Руски командири насърчават сексуалното насилие в Украйна?

Изнасилването може да е военно престъпление съгласно Женевските конвенции
Обновена: 25 ное 2022 22:54 | 25 ное 2022 21:33, Йоана Цонева
285
Руски командири насърчават сексуалното насилие в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Има доказателства, че руските командири в няколко случая са знаели за сексуалното насилие от страна на военнослужещи в Украйна, "а в някои случаи са го насърчавали или дори са го нареждали", твърди международен наказателен адвокат, който подпомага разследването на военни престъпления в Киев.

Британският адвокат Уейн Джордаш заявява пред "Ройтерс", че в някои райони около столицата Киев в северната част на страната, където разследването е най-напреднало, някои от случаите на сексуално насилие са свързани с ниво на организация от страна на руските въоръжени сили, което "говори за планиране на по-систематично ниво". Той не посочи конкретни лица, които са обект на проверка.

Неотразените досега констатации на разследващите за предполагаемата роля на командирите и систематичния характер на нападенията на някои места са част от моделите на предполагаемо сексуално насилие, които се появяват с навлизането на руската война в Украйна в деветия месец.

Йордаш, който е част от подкрепяния от Запада екип, предоставящ правна експертиза на Украйна, заяви, че е твърде рано да се заключи колко широко разпространена е тази практика, тъй като разследванията в наскоро отвоюваните райони в североизточната и южната част на страната са на по-ранен етап. Въпреки това моделите предполагат, че сексуалното насилие "може би е дори по-често срещано" в териториите, които са били окупирани за по-дълъг период от време, добави той, без да представи доказателства.

"Ройтерс" интервюира повече от двадесет души, които са работили с предполагаеми жертви - включително представители на правоприлагащите органи, лекари и адвокати, както и предполагаема жертва на изнасилване и членове на семейството на друга жертва.

Те споделиха разкази за предполагаемо сексуално насилие от страна на руските въоръжени сили, извършено в различни части на Украйна: много от тях включваха твърдения за членове на семейството, които са били принудени да гледат, за участие на няколко войници или за действия, извършени под дулото на оръжие.

Някои от обстоятелствата - включително членове на семейството, които са станали свидетели на изнасилване - са включени в предполагаеми нападения от руснаци, документирани от разследващ орган, упълномощен от ООН, в доклад, публикуван миналия месец, в който се посочва, че жертвите са на възраст от четири до над 80 години.

Според решение на Черниговския районен съд в северната част на Украйна през март войник от 80-и танков полк на Русия многократно е насилвал сексуално момиче и е заплашвал да убие членове на семейството. Този месец съдът призна 31-годишния Руслан Кулиев и друг руски войник, на когото Кулиев е бил началник, за задочно виновни за военни престъпления за нападения над местни жители, се казва в решението.

Кулиев, който според съда е бил старши лейтенант, и другият войник не бяха открити за коментар.

Изнасилването може да представлява военно престъпление съгласно Женевските конвенции, които установяват международните правни стандарти за водене на въоръжени конфликти. Широко разпространеното или системно сексуално насилие може да се квалифицира като престъпление срещу човечеството, което обикновено се разглежда като по-сериозно, казват правни специалисти.

Москва, която заяви, че провежда "специална военна операция" в Украйна, отрича да е извършила военни престъпления или да е насочена срещу цивилни граждани.

В отговор на въпроси на "Ройтерс" относно предполагаемото сексуално насилие от страна на руските военни в Украйна, включително дали командирите са знаели и дали то е било системно, пресслужбата на Кремъл заяви, че отрича "подобни твърдения". Тя препрати подробни въпроси към руското министерство на отбраната, което не отговори.

Главната прокуратура на Украйна заяви, че войната на Москва срещу Украйна "има за цел да унищожи украинския народ" и че сексуалното насилие е сред руските престъпления, "целящи да разпространят състояние на терор, да предизвикат страдание и страх сред цивилното население на Украйна".

"Има признаци, че сексуалното насилие се използва като оръжие на войната", заяви пред Ройтерс Прамила Патън, специален представител на генералния секретар на ООН по въпросите на сексуалното насилие в конфликти, като цитира свидетелства за обстоятелства като изнасилване пред членове на семейството, групово изнасилване и насилствено разголване.

Бели чаршафи

Киев заяви, че проучва десетки хиляди доклади в рамките на разследването на предполагаеми военни престъпления, извършени от руски военнослужещи; сексуалното насилие представлява само малка част от тях. Проучването на Украйна е в центъра на множество усилия за разследване на потенциални военни престъпления, свързани с конфликта, включително от страна на Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

Доказателствата, че сексуалното насилие е било планирано, биха могли да означават, че то е било част от системна атака или че някое ниво на командване е било наясно с това, казва Ким Тхуи Зелингер, съветник на МНС по въпросите на сексуалното насилие в конфликти и научен сътрудник във Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Още по темата
Жена от село Берестианка, близо до Киев, разказва пред Ройтерс, че малко след пристигането на руските войски през март един войник ѝ наредил да окачи бял парцал пред къщата си. Той се върнал същата вечер с още двама руснаци, според жената, която помолила да бъде идентифицирана само с първото си име Виктория.

Тя каза, че единият от тях, когото взела за командир, защото изглеждал много по-възрастен и защото така го наричали останалите, ѝ казал, че другите двама войници са пияни и искат да се забавляват.

Според Виктория, стройна 42-годишна жена, тези двама войници я отвели до съседна къща, където единият застрелял мъж, когато той се опитал да им попречи да вземат жена му. След това двамата войници отвели двете жени в съседна къща, където Виктория твърди, че е била изнасилена от единия от тях. По думите на сестрата на Виктория и на другата жена, тя също е била изнасилена.


Когато "Ройтерс" посещава селото през юли, на мястото, където според сестрата и майка ѝ е бил застрелян мъжът, се виждаха пръски кръв. Виктория казва, че след преживяното е плакала неудържимо и че лесно се плаши от силни звуци.

Запитана за твърденията на жените за изнасилване, които бяха съобщени и от други новинарски медии, главната прокуратура на Украйна заяви, че се води разследване за сексуално насилие от страна на руски военнослужещи срещу две жени от Берестянка, но отказа допълнителен коментар.

Полският гинеколог Агнешка Курчук заяви, че една от украинските бежанки, които е лекувала - жена от източната част на страната, която твърди, че е била изнасилена, докато деветгодишната ѝ дъщеря е била наблизо - е казала, че това се е случило, след като руските войници са казали на жените в селото да окачат бели чаршафи или кърпи.

Широко разпространен модел?

Според сведенията, събрани от "Ройтерс" и разследващия орган на ООН, твърденията за изнасилвания и сексуално насилие са се появили скоро след инвазията на Москва в Украйна на 24 февруари и са дошли от цялата страна.

Полският гинеколог Рафал Кузлик и съпругата му психолог по травматология Ивона Кузлик разказват пред Ройтерс, че тази пролет са лекували седем жени, избягали от Украйна, главно от северната и североизточната част на страната, които описват, че са били изнасилени от руски войници.

Украинската адвокатка Лариса Денисенко заяви, че представлява девет предполагаеми жертви на изнасилване, като всички, с изключение на две, твърдят, че са замесени няколко руски войници, а някои от клиентките описват, че са били пребити или изнасилени в присъствието на членове на семейството.

Главната прокуратура на Украйна заяви, че е започнала десетки наказателни дела, свързани със сексуално насилие от страна на членове на руските въоръжени сили срещу жени, деца и мъже.

Украинските власти и други специалисти твърдят, че броят на жертвите вероятно е много по-голям, тъй като части от страната продължават да са окупирани и жертвите често не желаят да се разкриват, включително поради опасения от репресии и недоверие към властите.

Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна заяви в доклад от септември, че повечето от десетките предполагаеми случаи на сексуално насилие, които е документирала, са извършени от членове на руските въоръжени сили, а два - от членове на украинските въоръжени сили или правоприлагащи органи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
4
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Когато руските войски са "освобождавали" България на два пъти, всеки път са изнасилвали български жени. Това ми бе казано от българка от Стара Загора, а и от други сънародници.Медиите обаче досега не са го съобщавали, защото щяха да бъдат санкционираниот същите "освободители".
179
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Изнасилването може да е военно престъпление съгласно Женевските конвенции" - демек може и да не е престъпление. Да ви уринирам на конвенциите.
178
4
 
0
 
! Отговори
E BI GI преди 1 година
До смерти , и до кат са тепли ..сноваа..
177
0
 
0
 
! Отговори
9689 преди 1 година
Нашият селски *** не повярва.....
176
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е те нали храбрите украинци се скриха,когато руснаците навлязоха.Чак,след като ги въоръжиха със западни оръжия и доста наемници дойдоха на себе си.Вчера руската армия с високоточкови оръжия е унищожила над 300 наемника в базите им.Сигурно за това е този вопъл и стон.
175
5
 
3
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Зареди това което направиха 2014 им пожелавам пълно, тотално взмездие и на тези дето им помогнаха и затвориха очите също!!!!!!!!
174
2
 
0
 
! Отговори
До213 преди 1 година
Късопишковец,сега си изтряскай още пет-шест лайка и върви се подмий!Хи-хи-хи
173
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите, вече завиждат на украинките. Искат да са на тяхното място. Ха-ха-ха!
172
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на 02,05,2014 в одеса профсъюзния дом на ул.юкуликова поля бяха изгорени живи 48 ч.между тях бе бремана жена която бе изнасилена и изгорена жива 250 ч беха тешко ранени тези убийци са укронеонацистите защо всичо обръщате на опаки да ви изсъхнат ръчичите че лъжите бг медии
171
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ги насърърчава ли? Ми той Путин след зверствата в Буча им даде медал и ги направи гвардейци. В армията на Хитлер наказанията за сексуално насилие са били много строги.
170
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, те и нашите русофили са същите. И арабите, и "ромите" са същите. Примитивни са, грозни са, прости са, не се къпят, никоя себеуважаваща жена няма да ги погледне, затова действат като животни. То може и да се каже, че животните са по-нагоре в еволюционната стълба от руснаците, арабите, русофилите и ***.
169
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой малко умник ги измисля тези лакардии?
168
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До200 Викаш,Тролчето пак цъфна тъдява?Явно малко му е пишлето и изпитва някакво кеф да се самозадоволява с лайкове!
167
0
 
4
 
! Отговори
до 200 преди 1 година
Фалшивите лайкове са специално за такива тревопасни, като теб.
166
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па те украинките са известни Тини от раз по те ти ни.Без изнасилване си дават.
165
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като знам как се "дърпат" клетите украинки,чак жал ми става от тия сексуални "посегателства"над тях!
164
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските варвари в башибозука им са извepги и затова нашите изветрели русофили им се възхищават.
163
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък кадировци о-пъвали руски войници. На молбата на руското командване да спрат Кадиров казал, че нищо не може да направи - хората му не били правили секс от месеци. Заслужили са си съдбата.
162
14
 
6
 
! Отговори
до 184 преди 1 година
Извинявай, ама онова с изнасилването и паленето е извършено точно от същите украинци. Нарича се украински колаборационализъм. Немците са били стреснати от това, което са правили техните "съюзници". Особено за канибализма. Или с прости думички ем така, ем онака. А сега като вееха знамена с пречупени кръстове? Нещо да кажеш?
161
5
 
1
 
! Отговори
Херсонските вълци преди 1 година
Херсонските вълци вчера пристигнаха в Крим youtu.be/LyYwaischsE . От няколко дни вече животните от зоопарка на Херсон се превозват в Крим защото зоопарка е на остров и ако язовирната стена бъде разрушена животните ще се издавят и ще загинат. ХЕРСОНСКИЕ ВОЛКИ приехали в Тайган и выходят в новый вольер!