Защо Полша може да спечели най-много от поражението на Русия в Украйна?

За Варшава Москва представлява завоевание, разделение, геноцид и комунизъм
14 ное 2022 21:02, Йоана Цонева
230
Защо Полша може да спечели най-много от поражението на Русия в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Западните демокрации искат Украйна да победи - но дали всички те са щастливи центърът на тежестта на Европа да се премести на изток?

Ако изходът от войната можеше да се определи чрез хвърляне на монета, лагерите щяха да са ясни: демокрациите щяха да искат Украйна да спечели, а автокрациите - да загуби. Но в реалния свят политическите резултати не са толкова двузначни. Обикновено те попадат в спектъра между унищожението и пълната победа. Това оставя демокрациите разделени на поне три лагера: англоезичен, западноевропейски и източноевропейски без Унгария. Това, което Путин нарича "колективен Запад", всички искат Украйна да победи. Но не непременно в една и съща степен, заявяват пред в. "Гардиън" социологът Анна Громада и икономистът Кшищоф Зенюк.

За Полша и балтийските страни въпросът е прост. Те искат победата на Украйна да бъде недвусмислена. Предимствата ще бъдат както материални, така и психологически.

Победата на Украйна би успокоила вековна тревога. За Полша Русия представлява завоевание, разделение, геноцид, колониализъм и комунизъм. Обсебването е взаимно. В есето си от 2021 г., в което твърди, че Украйна и Русия са исторически един народ, Путин включва повече от 30 споменавания на Полша - някои от тях намекват, че украинската национална идентичност е замислена от полските елити. През последните 600 години Русия и Полша са водили повече от дузина войни. Любовта между тях е малко изгубена.

Успехът на Украйна би означавал и исторически шанс за региона да излезе от статута на периферия и да се превърне в противовес на големите западни държави членки на ЕС. Победата в Украйна вероятно ще доведе до смяна на режима в Беларус - второто липсващо парче в историческия проект за Интермариум, или буфер от съюзнически държави, простиращ се от Балтийско до Черно море, който да балансира силата на Русия.

За Полша подобен сценарий би бил двоен джакпот. За първи път поне от XVII в. насам бихме се справили с проблема "съседство" - комфорт, който повечето западноевропейци приемат за даденост след края на Втората световна война. Един обединен регион в цяла Източна Европа, с човешкия и икономическия капацитет на повече от 100 милиона граждани, би могъл да компенсира доминацията на старата Рейнска област в ЕС.

Тази възможност е причината Кремъл системно да подценява потенциала на региона. Неговата реторика третира Украйна като нищо повече от хранилище на славянския селски фолклор, суперсила само в областта на занаятите. В действителност в Украйна, родното място на Сергей Прокофиев и Сергей Корольов, бащата на съветските космически изследвания, се намират обширни територии с неизползвани природни ресурси, потенциал за производство на електроенергия без вредни емисии, едни от най-плодородните почви на континента, космическа и авиационна индустрия, която е създала най-големия самолет в света, и политически лидери, които предизвикват уважение в цяла Европа.

Използването на този потенциал изисква икономии от мащаба, прозрачни институции и капиталови инвестиции. Част от този мащаб може да бъде постигнат чрез регионална интеграция със съюзниците. Ограничаването на корупцията и на властта на олигарсите вече беше в голяма степен в дневния ред на администрацията на Зеленски. При победа ще потекат пари за инвестиции.

Още по темата
Днес Полша и Украйна са много по-бедни от Франция и Германия. Как биха могли реално да се превърнат в противодействаща сила в бъдещия ЕС? Подобно на много следвоенни икономически чудеса - като тези на Южна Корея, Япония и Западна Германия - и това вероятно ще бъде спонсорирано от свръхсила, която ще спечели много от преустроения политически ред.

САЩ вече наливат пари, технологии и мозъчни тръстове в Източна Европа. В замяна те очакват влияние и ясна позиция по отношение на Китай. Това е цена, която изглежда твърде висока за западната част на Европа, но не и за нейната източна част. Литва е готова да рискува търговските си отношения с Китай, за да угоди на САЩ, докато Украйна и Чешката република се насочиха към снабдяване с ядрено гориво от САЩ. Полша наскоро сключи договор с американска компания за изграждане на първата си атомна електроцентрала.

Западноевропейците може би не са готови геополитическият център на тежестта да се измести на изток - още по-малко на цената на засилено влияние на САЩ на целия континент.

След края на Студената война Западна Европа се превърна в неохотен съюзник на САЩ и основен бенефициент на триангулацията след Берлинската стена: Руската енергия, китайските пазари и американската сигурност. Сега първият стълб е изчезнал, а вторият може да се окаже цената, която трябва да се плати за третия.

Понастоящем Франция и Германия подкрепят политика на "стратегическа автономия" за Европа - идея за отбрана и сигурност, която един ден може да доведе до създаването на армия на ЕС. Русия на Путин прокарва целта за Евразийски съюз, който да се простира "от Владивосток до Лисабон". Общото между двете стратегии е отвращението от "англосаксонското" господство в Европа.

Американските и източноевропейските интереси днес изглеждат съгласувани. Съществуват две очертаващи се причини, поради които те могат да се разминат. Първо, САЩ се страхуват много повече от повторение на хаоса от 1991 г., когато Съветският съюз се разпадна, и от свързаните с това рискове за ядрената сигурност. Тези рискове за сигурността не се приемат леко в Източна Европа. Но ако вече живеете в рисков район и има възможност за значително подобрение, гледната ви точка може да бъде различна.

Второ, изглежда, че в САЩ има остатъчна надежда, че докато Русия стои на краката си, тя може в крайна сметка да бъде насочена към Запада и използвана срещу Китай - като обратна маневра на Кисинджър. В Източна Европа тази идея се посреща с ужас. Тя е била изпробвана много пъти с Путин (твърде много - ако питате източноевропейците). Регионът се опасява, че тя може да бъде изпробвана отново с наследника на Путин - особено ако вместо сериозни реформи Русия извади от шапката някой като Алексей Навални, естетически приемлив за Запада, но все още привързан към ролята на Русия като велика сила.

Но това са възможности и рискове, а не дадености. Полската партия "Право и справедливост", която е затънала в конфликт с ЕС за върховенството на закона, изгуби шанса да заеме мястото на Великобритания в ЕС след Брекзит. Но тя не пропуска възможността да бъде надежден съюзник на Украйна, нито пък губи от поглед геополитическите позитиви, които в крайна сметка могат да произтекат от това.

Независимо дали управляващата партия ще успее да се задържи на власт след изборите през 2023 г. или не, геополитическият курс на страната е стабилен. През март полският парламент гласува с огромно мнозинство в полза на предоставянето на украинците на специални права в областта на образованието, здравеопазването и пазара на труда в Полша. Повече от 80 % от украинците имат добро или много добро мнение за поляците. Три четвърти твърдят, че мнението им се е подобрило след нахлуването на Русия. Въпреки неспокойните отношения до 1945 г., днес украинците възприемат поляците като най-приятелското общество.

Всички големи полски партии подкрепят Украйна, но също така се надяват, че макар дъгата на историята да е дълга, тя в крайна сметка ще се огъне към нов геополитически ред. Те искат да видят как Украйна излиза от тази война като изгряваща звезда, как вековната западна ориентация на Европа се преобръща - и как Полша е необявеният победител.

Анна Громада е социолог и съосновател на варшавския тинк-танк "Фондация Калецки". От своя странат, Кшищов Зенюк е икономист

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 година
Само Полша ли ще спечели?!
172
8
 
15
 
! Отговори
джо преди 1 година
Пак доволно *** дълга статия нищо неказваща. Стара руска поговорка гласи: Никога не казвай хоп, преди да скочиш...... Какво ще спечелят пановете, ... ? Най - вероятно на коча дрънгоча...
171
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Германия какво означава за Полша?
170
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поляците са най-гадната пасмина на Земята!
169
15
 
20
 
! Отговори
То преди 1 година
в тая Полша само наицсти! Вова ше ги пука и тях! Да не се перчат много много!
168
0
 
5
 
! Отговори
192 преди 1 година
НЕ, НЕ е заради конфликта с Гърция!
167
3
 
16
 
! Отговори
191 преди 1 година
До Анонимен. Тя и Югославия имаше законни, признати граници ,но днес там има Сърбия и Косово, и не виждам ООН-то да има нещо против.
166
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 192...Това е заради конфликта на Турция с Гърция Две НАТО ски държави.Основната ябълка на раздора е Кипър.Но не само САЩ не са признали тези гранични спорове между Гърция и Турция.Защо споменаваш САЩ?...Искаш пак да ги плюеш ли...Ами плюй ги.То и кучето лае срещу Луната...
165
4
 
9
 
! Отговори
до 191 преди 1 година
САЩ НЕ са признали границите на съвременна Турция. Факт.
164
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 187....Никой нищо няма да получава.Това да пропагандни внушения на путинофилите .Има европейски граници които никой няма право да нарушава.Украйна ще се завърне след войната същата и я границите си определени от ООН.Който дели Украйна е против уставите на ООН.Не познава законите на Международното право и тълкува Азиатски правила.
163
11
 
7
 
! Отговори
Миролюб Бенатов преди 1 година
Путлерастите във шок !!!
162
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 186...И аз прочетох матриала....Никъде не пише за новия Европейски свят на сговор и съгласие.Вядят се скелети от миналото.Будят се ксенофобски и разделителни линии от миналото.Не разбирам припомнянето от миналото освен ако не е за поука на по младите.По младите не помнят и не знаят какво е войни и граници Никой и не иска да знае.Нобда им се помни.Че мракобесието никога да не се завръща.
161
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво получи Полша, като вдигна въстание чрез корабостроителниците? Проверете сега какво е останало от преди мощните корабостроителни заводи? Полша има големи залежи на въглища, но КУПУВА и сега въглища от Русия. Полша построи газопровод за снабдяване от Норвегия, напук на Германия, но в момента черпи газ от запасите си от РУСКИ газ пт хранилищата. Между другогото в покския Сейм е внесен законопроект против бандеровщината, за проверка на влезлите украинци за причастност лъм националистически орг
160
10
 
12
 
! Отговори
на 180 градуса преди 1 година
След победата на Русия Полша може ЕВЕНТУАЛНО да получи част от Окрайна,а може и нищо да не получи.Путин решава кво ще става.САЩ спряха да дават пари на Зеленски.Крайно време беше.Обеднелият запад става все по-беден.
159
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетох материала. В него Европа св дели на Гермния и Франция от една страна и Полша, Чехия, Литва, Латвия и Естонив, наречени източноевропейци. Прави впечатление, че 1. България например абсолютно отсъства *както даже Гърция) 2. Държави като Испания, Италия - големи, но без амбиции за доминиране, също. 3. Обосновката, че Русия била водила много войни с Полша. - 1.Русия е водила повече войни с Турция !!!, 2. 2. Полша много кратко е била самостоятелна дърбава, даже не - а заедно с Литва...
158
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"някой като Навални, ЕСТЕТИЧЕСКИ приемлив за Запада " !!!!
157
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 183...То и ти си дете на антифашист.Ама децата ти и ти ,,бързичко" забравихте за Хитлер .И се пренесохме да живеете във ,,фашистка" Германия.На сигурно и топло.Що не забегнахте в ,,свободна " Русия Ами пълнете г ли своите на младите ,,възродител им" с фалшиви лозунги....Лицемери ...
156
5
 
15
 
! Отговори
Хахо преди 1 година
Поляците много бързо забравиха как украинските бандеровци изклаха във Волин и източна Полша през 1943-1944 г.над 100 000 поляци. както и участието на СС украици в потушаването на Варшавското въстание.Над 300 000 руски войници загинаха за освобождението на Полша от нацизма.
155
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най малкото зло за Русия поражението което неменуемо ще последва във войната която тя започна.Русия за десетилетие напред изгуби авторитет и не ще е доверен партньор и икономически в 20 век Това са последствията които са по жестоки дори от загубата на 100 хиляди нейни граждани във войната.Тв нищо не спечели,но загуби жестоко.Загуби Украйна като страна съсед и сходна народност.Това е най голямата загуба, по голяма от военната.
154
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 180....Русия вече е изгубила....Тв е в безпрецедентна международна изолация.Тв е откъсната от цивилизационния свят.Освен ако за цивилизации смяташ Северна Корея, Иран и Индия.Ходи да живееш там.Ама не ти стиска.Провеждаш лъжлива пропаганда ама децата ти са в чужбина на Запад.Подлетци сте вие русофилите Лицемери и страхливци.