ЕС изхвърля 153 млн. тона храна годишно

Трябва да се намали наполовина разхищението на храна до 2030 г.
26 сеп 2022 19:15, Анисия Иванова
47
ЕС изхвърля 153 млн. тона храна годишно
Снимка: Bloomberg

ЕС губи повече храна, отколкото внася, и би могъл да пресече инфлацията на цените на храните, като просто ограничи разхищението им, сочи доклад на Feedback EU. Според изчисленията на проучването всяка година в ЕС се изхвърлят около 153 млн. тона храна, което е двойно повече от предишните оценки и с 15 млн. тона повече, отколкото се внася, пише Guardian.

Количеството пшеница, което се прахосва само в ЕС, се равнява на около половината от износа на пшеница от Украйна и на една четвърт от износа на други зърнени култури от ЕС, се казва в доклада.

"Във време на високи цени на храните и криза в издръжката на живота е скандално, че ЕС постоянно изхвърля повече храна, отколкото внася. Сега ЕС има огромна възможност да определи правно обвързващи цели за намаляване наполовина на хранителните отпадъци по пътя от фермата до трапезата до 2030 г., за да се справи с изменението на климата и да подобри продоволствената сигурност," заявява Франк Мехилсен, директор на Feedback EU.

По данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) цените на храните в световен мащаб през миналия месец са били с 8% по-високи в сравнение с предходната година, което отчасти се дължи на войната в Украйна.

Тази година цените на пшеницата, царевицата и соята дори надхвърлиха рекордите, поставени в разгара на световната финансова криза през 2008 г.

Абдолреза Абасян, анализатор на зърнения пазар и бивш старши икономист на FAO, заяви, че ерата на евтините храни е приключила и цените вероятно ще останат високи дори след края на руско-украинската война.

"Заради ситуацията в енергетиката, ситуацията с торовете, несигурността в света, включително в транспорта и доставките, да не говорим за изменението на климата, трябва да приемем, че няма да видим цените на храните на нивата отпреди десетилетие, с които бяхме свикнали", каза той.

Оливие де Шутер, съпредседател на Международната експертна група по устойчиви хранителни системи и специален докладчик на ООН по въпросите на крайната бедност и правата на човека, заяви, че проблемът се състои в това, че хранително-вкусовата промишленост в миналото е смятала, че разхищението е по-изгодно от ефективността.

"И в двата края на хранителната верига е скъпо да се намалят отпадъците и е изгодно да се продава на хората повече храна, отколкото им е необходима", каза той. "Срокът на годност също е определен по начин, който задължава хората да купуват повече, отколкото действително могат да консумират."

Очаква се по-късно тази година Брюксел да внесе предложение за първите в света правно приложими цели за ограничаване на разхищението на храни - 43 зелени нестопански организации подкрепиха призива на ЕС за намаляване на разхищението с 50 % до 2030 г.

В доклада се посочват източници на около 90 млн. тона хранителни отпадъци за първичното производство - три пъти повече от битовите отпадъци. По-голямата част от тях вероятно не са регистрирани, тъй като измерванията на отпадъците в ЕС обикновено изключват храната, останала неприбрана, неизползвана или непродадена в стопанствата.

Според оценки 20% от произведената в ЕС храна се разхищава всяка година, което струва на предприятията и домакинствата в ЕС 143 млрд. евро годишно.

Отделно проучване, публикувано в понеделник в Nature Food, установи, че чрез търговията с пшеница и царевица само частично ще се облекчи недостигът на храна в световен мащаб, причинен от войната в Украйна, и то с цената на увеличаване на въглеродните емисии.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
от Плевен преди 1 година
С образование съм, но доходите са ми толкова малки, че всяка вечер след 21.00 обикалям гюмовете на големите магазини в града и внимателно ги оглеждам за нещо добро; такива като мен е пълно в града; за голямо съжаление, служителите изхвърлят чудесна храна, хляб, консерви, та даже и чисто нови дрехи в гюмовете! Към 3 часа минават колите които изпразват гюмовете и аз трябва преди това да сме ги огледали за нещо добро; плодове консумирам само тогава, когато открия нещо добро в гюма, иначе - НЕ!
33
0
 
2
 
! Отговори
Ггфг преди 1 година
До 25,ти си бая глупав.
32
1
 
2
 
! Отговори
Ssss преди 1 година
Само заради това,а има и още много други,заслужаваме лудото джудже Путин да затрие човечеството, защото просто не сме хора.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
32 в била се изхвърля много храна , знам го от работили там . Поне на персонала да я дават .
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До AlbiТук не говорим за отпадъци а за хубава напълно годна за консумация храна. само защото не знам какво си му имало на картофа или че морковът бил малко крив или че няма кой да събере реколтата от лук в повече на полето защото нямало сметка и да се остави да изгние това направо на нищо не прилича. Не обичали шкембе карантия не обичали не знам си какво. не говорим за нашите тарикати по морето които ни предлагат огризки. Говорим за нещо съвсем друго.
29
1
 
8
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Обаче тук сме много еко, отпадъците ни ги пробутват. Алчните вериги нищо не изхвърлят, за ресторантите и хотелите като си помисля и ми става лошо.Сега европейците може да св учат от нас, да дойдат на обучение в някой хотел на морето. 100% се пробутва всичката помийка, мислим за околната среда.
28
0
 
10
 
! Отговори
ДАААА преди 1 година
Ниските цени са враг на търговеца и производителя . А у нас според Иван Костов не съществува производител а само търговец . Всечки били търговци ! Храната се изхвърля за да не и спадне цената ! ! ! Хората с висше образование считат това за правилно . И така ще продължаава !
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КориВ Лондон глад е имало, виж в провинцията - не.Вярно е също че е имало голям чанч за разходите на всякакви материали и суровини не само на храна. Четох в биографията на Вивиен Уестууд че е имало забрана да се ползват ластици за бельото. Сега е смешно ама тогава на братята ингилизи едва ли им е било. Но сега вече отдавна не е така. Сега вече не ядем какво да е. Нещата са се променили към лошо. Така е като ти светне пред очите и забравиш какво е глад.
26
1
 
3
 
! Отговори
до Кори преди 1 година
Това е неприложимо за ЕС с 27 държави и общо население от 450 милиона.
25
3
 
0
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анонимен, през ВСВ в Лондон е имало патрули, които са преглеждали боклукчийските кофи, да не би да се изхвърля храна. Досадно, но в Лондон глад не е имало. Много сме далече от това, пиша го за да подскажа, че високоорганизираните държави и високоразвитите общества могат да отговорят на всякакви кризи. Това не великата, хората да се изяждат помежду си.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сега ЕС има огромна възможност да определи правно обвързващи цели за намаляване наполовина на хранителните отпадъци по пътя от фермата до трапезата до 2030 г."______Само гледайте как ще измислят някоя нова простотия от рода на въглеродните квоти за да изтръскат още пари от джобовете ни. Правят ли се на загрижени, значи ще искат пари.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй ли? Че защо да се учудвам? Толкова са разглезени и превзети че дори в кулинарно предаване една баба унищожи крилата и бутчетата на пуйката и остави само туловището.Беше много гадно, до този момент я харесвах но оттук нататък не. Или морковите били криви и други подобни простотии. Половината свят мре от глад те се чудят как да се глезотят. Ужасно е. Иначе имало продоволствена криза. как ли не !
22
5
 
11
 
! Отговори
от Брюксел преди 1 година
Пускаме нова директива- всички огризки и кокали да се изяждат за да не се изхвърля нищо. Развалената храна задължително да се изяжда, иначе санкции.
21
1
 
12
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
"Трябва да се намали наполовина разхищението на храна до 2030 г." От ООН ще се погрижат да намалят населението наполовина. Това е извратения им начин за намаляване на разхищението :)) Нещо като "окончателно решение" за всички хора по земята.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки да си завъди прасе вкъщи.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз наблягам основно на хляба, иначе не мога да се наям.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Очаква се по-късно тази година Брюксел да внесе предложение за първите в света правно приложими цели за ограничаване на разхищението на храни"...тоест ще ни глобяват, ако не си дояждаме всичко в чинията, а? Може и проверяващи да назначат. Да идват да ми проверяват всичко ли съм си изпапкал
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали русоробите обесняваха, че ще се умир от глад... Как става този номер тогава
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"правно обвързващи цели за намаляване наполовина на хранителните отпадъци" размириса се на адженда 2030 здраво
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво няма да изхвърлят, пълнят количките по магазините като не видяли, просто им се чудя как могат да изядат такова количество храна, повече от полвината им жени ходят с клинове защото друго не могат да сложат на самосвалите ;)