Милиони работници не достигат в Германия, до 2035 г. ще липсват до 7 млн.

Особено драматичен е недостигът на инженери, 67% от компаниите търсят кадри
24 ное 2022 21:00, Анисия Иванова
110
Милиони работници не достигат в Германия, до 2035 г. ще липсват до 7 млн.
Снимка: БГНЕС

Недостигът на работна ръка в Германия е все по-отчетлив. В следващите години ситуацията вероятно ще се влоши допълнително. По данни на Института за изследване на заетостта в Нюрнберг, ако не бъдат приложени спешни мерки, до 2035 година още седем милиона работни места могат да останат незаети.

Учители, строителни работници, електротехници, фаянсаджии, болногледачи - Германия изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри. Има стотици хиляди незаети работни места.

Една седма от трудовия пазар в Германия е застрашен

"До 2035 година заради демографските процеси Германия ще изгуби седем милиона работници или една седма от трудовия си пазар", казва Енцо Вебер, който е един от авторите на изследването.

"Но спадът може да бъде спрян, ако се задействат всички лостове за запазване на работните места на по-възрастните хора, за засилване на професионалното развитие на жените, за привличане и интегриране на имигрантите, за по-нататъшно намаляване на безработицата и за увеличаване на раждаемостта", подчертава Вебер, цитиран от Дойче веле.

Най-голям потенциал носят жените имигрантки

Според експертите равнището на заетост на мъжете в средните възрастови групи надхвърля 90 процента. Това означава, че в тази посока има само "ограничени възможности за подобрение". Според експертите процентът на заетост на германските жени в тази възрастова група е 85-90, което означава, че той все още може да се увеличи до някаква степен.

От друга страна, заетостта на жените с негерманско гражданство понастоящем е с до 20 процентни пункта по-ниска. "По-висока заетост изглежда напълно постижима при тях", се казва в проучването на института. По-възрастните мъже също могат да работят повече - в момента заетостта при тези на възраст между 60 и 64 години е до 20 процентни пункта по-ниска, отколкото при мъжете между 55 и 59-годишна възраст.

Недостигът при инженерите е особено остър

Особено драматичен е недостигът на инженери. Отворени позиции има в 67 процента от компаниите в бранша. Причините за недостига на инженери се крият, от една страна, в демографското развитие, но също така и в конкуренцията с други сектори. След спада по време на коронакризата делът на инженерите вече почти е достигнал рекордното ниво от 2019 г. Понастоящем в сектора работят повече от 180 000 инженери.

"Тезите за деиндустриализацията на Германия са празни приказки", казва Хартмут Рауен от съсловната организация VDMA. В дългосрочен план проблемът с наследниците е предизвикателство номер едно пред машинните инженери. Браншът се опитва да привлече специалисти на ранен етап чрез стажове и практически семестри, програми за дуално обучение и посещения на компании по време на следването.

Според проучване на VDMA само 14 процента от компаниите досега са приложили конкретни мерки за увеличаване на дела на жените сред служителите. Понастоящем делът на жените сред инженерите в областта на машиностроенето е 11,3 на сто. Това е с два процентни пункта повече, отколкото през 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
8
 
! Отговори
Трудовакъ преди 1 година
Проблемът, описан в статията е лесно решим. В Германия (и у нас) незабавно трябва да се приеме Закон за трудовите резерви и трудовата мобилизация. Всички, които са умствено, физически и психически здрави, на възраст от 18 до 60 г. да подлежат на трудова мобилизация. Трудовомобилизираните, рекрутирани от професионалните безработни, безделниците, тунеядците и др. под., преминават съответните курсове за повишаване на квалификацията (ако имат такава) и се изпращат целево в материалното производство.
68
0
 
9
 
! Отговори
германец преди 1 година
Аз пък не мисля че социалната система е виновна, а и тя може да се промени. Отделно тези на социални работят на черно мръсната работа. Проблема е че цените на имотите са твърде високи, а с работа е много трудно да се постигне някво благоденствие, едно семейство с мъка изплаща жилище за 30г. и това обезсърчава младите още в зародиш, наркотици алкохол бягане от реалността. Човек с образование взема само +25% от този без и се обезсмисля инвеста от 4-6г. в университет според младите
67
1
 
12
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Талибаните нали са инжилери :)))
66
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реалния проблем е, че прекалено много народ чака на социалната система, а няма кой да внася
65
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нъх не думай. На бежанците нещо не им се бачка, а?
64
0
 
15
 
! Отговори
Кранкфурт преди 1 година
Е то в цял свят едно и също няма кой да работи, няма кой да свърши и физическа и умствена работа и положението ще се влошава. Защото примерите в живота са мултимилиардери, силиконови кифли, прости футболисти, пари и пак пари.
63
0
 
11
 
! Отговори
До 68 преди 1 година
Правси, горивото ми беше голямо перо от бюджета, над 150 еврака и то на старите цени, около 1,35 евро литъра. А дет се вика само на работа до магазина и за риба съм ходил. Из градчето на разходка и кафе пеш.
62
0
 
6
 
! Отговори
До 68 преди 1 година
Там без автомобил не може, то е ясно, кво да ти кажа, за "едене" и пиене не съм пестил а за екскурзии и туризъм нямах време, само за риба ходих на платени водоеми, че трудно се вади там билет. Но и несъм се вихрил по кръчмите яко де, мина ми това време.
61
0
 
5
 
! Отговори
До 67 преди 1 година
Там без автомобил не може, то е ясно, кво да ти кажа, за "едене" и пиене не съм пестил а за екскурзии и туризъм нямах време, само за роба нодих на платени водоеми, че трудно се вади там билет. Но и несъм се вихрил по кръчмите яко де, мина ми това време.
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 66: като са ти оставали пак си добре! Явно не си си угаждал там, но ако искаш да видиш приличен живот с личен автомобил, ресторанти, ваканции - накрая оставаш капо! И местните са така, повечето.
59
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е новите германци не искат ли да работят или им е по-добре на помощи, а и са интелектуално затруднени, за нещо по-изискващо от събиране на *** и редене на плочки.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсят се защото заплатите са малки, бях в немска фирма и на втория месец бегах, половината заплата взеха в данъци и като сложим квартира и храна, на семейството като пратя и останали 1000 евра спестени,това са малко пари.
57
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди мислех, че германците са много организирани и планират. След като работих 3 години в германска фирма в БГ разбрах, че са доста по-зле от българите. Страх ги е да взимат решения, да не би да сбъркат. Прости неща ги проточват с месеци. Търсеха много големи експерти и не назначиха почти никой, понеже бяха решили да дават малко пари много под БГ нивата.
56
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
били ли сте в краен квартал в Германия, Италия, Франция.... Такъв като Дружба и Люлин. Там не е Европа а Арабия или Африка. По принцип отделните етноси живеят разделено защото се мразят. Ако вие попаднете сред тях защото нямаме пари за квартира в центъра или съответно квартала на богатите бели ще се чувствате като попаднали в затвор само със черни! Тегаво е.
55
1
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До Анонимен 60 У нас изобщо няма политици. Дали в Германия има излишък ? Меркел ще ни дойде добре. Ще реши демографската криза. Отваря границата с Турция е Гърция и затваря всички други граници. И ето ти България 50 милиона за нула време.
54
0
 
12
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
Ама - то е трудно да се работи, аз се опитах това лято да направя основен ремонт и - не съм като едно време да кажем честно - едва ли ще ме одобрят в която и да е област. Впрочем съм работил на много места и - навсякъде е скапващо мероприятие, слава богу си отгледах детето, друго не искам и да си спомням. Всичко ти отива за храна а и за квартира ако трябва.
53
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
милион роби, пардон евтини гастарбайтери не достигат в Германия. Явно вече дори черните не щат да работят за смешните 2к Ойру.
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А недостиг на политици що няма?
51
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така ли не разбрахте, че в момента в САЩ и цяла зап.Европа шета една малко позабравена идеология попадаща в центъра на политическия спектър. За западняците всички (без изключение) източно европейци са славяни които трябва да работят за господарите си от Запада... докато такива пакистански скакалци-хитлеристи като Риши ги управляват всички бели хора и тях заедно. Нищо добро не чака работниците ни на Запад. Ще се подлагат докато могат..
50
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Растат с по 1-2 млн. амуджи на година, но работници не достигали... То какво да кажем ние тогава? 6 млн и половината безработни..