18 млрд. евро одобри ЕП заем за Украйна за 2023 г.

Средствата покриват половината от очакваните 3-4 млрд. евро месечно
24 ное 2022 16:11, Петя Славова
116
18 млрд. евро одобри ЕП заем за Украйна за 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Евродепутатите одобриха заем в размер на 18 млрд. евро в подкрепа на Украйна. Тези средства ще покрият приблизително половината от очакваните 3-4 млрд. евро месечно финансиране, от което Украйна се нуждае през 2023 г., се казва в прессъобщение на Европейския парламент.

Според предложението на Комисията парите ще отидат за подпомагане на основни обществени услуги като функционирането на болници, училища и осигуряването на жилища за евакуирани хора, макроикономическата стабилност и възстановяването на критичната инфраструктура, разрушена от Русия.

Заемът е осигурен от ЕС от финансовите пазари и ще бъде изплащан на тримесечни вноски.

Заемът изисква реформи, които да укрепят институциите на страната и да я подготвят както за възстановяването, така и за пътя ѝ към членство в ЕС, предава БГНЕС.

Условията включват мерки за борба с корупцията, съдебна реформа, спазване на принципите на правовата държава, добро управление и модернизиране на институциите. Те ще се преразглеждат от Комисията преди всеки транш.

Регламентът беше приет с 507 гласа "за", 38 гласа "против" и 26 гласа "въздържал се".

Сега заемът трябва да бъде одобрен с единодушие от Съвета на ЕС на 6 декември, за да може Комисията да се възползва от пазарите и да отпусне помощта в началото на 2023 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: УкрайназаемЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
1
 
! Отговори
До САЩ си купиха преди 1 година
Ми САЩ май по-ефтино я купиха отколкото дотук излезе войната за Русия! Да не говорим и за последиците и жертвите в армията! И кой сега е по-глупав???
65
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ си купиха една държава съсе армия, територия и цивилни, но ЕС ще прати сметката!!!
64
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 година
Е ся изнервиха Зеления и вече му пишат речта стой че гледай как ще набива канчета че малко пари са му дали
63
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото е че никой не дава заем на фалиралата pycпия, защото за нея няма вече бъдеще!
62
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 година
Заем, и от нас Българите,,, нали България дава всяка година годишна евро такса..... Няколко хиляди или може би милиони евра.....ВЪН България от ес.. и нато.
61
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЕМ А КОИ ЩЕ ГО ВРЪЩА, РОБИ ЦЯЛ ЖИВОТ
60
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
време е да почне европа да изплаща пенсиите на украиците и отоплението и тока ....предлагам да почен по един ден в седмицата да работим за Окрайна
59
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
заем или подарък?? никоя банка не била дала заем на губещ бизнес който няма бъдеще и е 100000% невъзвращаем заем..ама пак ние ще го платим ..имал-дал
58
3
 
20
 
! Отговори
Км преди 1 година
Това е все едно да наливаш вода в кошница.Безумни изисквания за реформи,които са абсолютно неизпълними в тази страна.
57
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо да си превеждаме целия държавен бюджет на Зеленски! Поне няма да ме гледам физиономията как реве надрусан всяка вечер!
56
4
 
10
 
! Отговори
По същество преди 1 година
До 333. Ти бюджет на заплата ли го оприличаваш? Да не си учил икономика в Харвард? Бюджетът на ЕС е принципно на дефицит. Тия пари трябва да дойдат отнякъде. Тия "помощи" за Украйна, въоръжаването, сметките и харчовете за стабилизиране на индустрията, икономиката, социалната среда, и енергетиката са много повече от 0.3%. ЕС влиза вас банк в тая игра - всичко или нищо. Жалко, защото няма да е всичко в никакъв случай. Очевидно ти не взимаш заплата 10 000 щом мислиш така. Пада ти се да плащаш после
55
3
 
16
 
! Отговори
олигархче преди 1 година
Чиновниците от Брюксел ще произведат поредната порция украински милиардери.Честито на печелившите!!!
54
2
 
8
 
! Отговори
До 333 преди 1 година
Да ти имам финансиста... Къде си учил икономика? Да не би случайно в Харвард? Бюджетът на ЕС е принципно на дефицит, не профицит. Тия 18 милиарда трябва да дойдат от някъде. Сметите на ЕС по Украйна, въоръжение, справяне с икономическата и енергийна криза и т.н. са мноооооого повече от 0.3% от бюджета. Тия 18 милиарда са знак, че ЕС влиза в играта ва банк - всичко или нищо. Очевидно ти не вземаш заплата 10 000.
53
1
 
14
 
! Отговори
От ЕС никога преди 1 година
Не са искали мир! Минският договор беше само прах в очите, за да можи 4 години Нато са въоражи Укрия со зъби като зомбиран талибан!
52
3
 
10
 
! Отговори
Унгария преди 1 година
Е нашата надежда!
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС и САЩ мислят че с печатане на много хартийки, ще разрешат всички проблеми!В това време милиони в Украйна стоят без ток, вода, парно! Скоро и без храна..
50
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до една година,,украина " ще е усраина в някое кюШе на замята, а зеленчука наркоман ще ИМА БЕЛО И ЗА ПРАВНУЦИТЕ СИ.ДА НИ Е ЖИВ И ЗДРАВ,СЛАВА КОКАИНЕ.
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да си обясним : И от ЕС искат мир , а наливат оръжие !!!!Всичко е на ''уЖ'' !
48
4
 
11
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Стига с този нацистки проект ЕС, той е разпадаща се кула от карти, с тази инфлация и липса на евтини суровини и стабилно наливане на пари в Укрия и превъоръжаване на армиите с оръжие от господарите от САЩ, то Европа до година-две ще фалира, държавните ще се разделят и карат за ресурси, а Русия просто ще изпълни вековната си мисия, да превземе и изчисти християнският континент и да го превърне в прекрасна част от територията си!
47
0
 
8
 
! Отговори
Локхийд Мартин преди 1 година
Ах всичките тези нови договори за оръжие от Европа, Украйна, Япония, Тайван, Корея итн..виждам зелено!!Много зелено!