ЕП призова страните от ЕС да осигурят жилища на ромите

80% от ромите живеят под прага на риска от бедност в своята страна
290
ЕП призова страните от ЕС да осигурят жилища на ромите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейският парламент прие набор от препоръки, насочени към подобряване на несигурното положение на ромските селища в ЕС.

Ромите с цялото многообразие, което включва този термин, са най-голямото етническо малцинство в Европа и са изправени пред бедност и социално изключване в няколко държави членки, посочват членовете на ЕП.

Основните проблеми, на които трябва да се обърне спешно внимание, са липсата на достойни, десегрегирани жилища, до чиста питейна вода, електричество, канализация, съоръжения за преработване на отпадъчни води и отпадъци, както и продължаващата дискриминация и сегрегация на ромските деца в училищата. Членовете на ЕП подчертават също така липсата на здравни грижи, дългосрочната безработица, полицейските злоупотреби и неадекватния достъп до правосъдие.

За да се коригира тази ситуация, ЕП призовава за краткосрочни и дългосрочни стратегии, подкрепени с достатъчно финансиране от ЕС и от националните фондове, по-специално от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+), Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и националните планове за възстановяване и устойчивост.

Държавите членки следва да разпределят средствата на регионално и местно равнище, за да отговорят по-добре на непосредствените нужди на ромите, живеещи в селища в ЕС. Трябва да бъдат отстранени всички пречки, включително преки и непреки форми на дискриминация, които възпрепятстват ефективното използване на средствата.

Комисията трябва да създаде механизъм за ранно предупреждение, който да идентифицира злоупотребите или неправомерното използване на европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и други средства на ЕС, предназначени за справяне с положението на ромите, казват евродепутатите. Те също така настояват Комисията постепенно да премахне маргинализираните ромски селища в целия ЕС до 2030 г. Включването на членове на ромската общност, които извършват качествена социална работа в селищата, би било начин да се убедят ромите да ги напуснат.

Членовете на ЕП призовават децата от ромски произход да бъдат надлежно включени в националните планове за действие по Европейската гаранцията за децата. Засилената Гаранция за младежта и "Еразъм+" трябва да се използват за насърчаване на социалното сближаване и заетостта сред ромските младежи. Те също така смятат, че участието и ръководните функции на ромите трябва да бъдат качествена цел в националните стратегически рамки за ромите, за да се насърчи социалното приобщаване и демократичното участие.

Накрая, те посочват неизползвания потенциал на високообразованите млади роми като двигател на положителна промяна.

Резолюцията беше приета с 486 гласа "за", 109 гласа "против" и 38 гласа "въздържал се".

Според проучването на Европейския съюз за малцинствата и дискриминацията, 63% от ромите не учат, не работят и не се обучават, докато средната стойност за ЕС е 12%. 80% от ромите живеят под прага на риска от бедност в своята страна. 41% от ромите в деветте държави членки на ЕС, обхванати от проучването EU-MIDIS II, се чувстват дискриминирани заради ромския си произход в поне една област от ежедневието, като например търсене на работа, работа, жилище, здравеопазване и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още по темата: ромиепжилища за ромите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Всички страни от ЕС взеха пример от Великобритания дават да спят без адресна регистрация и после били фалирали там. Няма осъдена държава за геноцид и отвличане на адрес с цел фалит и други престъпления срещу личността. Ако се питате как имали закон който определял правата на адреса е отговора.
80
1
 
23
 
! Отговори
Mersi преди 1 година
ЕП да си прибере ромите в Белгия , може да им осигурят жилища и помощи.Сигурен съм, доволни ще останат всички!
79
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вземайте си ги в Западна Европа и си ги интегрирайте където, както и колкото искате. Подаряваме ви ги всичките! Даже ще ви ги изпратим с еднопосочен билет за наша сметка!
78
1
 
17
 
! Отговори
Аха преди 1 година
аз вече се самоопределям като ром. купете ми жилище веднага! и помощи да не забравите
77
1
 
20
 
! Отговори
Observer 24/7 преди 1 година
Ама те не искат такива жилища бре. Ходете в Сливен ако не бъркам града да видите деветоетажен блок на какво са го направили тия същества неземни.
76
2
 
19
 
! Отговори
Ами преди 1 година
да си купятНие какво правим. Бачкаме, взимаме кредити..и ткат. На нас кога?
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Седят, седят в Брюксел и все на социализъм ги избива. Ама той свърши, нали за хубаво беше? Еразъм+, това трябва да е последният писък на глобализма, в областта на "образованието" щом предлагат пари, точно за това.
74
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ъъ добре :) обаче те ще им продадат дограмата, ще изгорят паркета и ще измъкнат арматурата за старо желязо. Няма проблем - сграда няма да има до максимум година и половина. За справка - Казанлък
73
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали всеки може да се самоопредели? Мъж жена, то. Ето самоопределям се като ром, Хайде сега - дайте ми жилище!
72
2
 
15
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
А жилища за българите?!?
71
1
 
11
 
! Отговори
Защо само за ромите преди 1 година
Всички искаме! И аз искам някой да ми осигури жилище, но никой не го прави. Трабва да работя много години за да изплащам нещо което е доста малко и категорично не задоволява нуждите ми. То може би за това нямам и деца.
70
1
 
14
 
! Отговори
Зъл Дух преди 1 година
Нас тук ни интересува да имаме достъп до технологии. Изобщо не ни трябва глупавото социално инженерство на Брюксел, Берлин и Вашингтон. Те се провалиха с гръм и трясък и ако продължават по същия начин, всички флагове на ЕС ще отидат в кофите за болкук !
69
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си приберат ромите в Германия, Белгия, Холандия, Англия и Франция и да не ни учат как да се сближаваме с тях. Отдалечили сме се не защото са роми, а защото крадат, мамят и ни мразят далеч повече отколкото ние си представяме. Ромите да си живеят в тяхната си среда , а ние в нашата, все пак държавата е една. След 2-3 поколения българите доброволно ще се отделят в гета за да се спасят от ромския терор. Ромите не ни понасят и гледат да ни причиняват щети.
68
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предимствата на управлението на Тодор живков , е именно в това че по някакъв начин беше интегрирал ромите , имаха високо образование и нямаха проблем с закупуване на собствени жилища, много ще кажат че това е заслуга на социалистическия строй а не на Живков.От друга страна се вижда че нито една страна от капиталистически строй не може да се справи с този проблем, в България започва именно с смяната на строя.Явно проблема е пряко свързан с системата на управление на държавата.
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Настанете ги и тях в 5-звездни хотели хаха.Във Факултета им бяха дали Виетнамските жилища,но подпалиха някои апартаменти,други разрушиха и се наложи да бутнат някои от блоковете.Гледали ли сте филмчето Paradice Hotel?По-добре от ЕС да им осигурят работа.Те обичат да ходят в Германия и там да раждат заради осигуровките.Пък те после с парите сами ще си купят.
66
0
 
11
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
След референдума такива призиви няма да има. Всеки ще живее там, където са му отредили родителите или където той сам си закупи дом със собствени средства.
65
33
 
2
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Българите не са състрадателни. Те се държат цивилизовано само пред заплахата от камшик. Може 10 апартамента да има, но няма нито един да даде в помощ на нуждаещи се семейства. Това е българина - злобен и ужасен и все се сърди, че не му дават на готово, а не вижда себе си!
64
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а призова ли ромите да направят нещо за отплата или да продължават да се множат и крадат
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЩО ДА ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ КАТО ДЪРЖАВАТА ТАКА И ТАКА ПЕЧАТА ПАРИ?
62
0
 
17
 
! Отговори
Хахо преди 1 година
От ЕС така и не разбраха, че с ромите нищо няма да се получи. Каквото и да призовават вече е късно. Тия от Брюксел никой не ги бръсна за слива. Така и трябва !!!