Европа отблъсква Байдън, поема по средния път към Китай

Макрон призова: Нуждаем се от единен глобален ред
Обновена: 21 ное 2022 21:57 | 21 ное 2022 21:06, Анисия Иванова
91
Европа отблъсква Байдън, поема по средния път към Китай
Снимка: Bloomberg

Президентът Си Дзинпин започна миналата си седмица в чужбина с възстановяване на връзките със САЩ и я завърши с европейските лидери, които изказаха аргументи за съпротива срещу радикалните ограничения на администрацията на Байдън по отношение на Китай.

Промяната в настроенията се равнява на победа за Си при едва второто му излизане извън Китай от началото на пандемията – период, в който отношенията на Пекин със САЩ и техните съюзници стават все по-лоши. През октомври президентът Джо Байдън ограничи продажбата на полупроводници и оборудване за производство на чипове на Китай в опит да спре икономическото му развитие и поиска от ключовите си съюзници да се съобразят - което поражда опасения от разцепление в световната икономика.

В петък френският президент Еманюел Макрон призова за ангажиране с Пекин и противопоставяне на усилията за разделяне на света на конкуриращи се блокове. Това последва подобни призиви от страна на германския канцлер Олаф Шолц, който посети Китай по-рано този месец, и усилията на холандския премиер Марк Рюте да координира действията си с други ключови нации за производство на чипове в съпротивата на натиска на САЩ.

"Сега, постепенно, много хора биха искали да видят, че има два реда в този свят“, каза Макрон в реч пред бизнес ръководители на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) в Банкок. „Това е огромна грешка, дори както за САЩ, така и за Китай.

"Нуждаем се от единен глобален ред“, добави той, реплика, която предизвика продължителни аплодисменти.

Коментарите на френския лидер по-специално показват, че Европа намира своята роля в намирането на среден път, когато става въпрос за Китай. Докато в някои европейски столици нарастват призивите за по-строги отношения с Пекин по въпроси, свързани с правата на човека и демокрацията, всеобхватният контрол върху износа на чипове от САЩ – който скоро може да бъде разширен и до други стратегически технологии – измести разговора от опасения за Китай към загриженост за американското преувеличаване.

Докато Германия се насочва към рецесия и Европа е изправена пред сурова зима без евтин руски петрол и газ, „има малък апетит за конфронтация с Пекин“, каза Ноа Баркин, управляващ редактор за Китай на Rhodium Group.

„Трябва да се противопоставим на политизирането на икономическите и търговските въпроси и да поддържаме стабилността на глобалната индустриална верига и веригата за доставки“, каза Си на Рюте във вторник. Китайският лидер също така призова за засилено сътрудничество във високотехнологичното производство с Южна Корея на среща с президента Юн Сук Йол, чиято нация е дом на гигантите за чипове Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc.

"Ниделандия няма да копира американските мерки едно към едно“, каза Шрайнемахер в интервю за холандския вестник NRC, публикувано в петък. „Ние правим собствена оценка – и правим това след консултация с партньорски страни като Япония и САЩ.“

Ходовете на САЩ за ограничаване на търговията с Китай също бяха подложени на критика в Азия, където нации като Сингапур предупредиха да не се отрязва Пекин икономически. Много правителства в региона също така разглеждат пътуването на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси до Тайван по-рано тази година като ненужно провокативно.

Въпреки че основните европейски лидери са все по-устойчиви на нарастващия натиск от Вашингтон, те са далеч от постигането на консенсус за това как да се справят с все по-настоятелния Китай.

Дипломатическата подкрепа на Си за Владимир Путин, който нахлу в Украйна малко след като обяви „безгранично“ приятелство с китайския лидер, също помогна за укрепването на връзките между САЩ и Европа. Китайският лидер наскоро реши да облекчи някои опасения относно отношенията си с Путин, като начерта червена линия върху използването на ядрени оръжия, което той спомена по време на среща с Шолц и по-късно повтори с Байдън.

Като цяло действията на Си поне карат Европа да мисли за среден път. В разширена метафора по време на речта си на APEC Макрон оприличи САЩ и Китай на „два големи слона“ в джунгла.

Целият анализ -  на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
горките китайци...пуснаха вирус и не могат се спасят от него!относно избора кой как иска да живее е личен!...не смогват компанийте да извозят желаещите да избягат в китай и раша...толкова сте го закъсали...че плющите глупост след глупост!
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-доброто решение. Щатите ограбиха над 600 компании само от Германия. Ако включим и останалите държави и бизнесите, които се изнесоха от тях във ФАЩ, ще ви стане ясно какво ни причиниха нашите приятели (в кавички) американците. :)
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейците са казали нещо на Си от елементарно дипломатическо уважение , и това все още не означава нищо ...
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е тъжно, как ще живея без САЩ...
55
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
45 стигат, само близост с чинезете и рашките ни липсва! Винаги с Америка, с чинезите и рашките само търговия!
54
2
 
31
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Най-накрая се усетиха и посмяха да се опълчат на империята на "демократията".Браво !Какво ли ще правят медиите у нас,които се финансират от Фашингтон?
53
3
 
13
 
! Отговори
Ssss преди 1 година
Късно е моме за китка! Събудиха се ама когато онова вече им стигна до гърлото. Между другото-съдбата на полупроводниковата индустрия зависи най-вече от нидерландската ASML която единствена прави съвременна техника за производството им. САЩ и Великобритания държат патентите, но е въпрос на време Китай да обърне нещата
52
2
 
2
 
! Отговори
мда преди 1 година
ДО 58като те чете човек излиза, че загиналите украински войници са кът или просто няма такива.
51
6
 
14
 
! Отговори
знам ли... преди 1 година
Нещата в ЕС не вървят добре,.. Когато БГ влизаше в ЕС, най-често чувах фразата: Няма съюз, в който да сме били и да не се разпаднал... Имам усещането, че тоава ще се сбъдне и сега....Дано да греша, че комунизъм-преход-ЕС интегриране стига ми това за един живот, не искам да преживвея и криза от разпадането на ЕС...
50
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нуждаем се от единен глобален ред. Някой да уведоми френското момченце, че на тая идея и се тури край преди година.
49
1
 
13
 
! Отговори
Макарон преди 1 година
не знае какво проказва, щото не го слуша главата.
48
0
 
17
 
! Отговори
ДРЪН-ДРЪН преди 1 година
МНОГО ПРИКАЗКИ - ПОЛЗА НИКАКВА !!!
47
2
 
13
 
! Отговори
Жебок преди 1 година
Така като гледам Европа влиза с пълна сила в британската доктрина за контролиране на света от 1950 г., която казва, че за контрол над света тр. се контролира само дъгата Афганистан, Пакистан, Ирак, Иран, Сирия - нещо, което англоговорящите отсам и оттатък океана правят от 80 години. Ерго: развитие за Европа точно по тоя път - йок! Ах, да, да не забравят и какво ще поиска Турция в цялата тази сценка. И тя е част от дъгата
46
2
 
21
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Европа пое средния и толкова дълбоко, че излизане няма.
45
17
 
6
 
! Отговори
едва ли преди 1 година
Просто да се начудиш , как разбраха, че Китай и Русия са нещо различно? Ако считат,че това е така--много се лъжат. Там където е стъпила комунистическата идеология-да вземем от който има, да го дадем на който няма--за да няма никой нищо, няма разлика--всички са увредени. Пример България - нима има промяна в мисленето? Или в Бургас - за 14г. кмет -Д. Николов, освен кражби и европроекти за улици в центъра--няма друго. Но бургазлии го харесват. А за тези 14г. един инвеститор не е дошъл.извод:
44
2
 
13
 
! Отговори
Чужденец преди 1 година
До ЩО ТАКА? : Бедни сте щото сте глупави, а политиците ви са продажни, щото идват измежду вас..
43
1
 
17
 
! Отговори
Американ преди 1 година
От трън та на глог!Китай е ДАЛЕЧ по-опасен от Русия, ама явно плаща добре на когото трябва от европейските "ценители на демокрацията"..
42
17
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Си Дзи пин е много умен президент, за разлика от Путин.Поддържа Путин , но не баш. Не приема войната и ядрените заплахи на Русия.Целта е максимална полза от по евтин газ.Такъв е и Ердоган. Приятел на Путин , ама го прави на луд от време на време.Путин не желае единен глобален ред.Иска да е световен фактор. Ама нещо не му върви баш.
41
5
 
26
 
! Отговори
Глух Пор преди 1 година
До *** самонадеян- Още по-лошо. Нападнат ли Русия, няма нужда тя дори да воюва! Населението в ЕС не е като руското и украинското и Русия само да им прати по няколко Калибъра и народите на ЕС ще се вдигнат и ще изметат продажните си правителства, които са ги докарали до този хал с безумната си политика. И до там!
40
10
 
24
 
! Отговори
ОФ преди 1 година
Долу ЕС /31/, кой и с какво може да оспори факта, че германският модел за икономически ръст е смъртоносно застрашен от антируските санкции, които доведоха до рязко съкращаване на евтините енергоресурси. Германия е локомотивът на икономическия просперитет на ЕС. Аз ясно наблюдавам крах на либералния модел на енергийния пазар на Еесовската Зона.В борбата с енергийната криза акушерските еесовски шефове ще погребат над 1 трилион евра.