Над 20% от европейските фирми са пред фалит

Почти 60% от компаниите в Източна Европа са с намалени печалби
18 окт 2022 14:43, Йоана Цонева
13
Над 20% от европейските фирми са пред фалит
Снимка: БГНЕС

21% от европейските компании се чувстват застрашени от фалит, а всяка четвърта фактура в България се просрочва.
Това сочат данни на традиционното ежегодно проучване на един от водещите международни доставчици на индивидуализирани финансови услуги и инвеститор в областта на изкупуване и управление на вземанията EOS Груп.

Проучването беше представено от търговския директор на групата Светла Петрова и управителя на компаниите на ЕOS Райна Миткова в БТА.

Българският бизнес също се нарежда в групата с влошена дисциплина - 26 процента от фактурите, издадени към фирми-контрагенти, се плащат със закъснение или изобщо не се погасяват. Другите страни със сходен дял нередовни плащания са Гърция и Словакия (27 процента), Румъния (25 на сто), Унгария, Хърватия и Полша (24 процента).

Още по темата
Средно с 2 дни се е увеличил периодът на просрочие спрямо нивата от 2019 г. България е под средното ниво на просрочие за Европа, където частните клиенти плащат със закъснение от 19 дни, а бизнес клиентите - с 24 дни, коментира Петрова. Тя обясни, че почти 60 на сто от компаниите в Източна Европа страдат от намалени печалби.

У нас проблемите, произтичащи от просрочени и несъбираеми вземания, най-често са намалени печалби (58 процента), липса на ликвидност (51 на сто), както и по-високи разходи за лихви (49 процента).

За последните две години над една трета от българските компании са предприели действия по предоговаряне условията на плащане при просрочващи клиенти в опит да компенсират негативните ефекти от коронавируса и икономическата криза. За 33 процента от анкетираните ефектът се измерва в ограничени инвестиции, 30 на сто съкращават служители или не наемат нови, а 29 процента увеличават цените на произвежданите от тях стоки и услуги.

За да преодолеят негативните последици от забавени плащания, все повече компании в Европа работят с външни доставчици на услуги по управление на вземания (46 на сто през 2022 г., сравнено с 42 на сто през 2019 г.). Източна Европа е по-активна в аутсорсването на тази услуга, като всяка втора компания разчита на външен партньор за управление на вземанията (46 процента за България), докато в Западна Европа средно 42 на сто от компаниите работят със специализирани агенции.

Въпреки известния спад за последните 3 години, България продължава да държи водеща позиция по възстановен оборот на компаниите (средно 9 процента за 2022 г. спрямо 6 на сто за Европа).
 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И трябва да фалират, който предлага качествен продукт на нормални цени ще оцелее, спекулантите които пробутват ментета на премиум цени като фалшивото сирене и брашно тип 650 по магазините да пътуват.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономиката е бутафория на макс. В САЩ обяваиха, че 2022-а е най-лошата година за инвеститорите от 1969-a насам. Индексите им са с по 16.5 до 23% назад, от началото на година. И това е при инфлация от поне 8.5% за годината. И последната новина била, че имало 100% шанс, да влязат в рецесия в следващите 12 месеца. Това означава, че ще има ОЩЕ по-лоши спадове. А каквото става в САЩ, става в Европа след няколко месеца и в България след година.
8
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 5"Няма нищо общо фирмите в България с тези от ЕС и тези в ЕС с евро." - това на пазара ли го чу? Излъгали са те, като са те видели какъв си про'с'так!
7
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
100% да фалират. И не само да фалират - огнен дъжд и потоп трябват, за да изчистят Европа от лицемерната европеидна г-ме-ж!
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС с евро има действащ пазарен механизъм за стоки , услуги и продукти от десетки години. Действието му е в постоянно развитие по естествен път . Казано с две думи.- Празни ниши в частните отношения няма.
5
0
 
8
 
! Отговори
Емил СТЕФАНОВ преди 1 година
Уж налагаме санкции на Руската Федерация а то какво излиза...
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нищо общо фирмите в България с тези от ЕС и тези в ЕС с евро. В България има твърд монополизъм на фирми. Пример: Топлофикация АД дружество в постоянна загуба , но съществува десетки години след Соца. Дружество Виваком. Дружество монополист Петрол, Дружество частично Соф. Вода. Дружество столични Пазари, Дружество Масов Градски Транспорт, Дружество Ресторанти и Спални вагони, Дружество за продажба на свободни футболни агенти и специалисти, Коректорски фирми , дружество на русофилите в Българ
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кредити, всичко е кредити и фалшиви пари. И като се забавиш с плащането два пъти и мижавия бизнес в БГ умира. Иначе си твърдят че има ръст ама на какво ръст.
2
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АА СИЛНО ПРЕУВЕЛИЧЕН ПОРЕДЕН РУБЛЯШКИ СЛУХ! КОГА ЛИ ЩЕ ВИ АРЕСТУВАТ?
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да изпратят благодарствена грамота до терористите от сзо и всички европейски 'лидери', които им пригласяха и разпространяваха лъжи за някаква пандемия.