Дания гласува на предсрочни парламентарни избори

Вотът може да подготви почвата за центристко правителство
1 ное 2022 08:35, Петя Славова
7
Дания гласува на предсрочни парламентарни избори
Снимка: БГНЕС

Дания гласува днес на предсрочни парламентарни избори, които се очаква да променят политическия пейзаж, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Изборите могат да подготвят почвата за центристко правителство, като се има предвид, че вероятно нито левоцентристите, нито десноцентристите ще спечелят мнозинство в парламента. Подобно развитие може да постави във важна позиция бившия премиер Ларс Льоке Расмусен, от когото да зависи съставянето на ново правителство.

Министър-председателката Мете Фредериксен каза през октомври, когато обяви предсрочните избори, че иска "широко управление с партии от двете страни на политическия център". Тя подчерта, че Дания като останалите държави в Европа преживява трудни времена и депутатите трябва да бъдат единни.

До изборите се стигна, след като социаллибералната партия Радикалите "Венстре" – съюзник на оглавяваното от Фредериксен социалдемократическо правителство на малцинството - заплаши министър-председателката с вот на недоверие.

Правителството на Фредериксен си навлече критики заради решението през 2020 г. да разпореди избиване на норките в страната в разгара на пандемията от COVID-19 поради страх от разпространение на мутация на коронавируса.

Над 4 милиона души имат право да гласуват на изборите, в които участват 14 партии. Предизборната кампания беше доминирана от вътрешнополитически теми, сред които намаляване на данъците и предоставяне на финансова подкрепа на датчаните в условията на инфлация и растящи цени на енергията.

Най-малко трима политици си съперничат за премиерския пост – Фредериксен, лидерът на либералната партия "Венстре" Якоб Елеман-Йенсен и лидерът на Консервативната народна партия Сьорен Папе Поулсен. Като възможен кандидат за премиер може да бъде разглеждан и Расмусен, който миналата година създаде нова центристка партия, наречена "Умерени", след като напусна "Венстре".

Жителите на Фарьорските острови гласуваха вчера на изборите, ден по-рано от останалите датски избиратели, посочва ДПА.

Фарьорските острови, както и остров Гренландия, са част от Кралство Дания, макар да имат значителна автономия.

Днес на Фарьорските острови е ден, в който се почита паметта на загиналите в морето. Затова по искане на местните власти гласуването беше изтеглено ден по-рано.

Датският парламент има 179 депутатски места, две от които са запазени за представители на Фарьорските острови и две за представители на Гренландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
И в Дания стадото почва да се усеща щото пашата намаля, а скакалците станаха 20% от населението..
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия се оказаха и те империя.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това моме влезе многонсилно, с голяма уста, ама се изложи доста.
3
1
 
4
 
! Отговори
Радеф преди 1 година
Не виждам машини.Къде са им машините?
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 - Прав излезе човекът накрая ...
1
3
 
1
 
! Отговори
МВР ПОЗОР ПОЗОР преди 1 година
Каква е връзката между ОДМВР Перник и Румен Николов-Пашата, а с мафиота Юлиян Борисов Георгиев от Перник каква им е връзката, поръчковите убийства ли!?