Въпреки безмилостните удари на Русия, Херсон показва, че Украйна печели

Москва все още е опасен противник и западната помощ остава жизненоважна
17 ное 2022 22:20, Йоана Цонева
319
Въпреки безмилостните удари на Русия, Херсон показва, че Украйна печели
Снимка: БГНЕС

Колкото по-дълго продължава тази война, толкова по-големи са шансовете тя да се разпространи на територията на НАТО. Снощните експлозии на ракети, при които по последни данни са загинали двама души в полското село Водюв, на 20 км от границата с Украйна, свидетелстват за опасна тенденция на грешни изчисления, която може да доведе до ескалация. Докато Русия продължава отчаяната си тактика на ракетни обстрели срещу гражданска инфраструктура, този риск е висок.

Но докато вниманието е насочено към безразборните удари на Русия с далечен обсег на действие и към очертаващите се реакции на Г-20 и НАТО, позицията на Москва на място е по-слаба, отколкото е била от месеци насам. Загубата на Херсон миналата седмица беше сериозен удар - до такава степен, че дори висши руски командири за пръв път признаха неуспехите си, пише в анализ за в. "Гардиън" Орисия Луцевич.

Херсон е ключов стратегически актив за руската инвазия: той е регионална столица, важен черноморски център и дом на голяма корабостроителна индустрия. В региона се намира и Севернокримският канал - основен източник на прясна вода за Крим. Настъплението на Русия в южната част на Украйна по-рано тази година имаше за цел да създаде сухопътен коридор към Крим, да установи контрол над този важен търговски път и да създаде стартова площадка за окупацията на Одеса. Сега всичко това е застрашено.

Още по темата
След като Украйна установи позициите си в района, тя ще може да се насочи към Северен Крим и да окаже допълнителен натиск върху руските снабдителни линии на юг. Украинската армия вече атакува позиции около Кинбърнската коса на левия бряг на река Днепър. Това на свой ред може да изложи на риск руската окупация на Мелитопол и Мариупол и в крайна сметка да направи уязвим Перекопския провлак - тясната ивица земя, свързваща Кримския полуостров с останалата част на Украйна. Перекоп е вратата към Крим. Това е от съществено значение за изхода на тази война, тъй като допълнително ще отслаби руския капацитет за поддържане на контрола над полуострова; генерал Сергей Суровикин, командир на Владимир Путин в Украйна от началото на октомври, може да се нуждае от повече войски, за да подсили защитата на Крим, което ще принуди руснаците да намалят района на военната си кампания.

Операцията по превземането на града е резултат от внимателно планирана контраофанзива - операция, която много анализатори биха сметнали за немислима само преди няколко месеца. Тя започна през септември, когато Украйна се насочи към мостове и фериботни пътища, прекъсвайки руските снабдителни линии през река Днепър. Планът за улавяне на руските формирования на десния бряг проработи. Кремъл беше принуден да избира между това да се оттегли, за да спаси жива сила и част от военното си оборудване, или да остави и двете на пленяване или елиминиране поради липса на основни доставки и нарастващата огнева мощ на Киев. Той избра първото.

Мащабът на загубата може да се види в официалната руска комуникация: това е първото поражение, официално признато от висшето военно ръководство. Като единственият голям регионален център, завладян от Русия, без да претърпи големи разрушения, Херсон е важен пропаганден инструмент за вътрешната аудитория на Путин. Още от първия ден Кремъл представя своята "специална операция" като кампания за освобождаване на рускоезичните "сънародници" от потисничеството на Киев. Анексирането на четири украински области - включително Херсон - след фалшиви референдуми през септември имаше за цел да вкара тези територии в руското лоно завинаги.

Путин настояваше, че хората в тези региони се присъединяват към Русия завинаги, а по много улици на Херсон се появиха билбордове с надпис "С Русия завинаги". Загубата на Херсон показва, че "завинаги" е краткосрочно понятие и че Путин не е безпогрешен.

Самият руски президент запази мълчание по повод отстъплението, опитвайки се да се дистанцира от провала. Пропагандистите му обаче обясняват "катастрофалния" развой на събитията с позоваване на "неочакваната" коалиция от над 50 държави, подкрепящи Украйна срещу Русия. За да успокои паниката, фронтменът на Путин и заместник-председател на руския съвет за сигурност, Дмитрий Медведев, заяви, че земята ще бъде върната под руски контрол. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков настоява, че въпреки отстъплението тя все още е част от Русия. Това разминаване между реторика и реалност със сигурност бавно ще се усети от широката общественост в Русия. В съчетание със зашеметяващите човешки и материални загуби на Русия до момента, това само ще засили натиска върху Путин.

Срещата на върха на Г-20 в Бали допълнително изолира Русия, нанасяйки удар върху международната ѝ репутация. Опитите на Русия да скрепи собствена коалиция в опозиция на Г-7 и да подхрани антиамериканските настроения се провалят. Малко вероятно е световният юг да се придържа към губещата страна дълго време. Призивът на президента Зеленски към световните лидери предостави ясна пътна карта за прекратяване на войната: изтегляне на всички руски сили и връщане на териториите на Украйна.

За Украйна освобождаването на Херсон е и стимул за продължаване на съпротивата и доказателство за силата на въоръжените ѝ сили. То е още едно доказателство, че силите на Русия, така наречената "втора армия в света", са - в най-добрия случай - втората армия в Украйна. От началото на войната огромното мнозинство от украинците вярва в способността си да отблъсне руската агресия. Победи като тази в Херсон затвърждават това убеждение.

Въпреки празничното настроение, украинското ръководство е предпазливо. Русия все още е опасен противник. Суровикин успява да запази по-голямата част от приблизително 30 000 руски войници, които се намират в Херсон. Трудно е да се предвидят следващите стъпки, но контингентът от Херсон вероятно ще бъде преразпределен, за да засили присъствието на Русия на източния военен театър. Руснаците отчаяно се нуждаят от победа и сега Донбас може да се превърне в техен основен фокус. Поемането на контрола върху основните железопътни възли около Павловка и Вихър ще позволи широкото и бързо снабдяване на бойното поле с артилерийски боеприпаси. В зависимост от метеорологичните условия войната може да продължи със сегашното темпо или, ако стане прекалено влажно, да се превърне в тежък артилерийски двубой в големи части от съществуващата фронтова линия.

За да може Украйна да запази и укрепи сегашната си стратегическа инициатива, западната решителност и помощ остават ключови. Херсон е още едно доказателство, че военната помощ за Украйна е ефективна. От началото на войната Украйна е освободила около 50% от територията, завзета от Русия. Преждевременният стремеж към преговори би позволил на Путин да затвърди позициите си и да предприеме нови атаки.

Херсон доказва, че Украйна може да спечели тази война. Видеоматериалите, на които се вижда как местните хора посрещат украинските войници в околните села и на централния площад в Херсон, говорят красноречиво. Възрастни дами раздават ябълки и изоставени патрони на украинските войници; жители изкопават украински знамена, скрити в стъклени буркани в градините си. Тези знамена, които отново се развяват над Херсон, трябва да служат като постоянно напомняне, че този резултат е постижим, докато се изправяме пред нови предизвикателства през следващите месеци.

Aнализът е на ръководителя на Форума за Украйна в Chatham House Орисия Луцевич

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И някой дето скачаха получиха призовки за мобилизация хахах
229
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кво печели украина ве,лапането на пачата ли?
228
5
 
9
 
! Отговори
Рапунцел преди 1 година
Кой сътвори тов безумно заглавие?
227
4
 
5
 
! Отговори
11 преди 1 година
Аве ай стига глупости! Празни приказки, само едни и същи лакърдии. Поражение било, само дето четири републики + Крим са си в Русия с "фалшиви" референдуми.
226
3
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 266 преди 1 година
И каква са загубили? 200 кв метра около Вугледар ли? Или чакаме Бахмут да падне до ден, вече 3 месеца. Горе в Луганска им режат достъпа...
225
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върхушката и олигарсите на Украйна, не са украинци по проиход, дреме им, че хората в Украйна страдат!
224
1
 
4
 
! Отговори
До ЦИВИ.ЛИВИ.ЗАЦИЯ-Т преди 1 година
Абе, то и Инките са били супер-дупер яки, ама къде са сега? Ацтеките? Който плаща музиката, той поръчва!
223
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Печели един гол и голям Украйна, нищо не печели! Русия трябва да победи в тази война, в противен случай, населението и укрите, ще останат завинаги роби на неукраинци! А руснаците са им братя на украинците и са един народ!
222
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
днеска пак укропите загубиха в донеска област земите си това него пише пише как укропите смело атакуват в херсон и си възвръщат земите си русия ви остави херсон и ви приготви голяма изненада
221
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите не сме толкова глупави, а непрекъснато ни заливате с лъжи и помия.
220
5
 
10
 
! Отговори
Не разбирам... преди 1 година
От 10 месеца Украйна печели. Руските бомби убиват, но украинските - не. Путин е болен от поне 5 болести, Шойгу и Лавров - също, но все още не умират...Украинска ракета убива хора в Полша, но Русия е виновна.
219
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна нападна натовска държава - Полша!
218
7
 
18
 
! Отговори
Не разбирам преди 1 година
Путин имаше рак на червата рак на простатата рак на главата на русия първо и свърши нафтата после ракетите после войниците сега се оттегли от един град и вече край украинците печелят абе я слезте на земята щял да се самоубие щели да го съдят в хага като загуби войната ама коя война губи спрете да гледате btv и нова и се осъзнайте
217
6
 
11
 
! Отговори
Да преди 1 година
Печели от трите пръста средния вие нормални ли сте бе
216
9
 
14
 
! Отговори
моето впечатление преди 1 година
След като украинска ракета уби 2-*** поляци всички изтръпнаха да не стане съвсем лошо. Но не това е целта на Байдън, Блинкен и Ко. Целта е с украински жертви да се отслаби Русия и да се наплашат европейците толкова, че да не купуват газ етс от Русия. А Зеленски помисли, че на САЩ им пука за украинците и по дефиниция оплю Русия, докато не го усмириха началниците му.
215
15
 
9
 
! Отговори
Кучкар преди 1 година
Украйна пуска отново влаковете по ЖП линията Киев-Херсон. Ще евакуират дезертиралите руски войници :). След като от мобилизацията на Кремъл избягаха 400 хиляди млади мъже от Русия (най-голямото изтичане на мозъци от новата история Раша).
214
18
 
11
 
! Отговори
Михайло Подоляк преди 1 година
Скоро ще влезем в Крим, с помощта на НАТО!
213
3
 
6
 
! Отговори
Хасане, преди 1 година
За Шпренглер чувал ли си?Ходи се образовай малко, че се излагаш като кифладжия..
212
14
 
9
 
! Отговори
Хасан Генов преди 1 година
Днешен Иран, Ирак, Персия, древнокитайска цивилизация? Събудете се! Сега е 2022 година. А ако се върнем в древна Гърция, Рим? Именно индустриалната революция е мерило за благосъстоянието на един народ. Като смяташ, че това е цивилизацията отивай в Китай или Ирак, или Иран ако искаш. Европа и САЩ са цивилизационен свят, в тези държави се поддържа най-висок стандарт в света. Както е казал един на държавник...който има пари той решава, като нямаш пари нищо не можеш да решиш.
211
11
 
17
 
! Отговори
ЦИВИ.ЛИВИ.ЗАЦИЯ-ТА преди 1 година
До Хасан Генов: "целия цивилизован свят и САЩ". Хасане, кой е цивилизованият свят. Когато в Персия (днешен Иран, Ирак..), за древнокитайслата история.. Направи си справка каква ЦИВИЛИЗАЦИЯ е процъфтявана на Изток, докато Европа е тънела в мрака на средновековието, мръсотията и мизерията. Днешният "цивилизован свят" е самопровъзгласен за такъв от ренесанса + последната индустиална революция, т.e. от около 150 години. И той не е нито единствен, нито уникален, нито самодостатъчен.