Хърватия получава още 9 милиарда евро от ЕС

Сумата представлява 17% от хърватския БВП
30 сеп 2022 10:26, Елка Василева
23
Хърватия получава още 9 милиарда евро от ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският комисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра и хърватската министърка на регионалното развитие и фондовете на ЕС Наташа Трамишак подписаха на специално заседание на правителството в четвъртък Споразумение за партньорство между Европейската комисия и Република Хърватия, което позволява страната да използва безвъзмездно девет милиарда евро от фондовете на ЕС до 2027 г.

В рамките на споразумението за партньорство с Европейската комисия Хърватия ще получи общо 9 милиарда евро средства за политиката на сближаване за периода от 2021 г. до 2027 г. – за насърчаване на икономическото, социалното и териториалното сближаване на своите региони, както и за зеления и дигиталния преход в икономиката.

От деветте милиарда 2,56 милиарда евро са предназначени за „смекчаване на последствията, предизвикани от климатичните промени“, 2,5 милиарда за „работни места и равенство“, 1,74 милиарда ще бъдат инвестирани в „иновативна и интелигентна икономика“, а 1,34 милиарда евро са за сектор „Транспорт“ .

Премиерът Андрей Пленкович каза пред журналисти,  че стойността на споразумението от девет милиарда евро представлява 17 процента от хърватския БВП и че заедно с други източници на финансиране Хърватия разполага с 25 милиарда евро за развитие през следващото десетилетие. Според него балансираното развитие е един от основните компоненти на политиката на хърватското правителство, а от решаващо значение е и всички части на Хърватия да имат еднакви възможности за развитие.

От своя страна министърът на регионалното развитие и фондовете на ЕС Наташа Трамишак каза, че споразумението отваря много възможности за трансформация на обществото и е възможност за укрепване на хърватските региони, особено по-слабо развитите, и обяви инвестиции в районите Лика, Горски Котар, Бановина, Далмация, Славония и Северна Хърватия.

Европейският комисар Елиза Ферейра оцени, че споразумението между ЕС и Хърватия е „много повече от пари“ и представлява това, което Хърватия иска да бъде, положителен момент в живота на страната, път за инвестиции и балансирано развитие, за дигитализация на икономиката и превръщане на Хърватия в „по-зелена“.

Първите покани за участие в конкурси в рамките на многогодишната финансова рамка за периода от 2021-2027 г. се очакват до края на тази година, а кандидатстването ще започне в началото на 2023 г. Средствата от новия пакет могат да се използват до 2030 г.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато тук крадат ГЕРБ и ДПС ние няма и да помиришем евро
14
0
 
0
 
! Отговори
Да кажа запомнете преди 1 година
Чуете ли думата преуспяваща фирма и в България. Нещо не е наред. Някой пере нещо със депутат. Нямаш ли човек - нищо не става. Може да си Айнщайн и да си измислил пренос на миризма по интернет. Имаш Нушев шанс да успееш в България. И фирма отворила ли е тук ако ще да е интергалактическа тя е заради ефтината работна ръка и далаверите. А не за да направи някой Българин богат.
13
0
 
5
 
! Отговори
панелната раса преди 1 година
Кои са тия от средната класа в международните фирми, умник софийски? Един файтон хора в държавата София ...Я си вдигни гъзягата и отиди на 70 км. да видиш, в каква пустош и съборетини е държавата...Ако не знае човек къде е ще си помисли, -това в европейският съюз ли е или в Уганда?!! Щели били да си тръгнат кадърните...ами те отдавна си набиха камшика на запад и в международни фирми в София Държавата на сенките...това е...отиваме на разпад и заличаване!!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние колко получихме?
11
1
 
8
 
! Отговори
Блицкрик преди 1 година
точно така, парите за Орбан се спират и се давст на коректните членове
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самите хора няма да видят и стотинла от тези средства, напротив. Това са пари за поробването на държавата и превръщането й в поредната оруелска провинция. Нищо повече.
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
9 млд евро за "трансформация на обществото" - ЦЕЛЕВО отпускане за "икономическото, социалното и териториалното сближаване на своите региони, както и за зеления и дигиталния преход в икономиката". Сиренце за мишчица.
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе гласуваме за копейката махаме се от ЕС и НАТО и така няма да ни е яд колко добре са на запад, щото ще се сравняваме с Грузия, Армения, Беларус и Монголия. Е фондове и инвестиции няма да има, но ще получим Т-72 и С-300... Нищо, че средната класа, която крета основно в международни компании и съставлява гръбнака на нацията. Млади мъже и жени на от 20 до 40 г. ще си бият камшика в прогнилия запад... тук ще остане чистата панелна българска раса.
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не помня на нас да ни даваха нещо, само закриваха цели отрасли!
6
0
 
13
 
! Отговори
Стоко преди 1 година
Крайбрежието на Далмация е прекрасно, няма презастрояване и мутренски кич. Музеите в Задар работеха до 11 часа вечерта, въведена е система за обратно изкупуване на пластмасови бутилки и отпадъци, а градските пространства са напълно чисти. Следите от войната са изцяло заличени.
5
0
 
23
 
! Отговори
Стоко преди 1 година
Бях в Хърватска и разликата с нас вече е огромна, най-вече в инфраструктурно отношение. Българското военно гробище във Вуковар е по-добре поддържано от всеки друг подобен мемориал в Родината ни.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хърватите съ си добре там никога не е имал комунизъм те се отръщават от русия а бг никога няма да е европейска страна там комунизма никога няма да се искорени те затова и македонцети се отвръщават да им казваш чъ съ българи
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в Хърватия е много красиво <3 имат и пътна инфраструктура
2
7
 
9
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
при НаркоДилърите е Така - Първите Дозички са Щедри и БезПлатни, след това Жертвата бива буквално Из на силвана!
1
3
 
9
 
! Отговори
Бнб преди 1 година
Спи ли?!?