ЕС окончателно одобри въвеждането на общо зарядно от 2024 г.

Портът USB-C задължителен за мобилни телефони, таблети и слушалки
24 окт 2022 14:12, Елка Василева
37
ЕС окончателно одобри въвеждането на общо зарядно от 2024 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил окончателно новите правила за общото зарядно устройство. Предвижда се през 2024 г. портът USB-C да стане задължителен за мобилни телефони, таблети и слушалки, продавани в ЕС.

Още по темата
Правилата въвеждат изискване електронните устройства да бъдат зареждани не с различни, а с единно устройство и така да се намали изхвърлянето на електронни отпадъци.

Новата мярка засяга мобилни телефони, таблети и четци, цифрови фотоапарати и конзоли за видеоигри, слушалки, безжични слушалки и преносими високоговорители, безжични мишки и клавиатури, преносими навигационни системи. Всички лаптопи също ще бъдат обхванати от тези нови правила 40 месеца след влизането им в сила, се пояснява в съобщението.

Въвежда се изискване на опаковките на електронните устройства да бъде посочвано дали попадат в обхвата на новите правила и дали може да се зареждат с единно зарядно. Потребителите получават право да избират дали да купят ново устройство без зарядно.

Отбелязва се, че Европейската комисия ще работи за уеднаквяването на безжичното зареждане за електронните устройства.

През 2020 г. потребителите в ЕС са купили близо 420 милиона електронни устройства и притежават средно три устройства за зареждане на тези електронни средства, от които редовно използват две, се посочва в съобщението. Близо 40 на сто от потребителите казват, че са срещали трудности заради липса на единно зарядно устройство.

Новите правила ще влязат в сила 20 дни, след като бъдат обявени в Официалния вестник на ЕС. Прилагането им ще започне 24 месеца след влизането в сила.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В случая не говорим за портове, а за зарядни устройства. От две години всички мобилни устройства на Епъл имат зарядни с USB-C.
28
0
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Най-накрая нещо в полза на хората ! Писна ми да не мога да си заредя телефона с тия фалшификати китайски,сделани от киниефнъ артия! Искам качество като това в САЩ! И също така искам да мога да си отворя фирма за пет минути,а на десетата да бачкам,без да ми се налага да чакам по опашки оред ненужни бюра по труда. Искам същите оркнципи за бизнес като в САЩ !
27
4
 
2
 
! Отговори
I’m преди 1 година
На Епъла порта е стегнат и кабела седи солидно в него! Нефелното usb c, чисто механично, е в пъти по-паянтово, нестабилно и няма живота на епълския конектор. Който е използвал и двата порта достатъчно дълго време, знае за какво говоря!
26
2
 
1
 
! Отговори
Ричард Столман преди 1 година
Това е много добра новина, Апъля вече няма да измисля странни портове и букси и "умни" зарядни дето си говорят с устройството ама не могат да се разбират с други продукти на марката.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много важен проблем, зарядното!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eeeee, най-после обединени, единни и силни, "Ода на радостта" дето се вика! Трябва да е било много важно това. Обаче като си ги знаем, пак е в нечий корпоративен интерес. Това не пречи на ново вдигане на цените, съответно на продукт със и без зарядно. Всяка промяна е повод за нов "растеж".
23
8
 
1
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Ние( Европейски Съюз) сме една почти 500 милионна огромна държава и естествено да имаме и единни стандарти за всичко. За в бъде трябва да имаме и единен език--английски.
22
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво стана лятно/зимно часово време.Докога ще въртим часовниците. ЕС остави това да го решат страните и Бг не е решила още...Пак чакат отвън да решат нашите глупави политици.Едно нещо за народа си не направиха с любов.После защо ги мразели.Ами затова Махайте това зимно часово време. Само лятнлто да си остане.
21
4
 
6
 
! Отговори
add преди 1 година
Ала бала портокала. Порта е един. А кабелите колко вида са? Че там май идва новото лапане - кабелче за това, кабелче за онова.
20
2
 
21
 
! Отговори
хм преди 1 година
Това може да се определи, като най-фундаменталното решение на ЕС от неговото създаване. Надявам се след още 2-3 години, най-после да се разберат и решат за местенето на стрелките на часовника. Вече само 5-6 години умуват и по този сакрален въпрос, но още няма решение.
19
2
 
5
 
! Отговори
gog преди 1 година
Интересно как се съчетават идеите за иновации с задължителната унификация, която ме допуска на пазара нови стоки.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7 - От кварталния бабит взимах чарвената нафта, когато беше по 80 стинки, а в на бензиностанцията беше по 1.70 лева. Жалко, че го гръмнаха момчето ...
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 - Не, не е най-важното, но си има различни хора, за различни неща. За мен по-важно е развитието на законите за защита на данните ни, както и ьащита от вмешателство в живота ни на разни технологични гиганти, които си играят с нас.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17 - Мисли си, че ще продава юного.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Близо 40 на сто " - iPhone е хуба в телефон, но си има проблеми и Lighting кабела е един от тях. Все пак е корпорация за .... 2 370 000 000 000 долара ...и това е след 23-4% спад :)
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пука му вече на някого директиви за какви прави краставици и общи зарядни приел залязващият ЕС.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и единен стандарт за чипизацията на всички новородени
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Занимават се с глупости докато светът е в криза!!!!! Добре че пак не се заеха да решават проблемите с това дали да се мести на зимно и летно часово време
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кривите краставици какво решиха, поне можем ли да ги *** за туршия?
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ще имат ли ЕС откъде да зареждат дотогава?