ЕС: България и Румъния са готови за Шенген

Предложението за приемането на страните ще се гласува на 8 декември
23 ное 2022 20:38, Петя Славова
30
ЕС: България и Румъния са готови за Шенген
Снимка: БГНЕС

Допълнителната проверка на ЕС потвърждава, че България и Румъния продължават да изпълняват необходимите изисквания за цялостно приложение на Шенгенското законодателство. Това се посочва в оценка на Европейската комисия, разпространена днес от Съвета на ЕС.

Отбелязва се, че през октомври София и Букурещ поканиха на доброволна основа представители на ЕС за нова проверка на изпълнението на изискванията, след като бяха първоначално оценени през 2011 г., но не последва приемането им в европейското пространство без гранични проверки. Проверката миналия месец бе издържана "блестящо" от държавите, както заяви пред Европейския парламент заместник-председателят на Европейската комисия Маргарити Схинас.

Заради искането на допълнителна информация "от една държава от ЕС", ЕК съгласува допълнителна проверка по-рано този месец, при която са били посетени обекти в България и Румъния, както и консулствата на двете страни в Истанбул, се посочва в доклада. Тази втора проверка е потвърдила заключенията от предишната - България и Румъния продължават да изпълняват необходимите условия за пълно приложение на правилата за Шенген, се отбелязва в доклада, цитиран от БТА.

Предвижда се Съветът на ЕС да гласува на 8 декември предложението България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген от началото на следващата година. За положително решение се изисква единодушие, а в последните седмици Холандия и Австрия предупредиха, че може да не подкрепят предложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе искат да ни приемат ама намат желание, а дано още държави ни напъдят.
23
2
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Къф Шенген? Ний го не сакаме бря ?
22
2
 
7
 
! Отговори
Batman преди 1 година
Май ще трябва аз да се свържа лично с европейските лешояди, да им обесня че ако България се приеме в ес то ще е фатално с векове наред за българската нация,, дано бог не позволи да влезем в тоя шенген за нечии цели..а за народа кукумелии
21
0
 
3
 
! Отговори
Batman преди 1 година
Дано поне европейската комисия се събуди и да не мисли само за своя интерес ами и за българския народ,, хич не сме готови за еврото ние още правителство няваме пак чак готови за ес,, тия комисий кйоравили са че не виждат българската истина пред очите на целия свят..
20
3
 
7
 
! Отговори
ЕСССР : преди 1 година
Плячката е готова да влезе в капана... Две нови жертви, мммммм!
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румъния и България има сборно около 10 млн. роми. Страните, които са против нашето приемане в Шенгенското пространство, вероятно не са навити голяма част от това население да се премести при тях.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Холандия и Австрия нещо се дърпат. Мисля неоснователно. Дано поне по въздъх ни приемат. Висенето на паспортни проверки не е приятно.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tи "xpиcтo xpиcтoв", eничapчe, oчakвaй тaя вeчep...
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да ни приемат. ЕС е обречен
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето Нидерландия, Дания, Австрия и Швеция не мислят така, а за да не ни приемат е достатъчен само един.
14
2
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Как не е така със стоките бе ***! Из целия ЕС си пращаш стоки с едно CMR, какво друго искаш?!? Че отварят камионите и бусовете да видят дали вътре няма мигранти ли! България стана като серия от Бързи и Яростни с тия гонки с мигранти, за Шенген сме били!
13
4
 
10
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Къв Шенген бе хора! За 2 дни има 5 гонки из бълграски градове с нелегални мигранти! Тежко пострадал полицай в София и десетки размазани частни коли в Бургас! Със всичкия ли сте си или не знаете какво е Шенгенско пространство!?!? Ние сме да ни наложат визи за излизане от България, тръгнали сме да се сърдим, че не пускат ***, пульо и хасан да си щъкат из Европа без граничен контрол и паспортни проверки!!! Я се осъзнайте бре!!!
12
1
 
4
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Ако и този път не ни приемат с измислени доводи, НА ВСЯКО РЕШЕНИЕ ОТ ЕС - ВЕТО! Докато им дойде ума в главата! Казано е - за да те уважават, трябва да биеш!
11
2
 
10
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Само да наблегна на факта, че и сега всеки българин може да пътува без проблем в ЕС, но не е така за стоките! Следователно всичко се върти пак до парите! Ротердам - холандско пристанище и най-голямото в Европа - въпрос какво ще стане с потока на стоките от Азия, ако България и Румъния влязат в Шенген? Точно така - бизнеса търси най-малкото съпротивление! Извода защо не ни искат в Шенген е ясен -ПАРИ!
10
4
 
4
 
! Отговори
хи-хи-хииии......... преди 1 година
Този ЕС не знае какъв таралеж си мята в банските!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме готови, но шведските и холандски подляри не са!
8
4
 
8
 
! Отговори
Айде че ще артиса! преди 1 година
А България е колекционер на безмислени членства! Тоя ще си го сложим в класьора на специалните!
7
1
 
10
 
! Отговори
ПО - бързо! преди 1 година
ЧЕ както е тръгнало - догодина няма да има смисъл! Съюза няма да го има...
6
5
 
0
 
! Отговори
пак моркова преди 1 година
Тия имагинерни примамки сме ги чели вече!
5
2
 
9
 
! Отговори
Лудост преди 1 година
У нас влизат и излизат всеки който си плати,не се знае колко терористи са влезнали като бежанци а тези шенген та шенген.