите бХалъци все при него ходят лепят се на дългата му опашка като муха на Хайно
35
2
 
32
 
! Отговори
До ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
В Германия ядат пластмасови домати! За това пък са 2 евро половин килограм. Там само черитата имат вкус. Пишеш по картинки!