Радев за Шенген: България не може да бъде поставена под двойни стандарти

Президентът е имал срещи с Марк Рюте и Реджеп Ердоган
6 окт 2022 23:00, Анисия Иванова
47
Радев за Шенген: България не може да бъде поставена под двойни стандарти
Снимка: Президенството

Българският президет Румен Радев заяви днес в Прага, че е имал важни двустранни срещи с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Те са се провели в кулоарите на форума на Европейската политическа общност и в навечерието на утрешния Европейски съвет.

Радев е имал имал задълбочен разговор с Рюте за Шенген и перспективата за присъединяване на България към това пространство от 26 европейски държави, които са премахнали граничния контрол помежду си. „Знаете особената позиция на Нидерландия. Ние ще продължим нашия много откровен диалог, защото България не може да бъде поставена под двойни стандарти. Много ясно беше споделено това от мен.“

Темата на разговора с Ердоган е била енергетика. „Турция е наш много важен партньор, съсед, съюзник. Особено във време на такава тежка енергийна криза е важно да развиваме нашите отношения в енергийната сфера. Засега единственият сигурен газ, уточнен с ясен дългосрочен договор, това е газът от Азербайджан, който минава през Турция“, каза Радев. По думите му е важна и ролята на Турция за гарантиране на слотове за танкери за втечнен газ.

"Множеството предизвикателства, преодоляването на енергийната и икономическа криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна изисква обединени усилия не само на страните членки на Европейския съюз, но и на всички държави от Стария континент и от разширеното европейско пространство", каза Радев. Той говори на брифинг пред журналисти в чешката столица, където се провежда учредителната среща на върха на Европейската политическа общност - формат, който е идея на френския президент Еманюел Макрон и обединява 27-те членки на Европейския съюз и 17 други европейски и съседни държави.

„Изключително важно е именно страните партньори на Европейския съюз като Норвегия и като Азербайджан, откъдето в момента реално идва газ за ЕС, да бъдат привлечени тук в този форум. Важно е, че и Турция е тук като ключова за нас страна за надеждност на доставките за Югоизточна Европа“, каза Радев. Той изтъкна „засилващата се роля на България“ в този контекст като страна преносител на газ и инициатор на иновативни решения, което по думите му е било явно демонстрирано по време на откриването на интерконектора с Гърция преди седмица в София.

Форумът в историческия Пражки замък с участието на лидерите на 44 страни се възприема от привържениците му като грандиозна проява на солидарност за континента, затънал в множество кризи - от последиците за сигурността от войната на Русия в Украйна до тежките икономически последици, включително енергийната криза.

Някои критици обаче отхвърлиха Европейската политическа общност като поредната говорилня, която ще бъде трудно да се управлява не само заради размера си, но и защото в нея влизат твърде разнородни страни, между които явни съперници и дори врагове.

Българският президент окачестви форума като „чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и дигитална свързаност“. „България трябва още по-добре да е възползва от своето географско положение като страна свързваща Азия и Африка в Европа“, каза президентът. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато имаме Резидент, който обслужва мафията и Москва вместо президент Шенген за нас няма да има!
15
1
 
4
 
! Отговори
Чекай те светна моме преди 1 година
До АнонименОти в Канада комунисти нема брато затова се върна тука и направо в БСП отиде и поиска една от партийките в БСП коалицията-екогластност дето баща му я е очредявал.Същата партия бесе създадена от ДС да убере народното недоволство от мръсния въздух наверемето още преди 1989г...
14
5
 
2
 
! Отговори
! преди 1 година
Може и ще. Дайте оръжие на Украйна и изхвълете Митрофанона!
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как Радев да ни вкара в Шенген с русофилите от...ГЕРБ, Възраждане,Български Възход и старата нова БСП...И ДПС...
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България не може да бъде поставена под двойни стандарти. . . . . МОЖЕ, МОЖЕ! СЕГА ЕС ЩЕ ГЕПИ БЪЛГАРСКИЯ ТОК И ЗА НАГРАДЯ НЯМА ДА ОТДАДАТ ВСИЧКИ ПАРИ ПО ПРОЕКТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕГО! НА БАС! ЩЕ ДАДАТ 50-60% И ТОВА ЩЕ БЪДЕ! А БЪЛГАРСКИЯ БРОЙЛЕР ЩЕ ОТКРАДНЕ ОЩЕ 50-60% И БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СЪРБАТ ПОПАРАТА СЪБРАНА ОТ АКТУАЛНИТЕ ПОЛИТИЦИ!
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най смешното е когато крадеца ,знаеме го кой, вика дръжте крадеца.Смешно е.Защото тия дето са русофили до костите и в кръвта , сочат ПП и ДБ за русофилски партии.Абе не съм чувал Кирил да е членувал в Канада в комунистическа партия....Ама за Бат Бойко със сигурност съм и зная нещо....хахахаха
10
3
 
6
 
! Отговори
Падаря преди 1 година
Комунистите и внуците им от БСП,ПП и ДБ не искат в Шенген и Еврозоната щото олигархите дето им дърпат конците нема да могат да перат пара и да точат държават,нема да могат и да "фалират" банки и кражбата свършва.Затова помпиха двойна на ЕС инфлация не за друго...
9
3
 
4
 
! Отговори
Антрополог преди 1 година
Вече и децата знаят че когато БСП и производните му ПП и ДБ управляват пари от ЕС нема ,а он чека Шенген.Под фуражка ум не вирее -лаф на 70 години...
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е единствената страна с толкова русофилски партии...БСП,ГЕРБ,АТАКА,ДПС,Възраждане,Български Възход...на власт.Какво искаме ние?...Да вкараме Русия в Шенген през задния двор ли?
7
7
 
4
 
! Отговори
А ИМЕННО преди 1 година
Излизане от ЕССР И МАТО ..Свободна и независима Българска държава..
6
4
 
5
 
! Отговори
Влака с критиката преди 1 година
Той Радев да се благодари ,че още не са ни изритали от ЕС заради него и комунистите ,които върна на бел кон във власта и схемите!
5
3
 
2
 
! Отговори
БКП създаде мафията преди 1 година
Герб от све години не е във власта Рашко опъва не чадъри ,а шатри.При Бойко мутрите гледаха бгио- домати.Сега пак почнаха шанаджийските си занимания.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев ще го приемат в Шенген когато Ердоган го приемат в Шенген.И Радев и Ердоган хем с Путин , хем в Шенген.Бслкански тарикати...
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев те не ни смятат за хора бе как искаш да няма двойни стандарти всеки българин който е бил в чужбина вижда отношението към него как ще се изравниш с господарите
2
3
 
1
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Браво на г-н Президента ген. Радев, че с мъдрите си точно насочени реплики към европейските лидери вдъхновява целия прогресивен свят за следване на европейските ценности и на евроатлантическите системи за сигурност. Браво!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев има една подробност за Шенген за да, влезем най ниската, заплата трябва да, е 600 Евро не виждам скоро да, стане това