България губи най-малко в ЕС от климатичните промени

Данните на Евростат са за глава от населението
24 окт 2022 21:16, Елка Василева
21
България губи най-малко в ЕС от климатичните промени
Снимка: архив, БГНЕС

Изменението на климата води до екстремни метеорологични явления, които от своя страна предизвикват икономически загуби. Подобни климатични аномалии, каквито са горещите вълни, наводненията и бурите, са причинили над 145 милиарда евро икономически загуби в Европейския съюз през десетилетието, приключващо през 2020 година. Това сочат най-новите данни на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), публикувани днес на сайта на статистическата агенция Евростат.

Освен това за период от 30 години средната годишна стойност на икономическите загуби в ЕС, свързани с климата, показва ясна тенденция - те нарастват, като през последното десетилетие са се увеличавали с близо 2 процента на година.

През 2020 г. икономическите загуби, свързани с климата, се оценяват на 27,1 евро средно за всеки жител на ЕС. Страната членка с най-висока годишна загуба на жител от населението си, със средно ниво от почти три пъти над средното за Евросъюза, е Гърция (91 евро), следвана от Франция (62 евро) и Ирландия (42 евро).

Най-ниски икономически загуби на жител от населението вследствие на климатичните промени през 2020 г. са регистрирани в България (0,7 евро), което отговаря на обща загуба за страната ни под 5 милиона евро. Второто място сред страните от ЕС с най-ниски загуби на глава от населението си поделят Словения и Словакия (с по 4 евро за всяка).

През 2020 г. общите икономически загуби, свързани с изменението на климата, са достигнали 12 милиарда евро. През 2017 г. в резултат на горещи вълни в Европа, изсушили земята и предизвикали горски пожари, Съюзът регистрира най-голямата си годишна икономическа загуба, възлизаща на 27,9 милиарда евро, което е повече от два пъти повече от загубата през 2020 година.

Най-ниската обща годишна загуба се наблюдава през 2012 г. (3,7 милиарда евро).

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Както винаги преди 1 година
Когато трябва да се "усвояват" пари гърците са най-ощетени( и съответно за тях трябват най-много пари),а ние сме най-неощетени!Нищо,че туризмът в Гърция си върви и за туристите климатичните промени са добре дошли.Всеки иска на топличко,нали!
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест, стъкмистите преразпределят награбеното за "зелено", а на нас няма да дадат. Ясно.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се затопли и климата да стане субтропичен =хубаво грозде и няма да се плаща за парно!!
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Епа Киро и Асан ни занулиха, нема накъде повече,
15
1
 
3
 
! Отговори
Йосиф преди 1 година
Господ е Българин !
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Климатични промени за тези на запад! Ние сме богопомазани!
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бг единствено Боко-тиквата печели. Работа за 5 лева не е свършил, рита топка и плющи карти по цял ден а стана мулти милиардер и е сигурно нак-богатия в Източна Европа.Такова шлявене и по турско време не е имало.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стигаме до поговорката "Ще вземете на босия цьрвулите!"
11
2
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Това най-вероятно се дължи на факта, че България почти нищо не произвежда.. А точно производствата са най-големи консуматори на ток и вода. За селското стопанство - там пък няма смисъл въобще да се говори - нито има кой да се занимава, нито има ясна политика там.. Пълна скръб.
10
14
 
14
 
! Отговори
Торнадо преди 1 година
Членството на България в ЕС (без провеждане на референдум) е пълен провал във всички аспекти, финансови, икономически и културни, а за членството в НАТО, тепърва ще има да съжаляват.
9
3
 
18
 
! Отговори
Име преди 1 година
Време е ЕП да приеме резолюция с която да забрани ветровете, слънцето и дъждовете на територията на съюза.
8
2
 
19
 
! Отговори
Black Sea преди 1 година
Доста тЪ.па статия. Туй че сме бедни и с нисък стандарт разбира се че ще рефлектира на загубите. Като имаш 2 лева в джоба, не може да загубиш 10. Като някои по богати държави. Туй повод за гордост ли е?
7
2
 
17
 
! Отговори
Жокер преди 1 година
Като нямаш нищо нищо не може да загубиш!
6
3
 
15
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Демократите, много обичате да се дупите на някого. Нали така бе, пиле?
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие нямате никаква заслуга че Бг губи най-малко от климатичните промени така че не виждам повод за гордост и приповдигнато провинциално настроение . От друга страна след 20-25 години в Бг ще си е пустош от промените както и в останалите Балканаки страни.
4
10
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Разбира се, че печелим много. Изнасям продукцията си в ЕС без да начисляват мито там. Цената ми става конкурентна и печеля много добре от работата с ЕС партньори. Това води до много повече данъци, нови работни места и по-добри заплати.
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че губим най-малко от природни бедствия за да губиш нещо първо трябва да го имаш, а ние нямаме икономика.
2
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън нато! Да дадем бузки на рашите!!!!
1
13
 
20
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Национален референдум за напускане на ЕС и НАТО!