Милиони работници не достигат в Германия, до 2035 г. ще липсват до 7 млн.

Особено драматичен е недостигът на инженери, 67% от компаниите търсят кадри
24 ное 2022 21:00, Анисия Иванова
110
Милиони работници не достигат в Германия, до 2035 г. ще липсват до 7 млн.
Снимка: БГНЕС

Недостигът на работна ръка в Германия е все по-отчетлив. В следващите години ситуацията вероятно ще се влоши допълнително. По данни на Института за изследване на заетостта в Нюрнберг, ако не бъдат приложени спешни мерки, до 2035 година още седем милиона работни места могат да останат незаети.

Учители, строителни работници, електротехници, фаянсаджии, болногледачи - Германия изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри. Има стотици хиляди незаети работни места.

Една седма от трудовия пазар в Германия е застрашен

"До 2035 година заради демографските процеси Германия ще изгуби седем милиона работници или една седма от трудовия си пазар", казва Енцо Вебер, който е един от авторите на изследването.

"Но спадът може да бъде спрян, ако се задействат всички лостове за запазване на работните места на по-възрастните хора, за засилване на професионалното развитие на жените, за привличане и интегриране на имигрантите, за по-нататъшно намаляване на безработицата и за увеличаване на раждаемостта", подчертава Вебер, цитиран от Дойче веле.

Най-голям потенциал носят жените имигрантки

Според експертите равнището на заетост на мъжете в средните възрастови групи надхвърля 90 процента. Това означава, че в тази посока има само "ограничени възможности за подобрение". Според експертите процентът на заетост на германските жени в тази възрастова група е 85-90, което означава, че той все още може да се увеличи до някаква степен.

От друга страна, заетостта на жените с негерманско гражданство понастоящем е с до 20 процентни пункта по-ниска. "По-висока заетост изглежда напълно постижима при тях", се казва в проучването на института. По-възрастните мъже също могат да работят повече - в момента заетостта при тези на възраст между 60 и 64 години е до 20 процентни пункта по-ниска, отколкото при мъжете между 55 и 59-годишна възраст.

Недостигът при инженерите е особено остър

Особено драматичен е недостигът на инженери. Отворени позиции има в 67 процента от компаниите в бранша. Причините за недостига на инженери се крият, от една страна, в демографското развитие, но също така и в конкуренцията с други сектори. След спада по време на коронакризата делът на инженерите вече почти е достигнал рекордното ниво от 2019 г. Понастоящем в сектора работят повече от 180 000 инженери.

"Тезите за деиндустриализацията на Германия са празни приказки", казва Хартмут Рауен от съсловната организация VDMA. В дългосрочен план проблемът с наследниците е предизвикателство номер едно пред машинните инженери. Браншът се опитва да привлече специалисти на ранен етап чрез стажове и практически семестри, програми за дуално обучение и посещения на компании по време на следването.

Според проучване на VDMA само 14 процента от компаниите досега са приложили конкретни мерки за увеличаване на дела на жените сред служителите. Понастоящем делът на жените сред инженерите в областта на машиностроенето е 11,3 на сто. Това е с два процентни пункта повече, отколкото през 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия също е зле, но там си е така от десетилетия. Всеки гледа да избяга на запад.
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и у България липсват кадри. Тук е заради заплащането. Никой не прави заплатите в България поне 2 пъти по-малки отколкото в Германия. Сега са 4 пъти по-малки. Комунистически заплати. Глад и мизерия.
27
3
 
18
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Е как има недостиг на индженери бе? Нали Меркел пусна милиони инДЖенери, лекари, химици, физици и пр. интелектуален елит от Сирия, Ирак, Афганистан, Сомалия, и къде ли не ? А сега, немали били ! Ако тези не им достигат ще им изпратим нашите висшистЕ от Факултето, Филиповци, Столипиново ..........
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента инженери колкото щеш , преминават границата ни и биват извозвани по десетина в бързи автообили от наети и дооббре платени и почерпени чуждестранни шофьори . Преминавайки наа високи скорости през милата ни Родина мачкат наред полицаи и други случайно изпречили им се по трасето.Минавайки през разваления бостан наречен граница напоследък сякаш ги изсипват с тирове че всеки божи ден се хващат , а колко са не хванати не им се знае броят.
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия е черна дупка, изяжда хората..
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недостиг има за нископлатена работна ръка. Както и в България впрочем. Навсякъде има подобен недостиг.
23
1
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Германия е Умряла Пенсионерска Държава, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1/3 от лекарите в Германия са специалисти от източна Европа, напр. България.
21
4
 
6
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Много бътхърт коментари тук. Няма как да е иначе, предполагам, когато при все няколко милиона свободни работни места ти дори до интервю не можеш да изкласиш :)
20
1
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Няма Кай да Им Работи на Гнусните Швааби, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
19
1
 
9
 
! Отговори
Хасан Оглу преди 1 година
А Айшето не е пускам да бачка кой ще гледа 9те ми деца Урсула ФонДерЛайно ли или Аналена БаБербомбйок. Ако дойда и двете да им направя по още 4-5 хасанчета и момюнчета че германистан да има бъдеще!
18
1
 
23
 
! Отговори
scott преди 1 година
сирийските и афганските индженери не стигат ли?
17
1
 
9
 
! Отговори
Абориген преди 1 година
Много скоро Велика Русия ще инвестира и при вас
16
2
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА Бравооооо......... Мъртва Нация .....
15
1
 
10
 
! Отговори
От номер 13 преди 1 година
Само забравих там да спомена,че тук до нас има доста от братята poми и само чакат оферта за там.Преди от някаква църква им организираха работа,но покрай ковид им спря далаверата.Вече са цивилизовани,не крадат,пcyват по-малко от депутатите,приличат на азовците по снимките.Има зеленооки,синеоки,рускокоси...бре умре рoмkaта къде ги хвалеше и я замествам хаха.Да ги взимат да изкарат някой лев.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато пада соца висококвалифицирани наши кадри с се редяха с дни за немски визи, а когато ги назначаваха взимаха по-малко от немците за същата работа.
13
7
 
5
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Търсят за 450 евро базис месечно!!" -- Да си учил бе :) На мен това ми е половин тагесзац.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,как не достигат?Да ви пратим тогава братята poми пак.Те ще се радват и много обичат там да раждат.Хвалят се после.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те инженерите баш на максимум 17 градуса искат да стоят през зимата и да пестят вода от къпания. :-)
10
0
 
26
 
! Отговори
Да преди 1 година
Търсят за 450 евро базис месечно!! Те нас и румънците затова не ни обичат щото не сме балъци и си търсим пари!! От Виетнам ги карат 500 евро взимат виетнамците месечно!!! Най големите измамници са немците от мен да знаете!!!