Какви промени се обмислят в съдебната реформа?

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев пред Bulgaria ON AIR
21 ное 2022 13:03, Анисия Иванова
12

Венецианската комисия одобри пакета от законодателни промени, свързан с отговорността на главния прокурор. Според нея е необходимо разследване, което да не включва само фигурата на главния прокурор.

Законопроектът предвижда промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс. Той предвижда промени в изпълнението на около 70 решения на Съда по правата на човека в Страсбург. Едно от тях е по делото "Колеви" срещу България, в което решение Европейският съд стига до извода, че в България няма възможност за безпристрастно и ефективно разследване срещу главния прокурор, от независим магистрат. Този законопроект е един от 22-та, които България е поела ангажимент да станат закони, за да получим 12 млрд. лв. по Плана за възстановяване.

Това обясни в студиото на "България сутрин" заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев. По думите му този законопроект опитва, без да се се стига до промени в Конституцията, да има възможност за истинско разследване на главния прокурор. А Венецианската комисия е посочила, че сме на прав път.

"Оставили са на нас да преценим какъв кръг от лица да обхваща компетентността на временния прокурор, който ще разследва главния прокурор. Ние сме преценили това да е главният прокурор и неговите заместници. Една от идеите той да бъде независим е да не бъде от средите на прокуратурата. Именно затова избираме временно функциите му да се изпълняват от съдия. Работата им е свързана със същите закони, с които работят прокурорите", заяви зам.-министър Дечев.

Този човек ще може отново да се върне в съда, няма да остане прокурор до края на кариерата си, поясни гостът в студиото. В законопроекта ясно е казано сред кои съдии може да се избира човек, който да води такова разследване, стана ясно още от думите му.

Предвиждат се промени и в други области на съдебната система, обобщи Дечев и добави, че конкретно този законопроект трябва да изпълни решения на Европейския съд по правата на човека.

Според него след последните събития не са големи шансовете ни за приемане в Шенген сега, а една от причините са проблемите в съдебната система у нас.

"Очевидно някои държави използват нашите проблеми в съдебната система, за да ни спират", посочи зам.-министър Дечев пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-важното е да се изхвърлят"гнилите"ябълки от Съдебната система и от силовите структури.Едното без другото е без всякакъв смисъл.И да се премахне съдебния имунитет.Нали така повелява Конституцията,че в демократичните общества всички са равни без значение от служебно положени,богатство и т.н.Ако пречистването,не се случи нищо няма да се промени а напротив,ще се задълбочи и ще има милиони щети за държавата и най-вече престъпниците във властта и тези с тоги ще подкопават доверието в държавността.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията е всъщност едно голямо нищо. Отново се занимава с един от несъществените проблеми - главнияпрокурор. Мен ме интересува какво конкретно се предлага като съдебна реформа. Докато няма конкретика по този въпрос, има дупка в политиката и управлението.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Десетки години се жонглира с понятието "съдебна реформа", а промените, видите ли, тепърва се обмислят. Циркови артисти-лецедей.
1
2
 
2
 
! Отговори
Германов преди 1 година
Защо изтриха постовете затова, че ме изтезават мутри и полицаи близки до лицето Иван Стоименов Гешев и бившият Премиер Бойко Методиев Борисов!? 7пъти бягам от България заради тези изр.оди с власт!