Френският правосъден министър отива на съд

Обвинението е в злоупотреба със служебно положение
3 окт 2022 17:00, Елка Василева
7
Френският правосъден министър отива на съд
Снимка: архив, БГНЕС

Специален съдебен орган, компетентен по извършени от членове на правителството нарушения, взе решение за започване на дело срещу френския правосъден министър Ерик Дюпон-Морети. То ще бъде във връзка със злоупотреби със служебно положение, засягащи два потенциални случая на конфликт на интереси, каза говорител на френския Касационен съд, цитиран от Ройтерс.

Дюпон-Морети беше един от най-известните френски адвокати по наказателни дела, преди президентът Еманюел Макрон да го направи министър на правосъдието. Той е обвинен, че е използвал министерските си правомощия срещу свои лични съперници от съдебната система, с които е влязъл в конфликт, докато е работел като адвокат.

Министърът отрича обвиненията в злоупотреби.

Адвокати на Дюпон-Морети заявиха, че са подали незабавно жалба пред Касационния съд срещу решението. То вече не е в сила, уточниха те. Според тях в разследването са допуснати много нередности и "сега предстои Касационният съд да се заеме с този случай" и да се произнесе.

През юли миналата година специалният съдебен орган предяви обвинение срещу бившия известен адвокат, назначен за министър на правосъдието на Франция през лятото на 2020 г. и преназначен на тази позиция след преизбирането на Еманюел Макрон през май. Следствието срещу него започна през януари 2021 г. след жалби от синдикати на юристите и антикорупционната асоциация, в които се твърди за два случая на конфликт на интереси след встъпването му в длъжност.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Цар Соломон преди 1 година
Правосъдният министър на съд, военният - на война, социалният - на социални помощи! Така е най-справедливо!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние преизбрахме наш Баце.
4
0
 
2
 
! Отговори
Има нещо гнило в... преди 1 година
Спомням си оня френски посланик, който говореше, че в съдебната система на пазарна България имало "гнили ябълки". Явно, посланикът е имал предубеждение, знаейки добре какво представляват блюстителите на съдебната система в родината му...
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашия когааа
2
0
 
3
 
! Отговори
Паисий преди 1 година
Що не? Оня на здравеопазването как ходи на лекар?
1
1
 
6
 
! Отговори
Да не е намекнал преди 1 година
че Русия може и да не е виновна за войната или да са го хванали че чете Достоевски? За такива неща прошк няма в нашия либерален свят! Но ако е ***, ще му простят. Няма страшно!