ЕП призова страните от ЕС да осигурят жилища на ромите

80% от ромите живеят под прага на риска от бедност в своята страна
290
ЕП призова страните от ЕС да осигурят жилища на ромите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейският парламент прие набор от препоръки, насочени към подобряване на несигурното положение на ромските селища в ЕС.

Ромите с цялото многообразие, което включва този термин, са най-голямото етническо малцинство в Европа и са изправени пред бедност и социално изключване в няколко държави членки, посочват членовете на ЕП.

Основните проблеми, на които трябва да се обърне спешно внимание, са липсата на достойни, десегрегирани жилища, до чиста питейна вода, електричество, канализация, съоръжения за преработване на отпадъчни води и отпадъци, както и продължаващата дискриминация и сегрегация на ромските деца в училищата. Членовете на ЕП подчертават също така липсата на здравни грижи, дългосрочната безработица, полицейските злоупотреби и неадекватния достъп до правосъдие.

За да се коригира тази ситуация, ЕП призовава за краткосрочни и дългосрочни стратегии, подкрепени с достатъчно финансиране от ЕС и от националните фондове, по-специално от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+), Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и националните планове за възстановяване и устойчивост.

Държавите членки следва да разпределят средствата на регионално и местно равнище, за да отговорят по-добре на непосредствените нужди на ромите, живеещи в селища в ЕС. Трябва да бъдат отстранени всички пречки, включително преки и непреки форми на дискриминация, които възпрепятстват ефективното използване на средствата.

Комисията трябва да създаде механизъм за ранно предупреждение, който да идентифицира злоупотребите или неправомерното използване на европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и други средства на ЕС, предназначени за справяне с положението на ромите, казват евродепутатите. Те също така настояват Комисията постепенно да премахне маргинализираните ромски селища в целия ЕС до 2030 г. Включването на членове на ромската общност, които извършват качествена социална работа в селищата, би било начин да се убедят ромите да ги напуснат.

Членовете на ЕП призовават децата от ромски произход да бъдат надлежно включени в националните планове за действие по Европейската гаранцията за децата. Засилената Гаранция за младежта и "Еразъм+" трябва да се използват за насърчаване на социалното сближаване и заетостта сред ромските младежи. Те също така смятат, че участието и ръководните функции на ромите трябва да бъдат качествена цел в националните стратегически рамки за ромите, за да се насърчи социалното приобщаване и демократичното участие.

Накрая, те посочват неизползвания потенциал на високообразованите млади роми като двигател на положителна промяна.

Резолюцията беше приета с 486 гласа "за", 109 гласа "против" и 38 гласа "въздържал се".

Според проучването на Европейския съюз за малцинствата и дискриминацията, 63% от ромите не учат, не работят и не се обучават, докато средната стойност за ЕС е 12%. 80% от ромите живеят под прага на риска от бедност в своята страна. 41% от ромите в деветте държави членки на ЕС, обхванати от проучването EU-MIDIS II, се чувстват дискриминирани заради ромския си произход в поне една област от ежедневието, като например търсене на работа, работа, жилище, здравеопазване и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още по темата: ромиепжилища за ромите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
28
 
! Отговори
Сети преди 1 година
Един европейско - германски - австрийски лидер преди около 100 години беше започнал много успешно с интеграцията на тези твари, както и осигуряването им на жилища, че и с безплатен транспорт до тях... Не беше лоша идея май, ама май не стана баш...
140
0
 
13
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 1 година
Да арижем / подарим, дарим / сичкото сиганоримлянин на еврогейтаците , безплатно !!!! Да си гледат , отглеждат , обгрижват и търпят !!!! Те това ще е голяма помощ от Европа-та ......
139
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ромите да се връщат в Индия на топло.
138
0
 
28
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахахаа, да ги взимат всичките и да им дадат жилища в Холандия и Франция
137
0
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Тоя призив звучи - дайте да дадем в заведение с компания за да не се вкарам в разход и аз така викам като дойде сметката всички сипят пари само аз не давам
136
0
 
30
 
! Отговори
Аз предлагам друго преди 1 година
Първо да бъдат задоволявани нуждите на градивните граждани и техните семейства и чак тогава да се мисли за михлюзите. Ако остане нещо и за тях, да бъдат заставени да избират - или да заслужат чрез обществено-полезен труд правото да получат нещо от готовите блага, или да се махат от държавата ни и да търсят друг спонсор, готов ежегодно да им дава милиарди под формата на помощи.
135
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си пълнолетен здрав човек под пенсионна възраст и в родината ти има хиляди незаети работни места, включително и за хора без образование, но ти не искаш да работиш, тогава кой ти е виновен, че си под прага на риска от бедност? И кой е длъжен да къса от залъка на децата си и от средствата, отделени за пенсиите на трудовите пенсионери, за да те хрантути даром?
134
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си пълнолетен здрав човек под пенсионна възраст и в родината ти има хиляди незаети работни места, включително и за хора без образование, но ти не искаш да работиш, тогава кой ти е виновен, че си под прага на риска от бедност? И кой е длъжен да къса от залъка на децата си и от средствата, отделени за пенсиите на трудовите пенсионери, за да те хрантути даром?
133
0
 
28
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
Да си ги вземе при тях.Тук бежанци от целия свят дойдоха и станаха повече от нас! Това подкрепят европейците трепание на българите,с храни и болести.
132
0
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Вие от Европа не се обаждайте, вие им построете жилища с вашите пари,узаконете ги и да си плащат за всичко както всеки бг.гражданин и после ни говорете за дискриминация,призовавам всички бг.евродепутати да излязат с обща декларация против това решение на ЕС.
131
0
 
25
 
! Отговори
Роберто преди 1 година
Да си ходят в Индия за тях там е перфектно тук само се тормозят да се приобщат към европейската култура
130
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз плащам ипотека, ток, вода и разбира се данъци, с които осигурявам ромите. Ромите не плащат ипотека ток и вода, получават всичко това безплатно. И кой е дискриминиран, че не разбрах?
129
0
 
28
 
! Отговори
гневен мъж преди 1 година
Елате вие от Европа да им построите жилища.Или по-добре си ги нземете вдичките,и живейте щастливо с тях.Да видите тогава какво е щастие.
128
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз съм ром. Рус, синеок, бел на пуканка, ама съм ром. Дайте ми жилище, иначе ще ви съдя в Европата! И не умеем да пишем. Коментарът ми го пише един от Хелзинкския комитет. Един такъв нежен, с топли чувства.
127
0
 
38
 
! Отговори
Домашните любимци, преди 1 година
които отглеждаме в домовете си,са послушни,забавни и ни доставят позитивни емоции в общуването ни с тях.Затова им осигуряваме подходящи условия.Какви емоции ни доставят ромите?Те са образовани,културни,възпитани,работливи, свикнали на ред и чистота,търсещи реализирането си в обществото така,че да са полезни и за него и за себе си?Има и такива,но колко?Западът иска да им даваме всичко необходимо,за да не отиват там,защото са разбрали с какво си имат работа. Справка-Франция,Саркози.
126
6
 
22
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Видяхте ли сега защо Велика Русия изпъди всякакви правозащитни организации. Там такова нещо като "безплатно" няма. А *ей саюза му давам още 30 години след изцепките с тръбите.
125
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма проблеми! Да ги вземат всичките!
124
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не жилища , тези имат нужда от образование , как на времето Тошко ги задължаваше да ходят поне до 8ми клас ! Ама почти нямаше неграмотен ром и работеха по фабрики и заводи ! Малко бяха ромите които раждаха повече от 3 деца , които също ходеха на училище , а сега какво , коня истърван , и като им дадете жилища , то не умее да пази ! Свикнали да рушът и не пазят и после пак ли ще им даваме други жилища , които пак ще унищожат!
123
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не трябва ли първо да ги накараме да учат и да работят,а после сами да си купят жилища?
122
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, май накрая ние ще се окажем малцинство в държавата ни! Щом ЕС ги защитава , да си ги взимат и да си им дават жилища! Не стига че повечето ги мързи и да работят , а ромките раждат деца като на конверн , крадат ни , хайде сега да им подарим и жилища , а нашите деца ще живеят на свободен наем или ще се обвържат до живот с банков кредит за жилище!