Ако педалът на газта изведнъж залепне за пода, какво да се направи?

Такъв проблем се среща често при по-старите автомобили
Обновена: 11 яну 2023 10:59 | 12 ное 2022 07:37, Елка Василева
113
Ако педалът на газта изведнъж залепне за пода, какво да се направи?
Снимка: Pixabay

Рязко увеличение на оборотите или ускоряване със свободен педал на газта? Спирачката е натисната докрай, но това не дава желания ефект и стрелката на оборотомера продължава да върви нагоре? Честито – педалът на газта ви е заседнал, което е типична повреда за по-стари автомобили. Какво обаче трябва да се направи в момента?

Във времената, когато на никого не му беше хрумвало да направи електронен педал и се използваше на връзка на дросела с кабел, такова нещастие се случваше доста често. И причината за това е, че по време на работа устройството не само губеше смазка, но понякога се разпадаше. И единственото решение е смяна на педала, което става лесно, бързо и е сравнително евтино, пише Automedia.bg.

При по-новите коли обаче се залага на електроника, която прави нещата по-сложни. Съответно е нужно да се търси различно решение.

Преди това обаче трябва да се провери позицията на стелката. Статистиката показва, че в три от четири случая именно тя е причина за неволното задействане на педала на газта. Неслучайно новите „килими“ са снабдени със специални крепежни елементи, които не им позволяват да се търкаля надолу и да блокират работата на педалния възел.

Друг много по-важен въпрос е какво да правите, ако педалът е блокирал? Всъщност по време на паркиране този проблем не се проявява, а това става само при движение. Представете си следната ситуация – бавно движение в задръстване заради светофар отпред и в този момент колата ускорява, като натиснатият педал на спирачката не дава ефект. Оборотите се вдигат, двигателят бучи, автомобилът се устремява напред и сблъсъкът с предното превозно средство изглежда неизбежен.

Единственото правилно решение е да поставите скоростната кутия на неутрална предавка.

Независимо дали е автоматична или механична, скоростта на двигателя ще бъде надеждно отклонена от колелата, а спирачката, притисната до пода, ще довърши работата, като затвори накладките на спирачния диск.

За съжаление, употребяваните автомобили са склонни да се развалят, затова при липса на възможност за придобиване на по-добра кола е нужно да инвестиране повече в старата. При това става дума не само за ремонти и диагностика, но и за следене на поведението на превозното средство. То може да ви подскаже евентуалната поява на бъдещи проблеми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Натискаме амбреаша и спирачката , след като намали скороста пускаме и тя сама изгасва
53
2
 
6
 
! Отговори
Хмх преди 1 година
Не знам защо плюете, инструктора ми даваше точно същия съвет. Е, и ръчната дърпаш. Това с ваденето на ключа ми се струва твърде грубо решение.
52
0
 
6
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Няма нужда да вадиш ключа, а само да го завъртиш, без да заключваш волана, а ако колата е на скорост, сервото и съответно спирачките ще работят. Спираш за нула време.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак пък "често" ? До момента не съм чул някой да му е "паднал *** на газта". Колите по улиците са минали технически преглед и подобен проблем, както и проблем "нямам спирачки" са много малко, да не кажа почти невероятни. Дори и да стане този малко вероятен сценарий какво? Включваш на неотрална, натискаш аварийки, спираш веднага и викаш пътна помощ. В статията пише само първото.
50
3
 
0
 
! Отговори
разсмя ме преди 1 година
До Анонимен 46 ..... Супер си!И воланът се заключва и имаш време за молитва.
49
6
 
2
 
! Отговори
Сахо преди 1 година
Какво правиш - натискаш спирачката и готово
48
1
 
1
 
! Отговори
бай Спиро преди 1 година
***, ти спирачката остави на нас.Устройството на автомобила не ти е силата.
47
2
 
3
 
! Отговори
Т. Шак преди 1 година
Какво има да му мислиш? Врътваш ключа и колата спира.
46
4
 
4
 
! Отговори
Зевзек преди 1 година
Ако това се случи, прочетете си молитвата!
45
1
 
11
 
! Отговори
Елке, преди 1 година
По-*** статия не бях чел до сега!
44
1
 
6
 
! Отговори
Старият машинист преди 1 година
Абе, думата "***" не беше ли *** дума, според Днес.Бг?
43
4
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 година
Това се е случвало само с ПО-НОВИТЕ автомобили с електронен педаллл и най-вероятно се дължи на софтуерна грешка. Скандала с Тойота, който започва 2009-та година с обаждане на 911 като човека казва че никой педаллл не действа, колата не може да се загаси и се ускорява. Това завършва с удар в кола, излизане извън банкета и смърт на всички в колата. Тойота трябва оправи милиони автомобили и да плати глоба от 1.4 милиарда долара 2014-та година.
42
1
 
4
 
! Отговори
Ако залепне... преди 1 година
както казва Колин Макрей: If in doubt, flat out!
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 1988 г. съм "активен" шофьор. Със сигурност съм минал над милион километра. Досега не ми е "залепнал" нито един ***.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това мой да стани само в някой т1п американски екшън с автобуси. В реалния живот пeдала на газта може да се заклещи само ако караш жигула или ако влезе под стелката - и в двата случая ще знаеш какво се прави.
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обръщате пола си в женски или неопределен и чакате! Авторката е безумно ограничена за това и такъв коментар!
38
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-сигурното нещо, което може да направите в тази ситуация, ако се движите с над 120км/ч е да извадите ключа и да дръпнете ръчната спирачка.
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Думата педалл, която присъства в заглавието е цензypиpaна??? Маллоумиее?
36
2
 
8
 
! Отговори
Нали така, дами? преди 1 година
Викваш едно "Аууууууу" закриваш очите с ръце и каквото стане
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То от *** всичко може да се очаква.