Има ли как да се спасим от инфлацията?

Търсенето на различни продукти изведнъж се оказа по-голямо от предлагането
7 окт 2022 03:00, Йоана Цонева
27
Има ли как да се спасим от инфлацията?
Снимка: БГНЕС

При инфлация парите се обезценяват, което личи по повишението на цените. Причината е нарушеният баланс между търсене и предлагане. Изглежда логично вината да е във войната в Украйна и санкциите, наложени на Русия. Инфлацията обаче започна много преди това - тласъкът бе даден от пандемията, пише в анализ "Дойче веле".

Проблеми с веригите на доставки спънаха производството. Търсенето на различни продукти изведнъж се оказа по-голямо от предлагането и това доведе до повишаване на цените. Освен това в много сектори от години има недостиг на квалифицирани работници, което води до повишаване на заплатите, а това на свой ред се отразява на цените. След това дойдоха и санкциите срещу Русия. Енергията започна да не достига, а и в това отношение важи, че когато търсенето превишава предлагането, резултатът е инфлация.

"Съществува и нещо, което икономистите наричат вторични ефекти. Високите продажни цени на енергията и суровините водят до повишаване на цените и на други продукти и услуги. Инфлацията вече засяга практически всички стоки и услуги", казва Фридрих Хайнеман от Центъра за европейски икономически изследвания. Ако сега се наложат и увеличения на заплатите в диапазона до двуцифрени проценти, това също може да доведе до ново увеличение на цените - явлението се нарича спирала на заплатите и цените.

Следва ли рецесия след инфлацията?

При инфлацията всички обедняват, защото покупателната способност намалява. Доходите и спестяванията на частните лица губят стойност, както и собственият капитал на предприятията - покупките и инвестициите се отлагат, оборотът намалява. Ако не се предприемат мерки за противодействие, съществува риск от рецесия.

Какво се прави срещу инфлацията?

Централните банки разполагат с два инструмента за борба с инфлацията: повишаване на лихвените проценти и свиване на паричното предлагане. Повишаването на лихвените проценти би трябвало да накара хората да спестяват повече и търсенето да намалее. Но ако имате нужда от всяка стотинка, за да живеете сега, няма да спестявате дори при високи лихвени проценти.

Паричното предлагане се свива, когато държавата купува по-малко облигации, т.е. пуска по-малко пари в обращение. В момента обаче държавите харчат пари под формата на спасителни пакети и помощи, за да предпазят от последиците от повишаването на цените хората и фирмите, които не могат да се справят сами.

Може ли инфлацията да предизвика преосмисляне?

Не трябва да се забравя и ефектът, който ще бъде много желан в дългосрочен план. Експертите говорят за "зелена инфлация". Този ефект също води до повишаване на цените, тъй като по време на енергийната криза до Европа достигат по-малко газ и петрол, поради което предлагането намалява, а търсенето остава същото и цените на енергията се повишават.

Още по темата
Но това може да предизвика мащабно преосмисляне на енергийната политика - освобождаване от зависимостите и енергиен обрат. Следователно в средносрочен план инфлацията може да доведе до значително по-широко разпространение на възобновяемата енергия, а това от своя страна да стабилизира цените в бъдеще.

Всички ли страдат от инфлацията?

Дори парите да продължат да се обезценяват, инфлацията ще направи някои по-богати. Губят тези, които нямат големи спестявания и сега използват всичко, за да свържат двата края. Същото важи и за всеки, който е инвестирал спестяванията си при ниски лихвени проценти. "Реалната им стойност се топи като сняг през пролетта", казва Хайнеман.

Печеливши от инфлацията обикновено са хората с дългове, защото заемите (взети например за покупката на недвижим имот) се свиват, когато парите губят стойността си. При всеобщия ръст на цените недвижимите имоти обичайно стават по-ценни, а много работодатели компенсират поне частично инфлацията, като повишават заплатите на служителите си. Първото обаче е несигурно, тъй като пазарът на недвижими имоти беше прегрял още преди инфлацията и жилищата вече са много скъпи.

Печеливша от инфлацията е и държавата, която с евтините пари може да изплати дълговете си много по-лесно - макар новите заеми, разбира се, да са по-скъпи поради по-високите лихвени проценти.

За какво трябва да се внимава при инфлация?

Експертите са единодушни: запазете спокойствие! Факт е, че повечето работодатели няма да могат да компенсират задоволително работниците си заради инфлацията. Това би сложило край на много компании и би довело до повишаване на цените като в омагьосан кръг. Но има много признаци, че икономиката може да се възстанови от ценовия шок. "Според настоящите данни не може да се очаква рецесия като тази, наблюдавана по време на финансовата криза през 2009-а година или пандемията през 2020-а", казва икономистът Хайнеман.

Организациите за защита на потребителите в Германия съветват хората внимателно да се запознаят с текущото си финансово състояние и да помислят за потребителското си поведение. "Разкрийте къде са най-големите ви разходи и използвайте потенциала за спестяване", препоръчват експертите.

Кога всичко ще стане отново нормално?

В началото на инфлацията Европейската централна банка допусна огромна грешка, като говореше за "краткосрочна инфлация" и поддържаше ниски лихвени проценти много дълго време. Една година и две увеличения на лихвените проценти по-късно тя вече говори за инфлация от средно 5,5 процента за 2023-а година и за нормализиране през 2024-а.

Икономистът Хайнеман вижда нещата по подобен начин: "Очаквам, че ще преживеем инфлационния пик около края на годината и тогава ще бъде преодоляна границата от 10 процента. Но с малко късмет и мека зима нещата би трябвало бавно да тръгнат надолу".


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като не участваш в икономиката :))
22
1
 
4
 
! Отговори
123456 преди 1 месец
Аз работещ електротехник и завършил разбира се електротехника.Получавам същата заплата колкото едно джипси общ работник без образование .Работодателя казва ,като не ти отърва вънка чакат.
21
0
 
4
 
! Отговори
ДИАЛЕКТИКА преди 1 месец
ПРИ КОМУНИЗЪМА БЯХМЕ РАБОТЕЩИ БЕДНИ. ПРОГОНИХМЕ ГО. ПРИ КАПИТАЛИЗЪМА БЯХМЕ РАБОТЕЩИ ОЩЕ ПО-БЕДНИ. ПОСЛЕ ОТИДОХМЕ У ГРОБИЩАТА.
20
2
 
2
 
! Отговори
Дончо преди 1 месец
По-нагли от англосаксонците няма.Спасението за България е незабавно излизане от НАТО.
19
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/12"Спрете да тормозите света с неизчерпаемата подкрепа за украинския режим, запрете НАТО" - ама 89% гласувахте за ЕС и НАТО, нали?! какво ревеш сега?
18
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
89% гласуваха да са работещи бедни. Тези какво ревът - така е в ЕС!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работа,работа,работа,парите нека да са за тия дето не работят,другите да работят и да нямат време за харчене
16
5
 
1
 
! Отговори
Безмер преди 1 месец
Хората са тук от милиони години - няма антихрист. Нито антибудист, само антиковости :)
15
1
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Юдеите-ционисти развалят на белите християни рахатлъка. Готвят ни да приемем Антихриста - техният лъже-месия, лъже-спасител...
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да се избегне с еднопосочен билет за Азия, по-точно Китай.
13
1
 
1
 
! Отговори
999 преди 1 месец
Не.
12
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има! Спрете да тормозите света с неизчерпаемата подкрепа за украинския режим, запрете НАТО, върнете нормалеите цени на газта т петрола.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9. И ти се смяташ за нормален ?
10
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който има спестявания,да ги обърне в евро.Както прави Копейкин
9
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да му мислят мързеливите и некадърни копейкаджии! Нормалните български граждани ще се оправят без проблем.
8
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има - да се премахне капитализма. Друг начин няма. Той се основава на инфлация и кризи.
7
1
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
Що не бачкаш бе Keнгyp, а се эанимаваш с глyпocти
6
13
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Към да се спасим от инфлация ли ? Злато бря ! Обръщайте парътъ ф благородни митали,швейцарски франкове и недвижими имоти ! Туй е спасението !
5
5
 
20
 
! Отговори
0тСиднейАавстралияя преди 1 месец
нещо за ММТ или Модерн Мъни Теори? За QE куантитив изи до безкрай? И накрая, ааа не ве БГ е остров на стабилноста, в цял свят цените на асетите, включая имотите се срива, ама в БГ панелните к0пторници само растът при намаляващо и обедняващо население. Чесно ве, то цената ще е само нагоре заради матеряли локация и климатичните промени. И да не забравяме всичките 6ежанци са новите купувачи. Накрая лилаавите като почнат да се самонастаняват по колко ще ви платят? По 2000, или по 5000 евра? А?
4
3
 
44
 
! Отговори
Ламята преди 1 месец
Тва е писано от невежи за наивници.Печатането на пари,въглеродната ставка на горивата и енергията+мазохистичните санкци,са причина за инфлацията.А и положението тепърва започва да се забатачва,не бързайте да ревете отсега.