Радев за Шенген: България не може да бъде поставена под двойни стандарти

Президентът е имал срещи с Марк Рюте и Реджеп Ердоган
6 окт 2022 23:00, Анисия Иванова
47
Радев за Шенген: България не може да бъде поставена под двойни стандарти
Снимка: Президенството

Българският президет Румен Радев заяви днес в Прага, че е имал важни двустранни срещи с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Те са се провели в кулоарите на форума на Европейската политическа общност и в навечерието на утрешния Европейски съвет.

Радев е имал имал задълбочен разговор с Рюте за Шенген и перспективата за присъединяване на България към това пространство от 26 европейски държави, които са премахнали граничния контрол помежду си. „Знаете особената позиция на Нидерландия. Ние ще продължим нашия много откровен диалог, защото България не може да бъде поставена под двойни стандарти. Много ясно беше споделено това от мен.“

Темата на разговора с Ердоган е била енергетика. „Турция е наш много важен партньор, съсед, съюзник. Особено във време на такава тежка енергийна криза е важно да развиваме нашите отношения в енергийната сфера. Засега единственият сигурен газ, уточнен с ясен дългосрочен договор, това е газът от Азербайджан, който минава през Турция“, каза Радев. По думите му е важна и ролята на Турция за гарантиране на слотове за танкери за втечнен газ.

"Множеството предизвикателства, преодоляването на енергийната и икономическа криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна изисква обединени усилия не само на страните членки на Европейския съюз, но и на всички държави от Стария континент и от разширеното европейско пространство", каза Радев. Той говори на брифинг пред журналисти в чешката столица, където се провежда учредителната среща на върха на Европейската политическа общност - формат, който е идея на френския президент Еманюел Макрон и обединява 27-те членки на Европейския съюз и 17 други европейски и съседни държави.

„Изключително важно е именно страните партньори на Европейския съюз като Норвегия и като Азербайджан, откъдето в момента реално идва газ за ЕС, да бъдат привлечени тук в този форум. Важно е, че и Турция е тук като ключова за нас страна за надеждност на доставките за Югоизточна Европа“, каза Радев. Той изтъкна „засилващата се роля на България“ в този контекст като страна преносител на газ и инициатор на иновативни решения, което по думите му е било явно демонстрирано по време на откриването на интерконектора с Гърция преди седмица в София.

Форумът в историческия Пражки замък с участието на лидерите на 44 страни се възприема от привържениците му като грандиозна проява на солидарност за континента, затънал в множество кризи - от последиците за сигурността от войната на Русия в Украйна до тежките икономически последици, включително енергийната криза.

Някои критици обаче отхвърлиха Европейската политическа общност като поредната говорилня, която ще бъде трудно да се управлява не само заради размера си, но и защото в нея влизат твърде разнородни страни, между които явни съперници и дори врагове.

Българският президент окачестви форума като „чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и дигитална свързаност“. „България трябва още по-добре да е възползва от своето географско положение като страна свързваща Азия и Африка в Европа“, каза президентът. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Динев преди 1 година
В България може и да има корупция над нормалното но нека да го докажат в някой съд,неможе тези немци да приказват Бадева приказки нека да посочат конкретни примери и с доказателства ,но за това само сми си виновни че някой отгоре все ни краде без да знаем какво точно ,много нашенци постоянно се оплакват в чужбина и им вярват някой
35
2
 
1
 
! Отговори
чичо преди 1 година
Ще има Радев и тройни и четворни и ...стандарти.Никой ни иска нация от мафиоти и мутри.За последните 80год. никой не е нанасял по-голяма вреда от теб.Даже и маскарите" бледнеят.Ти си престъпник спрямо цялата нация.
34
2
 
3
 
! Отговори
Рени преди 1 година
Незабавев импийчмънт за Радев!
33
2
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Една вярна дума няма в пискливото ти писание. Гьобелс и путин са ти ментори, но това не прави лъжите ти истина...и да ти припомня как свърши Гьобелс и ти дам знаеш как ще свърши Путин.
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв Шенген , кви пет лева ? С влизането в Шенген поемаме активите и пасивите на всички държави -членки ( Ми само на Гърция , Италия и Испания задълженията са към 3000 милиарда евро -така ставаме длъжници в близките 50 поколения ако въобще останем българи тук в България (((( Референдум за Излизане от ЕС , Нато и връщане на смъртната присъда ! В казармата преди 40г клетвата гласеше -за измяна към Родината присъдата е само една -смърт !
31
2
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
Поредния "умен" ***... Форума е за икономическото състояние в ЕС - т.е. тема която пряко засяга всички нас, нашето бъдеще и това на децата ни...Той пак се хванал за Украйна и кой я подкрепял и кой не...Като първата работа на ДБ, като влязат в парламента...все едно няма никакви други належащи проблеми в България...На никой не му дреме за Украйна!!! Стига вече преекспонирахте тази Украйна! Време е да се обърне внимание на истинските проблеми а не на евтини пропаганди
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изберете Бойко още няколко пъти , и ще видите Шенген през крив макарон....България има лоша вътрешна и външна политика.Тук за русофилските крату.ни е рай.За това че имаме , а внасяме още русофилски крат.уни е признак на лош вкус.От Европа не го оценяват.Министър председателя им го ...с 200.И после искаме Шенген.Ония да не са кратуни като нашите.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя ще ни управлява, божкеее.
28
0
 
0
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Че то си е факт.
27
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев предаде всички ни! И той легна на либер.аст.ите от ЕС.
26
11
 
10
 
! Отговори
, преди 1 година
"България не може да бъде поставена под двойни стандарти"може, може, както ти можеш да бъдеш черната овца в Европа - да не подкрепяш влизането на Украйна в НАТО...
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29...криви са ти сметките.Това са цифри.Зад тях стоят активи и пасиви.Икономиката не е онова което имаш в касата си.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и още как този филм сме го гледали многократно.
23
6
 
5
 
! Отговори
Макарон преди 1 година
До АнонименБойко остави държавата над +10 милярда лева преди две години сега сме на -41 милярда лева .Виж в сайта на БНБ го има брутния ни дълг. Общо Кирето и Асен и другите профукаха 51 милярда....
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От както Радев дойде, държавата тръгна на зле...
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков ли даде на Лукойл пристанището за 35 години на концесия за без пари.Сигурно Кирил Петков 12 години не взе ни лев от данък печалба от руснаците Лукойл.Кирил Петков ли направи на ГЕРБ планът за възстановяване на България включващ 85% зависимост на икономиката ни от руския газ ...? ...А?
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19....И Кирил Петков ли построи Руски поток бе...Кирил Петков ли даде студения резерв на България ТЕЦ Варна.На агент Сава от КГБ , ДОГАН.Кирил Петков ли беше в коалиция с русофила от Атака Сидеров и ни управлява.Кирил Петков ли спираше 12 години интерконектора с Гърция за сметка на Руски поток.
19
0
 
8
 
! Отговори
Разбирач преди 1 година
И аз разбирам от политика - Много Хубава е тази Финландката ей !
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ, Възраждане и ДПС (до скоро и ИТН) правят общо 50 % от вота на русофилите в България.Как с толкова разделена България между Путин и ЕС ще влезем в Шенген.Кой ще ни пусне за Троянски кон.И то не кон, Ами цял динозавър.
17
8
 
2
 
! Отговори
Станко преди 1 година
Още имаме шанс да се отървем от негодното руско оръжие и да го заменим с модероно за без пара,само требва да подкрепим Бойко.