Див запад в средата на Европа: Как двама германци обидиха България и Румъния

Евродепутатите са против влизането на страните в Шенген
6 окт 2022 20:40, Нели Христова
140
Див запад в средата на Европа: Как двама германци обидиха България и Румъния
Снимка: БГНЕС

България и Румъния изпълняват всички критерии за присъединяване към Шенген. И то от цели 11 години. Това бе общата позиция на Европейската комисия и на всички партии в Европарламента, изказана по време на дебат в Страсбург.

Изненадващо обаче двама евродепутати от Германия използваха полагащата им се 1 минута, за да обидят двете страни, пишат от "24 часа". На фона на почти еднаквите изказвания как е крайно време гражданите България и Румъния да пътуват свободно, депутатът от партия “Идентичност и демокрация” (ИД) Гунар Бек изрично подчерта, че според “Трансперънси интернешънъл” двете страни не само не постигат напредък в борбата с корупцията, но ситуацията дори се влошава. “Вместо да разширяваме Шенген с 3 корумпирани държави (очаква се решение и за Хърватия - б.а.), трябва спешно да го преосмислим с разширяване на проверките по вътрешните граници и ефективна защита на външните”, каза Бек. Според него приемането на двете страни ще засили масовата миграция в ЕС, а и те все още са податливи на корупция.

“Към колегата от Германия искам да кажа, че всички канали за нелегални мигранти в Европа са немски”, му отговори българският евродепутат Андрей Слабаков.

Друг германец също от ИД продължи с провокациите като разказа как пътувайки из Румъния на път за Украйна бил силно изненадан от лошата инфраструктура.

“Румъния е дивият запад на Европа"

"Див запад в средата на Европа. Как е възможно тази страна да е членка на ЕС? В Украйна имаше много по-добра инфраструктура и ред. Никой ли не видя това, когато приемаха Румъния?”, попита Гуидо Рейл. С България той се заяде по повод границата с Турция, която по думите му дълги години била в ръцете на мафията. Сега те си я върнали, но това означава че мафията просто вече носи униформа. “Когато в корупционни държави се изливат пари се смята, че нещата ще тръгнат към по-добро. Не - парите просто се използват за корупция.

България и Румъния не трябва да бъдат нито в ЕС, нито в Шенген”, категоричен бе Гуидо Рейл.

И двамата германци бяха критикувани за острите си думи както от председателката на заседанието, така и от голяма част от евродепутатите. За да стане факт влизането в зоната за свободно пътуване е необходимо единодушие сред всички членки на ЕС. Очаква се да има гласуване по темата на срещата им на върха на 15 и 16 декември

По време на дебата стана ясно, че няколко държави, сред които Германия и Франция преди време изразили безпокойство, но сега и Еманюел Макрон и Олаф Шолц подкрепят раширяването. Нидерландия обаче все още е против. “Тази негативна позиция не може да бъде оправдана. Призовавам премиера Марк Рюте да не прилага двойни стандарти и на България и Румъния да бъде дадена зелена светлина”, заяви от трибуната нидерландката София инт Велд от “Обнови Европа”. Тя беше и председателка на мониторинговата група от ЕП, която оценяваше на място състоянието на върховенството на закона у нас миналата година.

Европейската комисия изцяло подкрепя присъединяването на България и Румъния към Шенген. "Надяваме се най-сетне през декември Съветът на ЕС да вземе историческото решение и нека гражданите на България, Румъния и Хърватия да споделят с нас едно от най-големите постижения на интеграцията ни”, увери за пореден път зам.-шефът на ЕК Маргаритис Схинас. Той даде много висока оценка за “работата на българските и румънските колеги и за това как се справят с управлението на границите. Те бяха за пример при вълната от укрански бежанци. Ние сме горди с тях.”

Същата позиция дойде и от най-голямата партия ЕНП. “България и Румъния са готови за Шенген и от от 2011 г. насам все още чакат зелена светлина от съвета. 11 години без никакъв напредък. Това е неприемливо, ние както и останалите партии в Европарламента напълно подкрепяме присъединяването им. Мястото им е там. За нас няма граждани първа и втора ръка, няма обективни причини за отказ от приемането им в Шенген. Искам да уверя приятелите ни от София и Букуреш, че се ползват с пълната подкрепа на ЕНП”, каза председателят на партията Манфред Вебер.

Така разширяването на пространството бе подкрепено от голяма част от ЕП. Изказвания имаше и от всички български евродепутати. По-рано те излязоха с обща декларация с кратък преглед на техническата готовност за опазването на външните граници от България и Румъния, потвърдена от ЕК още през 2011 г. “До този момент обаче, решението на съвета остава изцяло политическо. То се крие зад бюрократични аргументи, като изтъква причини, които не са пряко свързани с управлението на границите”, пишат 17-те български представители.

Резолюция обаче не бе планирано да се приема в сряда, а на пленарната сесия на 17-20 октомври.

Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенген. Членовете на ЕП многократно са призовавали България и Румъния да бъдат изцяло приети в Шенген, като в резолюцията по темата от 2018 г., резолюцията от 2020 г. относно състоянието на Шенген в контекста на пандемията и доклада от 2021 г. относно функционирането на Шенгенското пространство.


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
12
 
! Отговори
Йордан преди 1 месец
Тези двама души са много прави според мен в случая.Наскоро имах възможността да гледам един клип на една анонимна полицайка от гранична полиция и разбрах че,там корупцията е огромна относно каналите на мигранти.Замесени са ръководни постове от МВР.Камионите били преглеждани надве натри само и само да не се трупа опашка.И така..Аз дебело мога да подчертая, че мястото ни далеч не е за ЕС!
121
2
 
8
 
! Отговори
Сталин преди 1 месец
Съвременните германци са корумпирани,*** и нечистоплътни.
120
2
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Откога истината се третира като обида.
119
3
 
4
 
! Отговори
Динев преди 2 месеца
За лошата инфраструктура в Румъния са прави и азсебгламиторий там преди година там без околовръстно в повечето градове все минаваш през центъра,само че бежанците отиват при тях в Германия защото ги глезотят и хрантутят там ,но нашите да го осъдят този Херр нека да докаже в съд че има корупция по границата,с доказателства такива приказки всеки може да ломоти
118
3
 
29
 
! Отговори
Юнак Балкански преди 2 месеца
Всички викаме "Дръжте (крадеца) корумпирания" но всички в България са готови да подкупват или не спазват законите. Проблема лежи в манталитета и мисленето на хората. За съжаление в последните 35 години хората се изродиха и загубиха ценностната си система. Сега това което ги вълнува е пари, футбол и чалга. Жалка картина!!
117
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами стойте си в уредената диктатура тогава.
116
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-корумпираният управник в историята на България - Б. Б., е германско протеже, личен приятел на меркел, шолц, молц и тн, и една от "иконите" на ЕНП... факт.
115
12
 
14
 
! Отговори
художника преди 2 месеца
Щом ни пускат в Шенген, значи че скоро ще затворят границите заради...... "новият щам" на Ковид. След това ще искат всички в България да бъдат имунизирани с по най-малко 6 бустера, за да можем свободно да се разхождаме из мечтания ЕС.
114
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България срещу двеста лева полицейски патрул го ползваш вместо дринк енд драйв. Може да си осигуриш полицейски чадър че с години никой да не те пипа, даже и да се позабавляваш с някоя силиконава полицайка. В България, онзи дето ви направи оградата се облажи от обществена поръчка с хотела си.
113
2
 
14
 
! Отговори
gg преди 2 месеца
Ми.... прави са за границата с Турция. А Холнадия ще държи до последно заради пристанищата.
112
4
 
17
 
! Отговори
Истинският преди 2 месеца
ЕП е пълен с корумпирани хиени. Що се отнася до тези двама германци говорят истината,но за някой не е удобна. Аз лично очаквам с вкарването ни в Шенген ще се опитат да ни доизклатят. Когато някой почне да се изказва ласкаво значи почва да ти крои шапката. Незнам само ако не беше почнала тази война дали някой изобщо щеше да ни поиска в Шенген,поне в близко бъдеще.
111
3
 
26
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Еми прави са си германците. Кога и тук евроатлантиците ще проумеят, че с мафия не става работата. Защото ако нямаше мафия, само 3-4 години след влизане в ЕС, щяхме да станем една средно развита държава. Хората вдигат ръце от нас, защото виждат безнадеждността на положението в глобален мащаб, а не на парче.
110
10
 
27
 
! Отговори
Дядо Боби преди 2 месеца
Европа е пред разпад вие говорите за Шенген!!!!
109
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тънко като подтекст върви идеята, че видите ли от нас нещо някога е зависело. В момента в който не дай си боже се появи НЕКОРУМПИРАНА власт и държавата започне наистина да върши нещата, за които е създадена, ТЯ ЩЕ БЪДЕ УНИЩОЖЕНА. Дава лош пример, освен това не може да бъде командвана отвън. А вие се самобичувайте колко българина бил калпав. Не е. Просто от 1300+ години не живее в собствена държава.
108
8
 
3
 
! Отговори
Morski преди 2 месеца
До Анонимен115- ДругарЮ, националния референдум е направен и се прави ПОСТОЯННО! Да си забелязал накъде емигрират българите? Е ,това е действителният референдум!
107
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Не са ни обидили хората , а сани го казали направо че сме нахални и безочливи , след като ни приеха буквално по милост в ЕС без да сме готови с нищо"_____И най-важното; без да се проведе национален референдум съгласни ли сме или не. Да си чул ЕС да се оплаква поради липсата на такъв? Сега да ни размахват пръст е меко казано нелепо. Аз не съм ги карал да ни приемат, те ни накараха да влезем.
106
14
 
37
 
! Отговори
корумпирани сме преди 2 месеца
Избрахме Боко ,който спи по гол г. до пачки и кюлчета. Още не ни е мястото в цивилизования свят.
105
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
двама германци обидиха България-къде е тука обидата-Ако обидата е истина значи няма обида.
104
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българската граница с Турция от дълги години била в ръцете на мафията.
103
6
 
16
 
! Отговори
На мен ми харесва преди 2 месеца
На кой му пука за Шенген? Хората си пътуват. Аз се върнах от чужбина за да живея в България точно защото тук е като "дивия запад". На мен това ми харесва. Дивотията и екшъна. Точно този автентичния елемент на изостаналост който присъства навсякъде. Цивилизацията ме бе блазни особено. Бил съм в много държави, обикалял съм Европа и съм видял доста неща. В Африка и близкия Изток също има интересни държави за живеене но там климата е по лош. Много е горещо, сухо и прашно. Няма сезони....като тук