Помощ от Турция поискаха европейски вериги на супермаркети

Причина - енергийната криза
25 сеп 2022 16:32, Петя Славова
100
Помощ от Турция поискаха европейски вериги на супермаркети
Снимка: БГНЕС

Тъй като отглеждането на оранжерийни култури в Европа е намаляло поради разрастващата се енергийна криза, веригите супермаркети на континента се обръщат към производителите в южната провинция Анталия, за да си осигурят хранителни доставки.

Производството в Европа е спаднало с 30-40%, затова те търсят решение и Турция се оказва най-важната страна, която може да им помогне да преодолеят проблемите, заяви Умит Мирза Чавушоглу, ръководител на Асоциацията на износителите от Западното Средиземноморие (BAIB).

Още по темата

"Още миналата година много производители спряха производството в оранжериите заради високите цени на природния газ, което даде тласък на вноса от Турция. Те си мислеха, че проблемите могат да бъдат решени, но това не се случи. Сега големите европейски супермаркети водят преговори в Анталия", каза той, цитиран от „Хюриет“.

Енергийната криза засегна производството на пресни плодове и зеленчуци, особено на домати, в Европа, което накара веригите супермаркети да търсят нови доставчици преди трудните зимни месеци. Европа търси не само пресни плодове и зеленчуци, но и всички видове хранителни продукти, добави Чавушоглу. Според него метеорологичните условия, свързани с изменението на климата, могат да повлияят на производството в Турция. "Но очакваме както производството, така и износът да се увеличат."

Тази зима туристическата активност ще бъде силна, което означава по-голямо потребление на храни, каза Чавушоглу, като отбеляза, че селскостопанският сектор ще насочи част от продуктите си към хотелите, съобщи БГНЕС.

Според Кюнейт Доган, собственик на фирма и член на стоковата борса в Анталия, много европейски доставчици подписват споразумения с големи оранжерии в Анталия.

Обикновено митата в Европа се увеличават между януари и април, когато нивото на производство е ниско, но миналата година това не се случи, отбеляза той. "Ако те направят същото и не увеличат митата, това ще има положително въздействие", допълни Доган.


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой ще ти яде пластмасови оражерийни домати по 10 лв. килото през зимата. Аз си имам домашен доматен сок от слънчеви летни домати!
86
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тва с водата от нашите язовири :)
85
2
 
37
 
! Отговори
Ф15 преди 2 месеца
Абе, Киро неказа ли че турските зеленчици са отровни,а сега Евопа искала от комшиите да купува,на Киро ще му дърпат ушите значи,сега сериозно евала на комшиите,произвеждат почти всичко.
84
1
 
19
 
! Отговори
Ямуксикли преди 2 месеца
Кире, в България и пестициди няма!
83
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Но те са с пестициди, Кире не дава
82
5
 
4
 
! Отговори
Султан Ердоган преди 2 месеца
Може и да помогна на Европа, ама след малко секиш!
81
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Помощ от Турция поискаха европейски вериги на супермаркети!, доста смешно звучи, те внасят от Турция от години!, е Турция има добре развито селско стопанство и газ и торове, и евтини стоки, ще помага!, ама Европа е голяма!
80
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Алоуу!? оранжерийните зеленчуци в европа идват от Испания. На турците им се иска да им се молят за стока и все тяхната версия цитирате тука... Преди беше покана за зимна почивка в турция заради големи сметки за отопление, сега това... Оранжерийното производство може да се отоплява и със слънчева енергия. Но с газ беше по-бързо и без особено мислене по въпроса
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 77.Приходите от мита ще ги плащат потребителите г- не?Супермаркетите имат предвид да има облекчение заради инфлацията за плодове и зекенчуци,а не мита.А и розовите ни домати са си много наред.
78
10
 
3
 
! Отговори
До 77 преди 2 месеца
Ти да не би да харесваш доматите от Турция?Я стига!А и агенцията за безопастност на храните не върши никаква работа,то се вижда по рафтовете,нито за храни,нито за козметика,нито за прах за пране.Какво се промени на Капитан Андрево,сложиха едни мутри ,които пропускат който си искат,защото промяната не е промяна ,а подмяна.Има ли референтна лаборатория,е няма.А с цялото нахалство и след съдебно решение още стоят.А толкова дрогирани шофьори изведнъж е откъде?
77
4
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Зеленчуците в Западните супермаркети са ужасни. По-добре, че оранжериите са спрели да работят. Мароко също е доста напред в отглеждането най-вече на домати. Испания традиционно изнася много продукция към Северна Европа. Това е добре и за нас, защото ще има повече приходи от мита на Капитан Андреево, особено ако Таки и Бойко бъдат разкарани от там.
76
2
 
14
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ ,БЕ: преди 2 месеца
..а ние "СИБИРСКИ КРАСТАВИЦИ".ли ше ядеме ,.щото Турция ще изнася за ЕС , щото им трябва евро...??!!!!....
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоз хахо какво се изхожда през 2-3 поста, че и плюсове си слага, аслъ на лудница се е превърнала тъз медия
74
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тръгнал *** Русоподложний да се присмива на "джендърите", без да си дава сметка какво представлява той и какво представлява средностатистическия блЯ.д
73
4
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 месеца
Вие Не Яжте, Да Ядат Европейците, Затова се Затрива Нацията , Без Витамини, Минерали- Най Голяма Смъртност, Да Ядат Германците- да Живеят по 90 години , ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
72
3
 
19
 
! Отговори
Цв преди 2 месеца
До 51-Ами тя вече го приключи ЕС. Да гледаме зимата какво ще се случи! Ама западняците с промити мозъци са като зомбита!
71
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ми та турция взе двата потока дето бяха отказани от българия син поток и южен поток- пък и си строи руски реактори - има 120 стеденти в москво ядрена физика- кое не ви е ясно - и сега светна ли ви кой ни закопава вече 30 години- тия дето сега ще ги изберете са слугите на вашингтон дето рушат българия всеки ден
70
11
 
14
 
! Отговори
Pin преди 2 месеца
Както си има раздел "Войната в Украйна" си направете и раздел "Турска пропаганда"!
69
5
 
18
 
! Отговори
Цв преди 2 месеца
Оставете фон *** и западняците да не видят зеленчуци цялата зима. Промити мозъци!
68
4
 
31
 
! Отговори
СС преди 2 месеца
Евроджендърите искат скъп ток ,газ и горива това съсипва икономиката и земеделието в ЕС.