Столтенберг обвини Русия за "вълни от жестокост"

Започна срещата на НАТО в Румъния
29 ное 2022 13:53, Йоана Цонева
300
Столтенберг обвини Русия за "вълни от жестокост"
Снимка: БГНЕС

Министрите на външните работи на страните от НАТО се събраха в Букурещ, за да обсъдят в продължение на два дни по-нататъшните форми и обеми на помощта за Украйна за отблъскване на руската агресия, съобщава Руската служба на "Би Би Си".

Откривайки срещата, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че НАТО ще бъде готова да защити всеки сантиметър от територията си от нахлуване.

Той подчерта, че "Алиансът не участва в този конфликт", но членовете му предоставят на Украйна "безпрецедентна подкрепа", за да може тя да се защити от Русия.

Столтенберг обвини Русия за "вълни от жестокост" и също така спомена финансовото бреме, което продължаващата война е поставила върху Европа и други страни по света.

"Всъщност всички плащаме цената на руската война в Украйна, но плащаме тази цена в пари, докато Украйна плаща с кръвта си", заяви Столтенберг.

Лидерът на Алианса каза още, че НАТО не може да позволи на Русия да спечели, защото това би насърчило Владимир Путин и други авторитарни лидери да използват сила по-уверено, за да постигнат целите си. "Не можем да постигнем траен мир, ако агресорът победи", каза той.

"Знаем, че повечето войни завършват на масата за преговори, но това, което се случва на масата за преговори, е пряко свързано с това, което се случва на бойното поле," обясни Столтенберг.

Срещата на върха в Букурещ е знаменателна с това, че именно в румънската столица преди 14 години, през 2008 г., беше взето решение за евентуалното бъдещо влизане на Украйна и Грузия в НАТО. Владимир Путин през есента на 2021 година нарече това решение "пряка заплаха" за сигурността на Русия и четири месеца по-късно Русия нахлу в Грузия.

На настоящата среща на върха НАТО ще изрази подкрепата си за Украйна и ще обяви нова помощ заради енергийната криза в страната, причинена от руските бомбардировки. Очаква се в кулоарите на срещата държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да обяви "значителна" финансова помощ за Украйна.

Също така на срещата на върха на НАТО ще се обсъди увеличаване на военната помощ, включително системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси, гориво, лекарства и зимно оборудване.

Все още не е известно дали участниците в срещата ще обсъдят възможността за разширяване на доставките на оръжия, включително нападателни - нещо, което украинската страна настойчиво иска.

Преди тази ключова среща министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова страните от НАТО да увеличат производството на оръжия, като заяви, че не е възможно да се спечели на бойното поле в дългосрочен план, без да се инвестира в производството на повече оръжия.

"Докато водим днешните битки, трябва да мислим как ще водим битките утре," подчерта Кулеба.

Министърът бе категоричен, че страните от НАТО трябва "да започнат производството на необходимите оръжия днес".

"Ако това не се случи, няма да можем да спечелим - толкова е просто," обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
1
 
3
 
! Отговори
ПАПАГАЛИТЕ ТЪРТЕИ преди 1 година
Тея търтеи ,продължават да ШАНТАЖИРАТ Зеления ,да му вменяват някаква фикс победа , без да ги интересува УК, интересува ги колко ще отслабят Русия ,без значение броя на жертвите.Нещо повече , може би и опити за директна война или СВ...А ТЕ ,ТОВА НАРИЧАТ ПОМОЩ!!!ТОТАЛЕН ШАНТАЖ ЗА ***!!!
206
4
 
2
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
Руските фашисти пак лъжат като мазни индийки.Превзели една нива с обран кукуруз и руските ботове се скъсаха да пищят от кеф за някакви населени места,в които никога не е стъпвал окупаторски ботуш.
205
1
 
2
 
! Отговори
Червен каскет преди 1 година
А в Русия на семейството на всеки мобилизиран дават без пари въглища или дърва!Да се самомобилизираме,другари и към Украйна!
204
1
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Тоя пендерал има голяма вина за разпалването на тази война.
203
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украински медии пишат, че НАТО предупреждава, че пет Ту-95 са кацнали на летище Енгелс-2, пристигнали от летище Дягилево. Предполага се, че това е предислоциране, което се извършва преди масиран обстрел, за увеличаване на ракетният удар. Украинската енергийна компания YASNO:Енергийната система на Украйна ще премине към обичайните графици за спиране на тока в понеделник или вторник. Всъщност в понеделник или вторник Русия "изплати репарациите" в натюр(ракети) които хунтата в Киев иска.
202
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украински медии пишат, че НАТО предупреждава, че пет Ту-95 са кацнали на летище Енгелс-2, пристигнали от летище Дягилево. Предполага се, че това е предислоциране, което се извършва преди масиран обстрел, за увеличаване на ракетният удар. Украинската енергийна компания YASNO:Енергийната система на Украйна ще премине към обичайните графици за спиране на тока в понеделник или вторник. Всъщност в понеделник или вторник Русия "изплати на репарациите" в натюр(ракети), които хунтата в Киев иска.
201
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинският репортер на TK BIKKA Виктория Хамаза, която работи с въоръжените сили на Украйна, говори за огромните загуби в убити и ранени. Само за два дни ранените и убитите са над 500. Потокът ранени от фронта към болницата не спира. Украинската общественичка Елена Галушко също потвърди информацията за огромните загуби на ВСУ. Това са сериозни загуби дори за цялата фронтова линия, а за един градски укрепен район какво да се каже.
200
12
 
6
 
! Отговори
руските фашаги преди 1 година
трябва да се избиват навсякъде в света
199
9
 
1
 
! Отговори
ЦИПСО преди 1 година
Как Украйна може да победи Русия? Колкото и да им се иска на украинците, не на бойното поле. Между другото, през септември-октомври, след проучване на редица големи канали в Telegram, може да се каже, че много от тях са сигурни, че ще спечелят войната на бойното поле, не само ще си върнат териториите, но и ще превземат част от Русия. Това е следствие от положителни когнитивни удари, които вместо паника предизвикаха нездравословна еуфория.
198
7
 
2
 
! Отговори
ЦИПСО преди 1 година
Украинизацията е въвеждането на обществото в състояние на истерия (поради когнитивни удари) и зависимост от предателство-победи, тоест от постоянно търсене на информация, която се дели на перемога (победи, успехи) и зраду (поражение, предателство) . Хората започват постоянно да прелистват каналите на Telegram и изпадат или в състояние на еуфория от успехи, или в депресия или стрес поради неуспехи.
197
6
 
2
 
! Отговори
ЦИПСО преди 1 година
Когнитивната война е психологическа война, насочена към подкопаване на общественото доверие в изборните процеси, държавните институции, съюзниците, политиците и длъжностните лица чрез дезинформация и пропаганда. Целта на когнитивната война е да наложи желаното поведение на избрана публика. Основната цел е да подлуди обществото, да го потопи в психологически транс, лека лудост, благодарение на която обществото може да бъде контролирано отвън.
196
6
 
4
 
! Отговори
ЦИПСО преди 1 година
ЦИПСО означава Център за информационни и психологически операции. ЦиПСО е център, създаден през 2004 г. от представители на Силите за специални операции на Украйна, насочен към разпалване на омраза към всичко руско. Казано по-просто, ЦИПСО са информационните войски на Украйна, които се занимават с насърчаване на русофобията в Украйна и в Европа, дискредитиране на ВС на РФ, демонизиране на Русия и влошаване на ситуацията вътре в Русия.
195
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лелеяната мечта на русофоба-->краваророба е Русия да се управлява от някой като Елцин и Западът и САЩ да си разпредялят богатствата им по техните условия и под тяхната диктовка.Русофоба-->краваророба знае че Русия не може да бъде унищожена,а и злобата и фобията ще нарастват пропорционално на нарастването на силата на Русия за това единственият лек за русофоба-->краваророба е Русия да е слаба и разтърсвана от вътрешни противоречия и междуособици, както беше при Елцин и преди това при Горбачов.
194
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С това най-вече се отличава русофоба, че колкото е по силна Русия толкова повече се озверява и озлобява срещу нея. Колкото по-голяма сила прилага и използва толкова повече почват да реват и да се правят на невинни жертви. Единственото лекарство за русофобията е русия да е слаба, разпокъсана и да я разграбват. Това е най-върховното щастие за русофоба--->краваророб и нищо на този свят не може да замести това най-голямо доволство и радост в жалкият му и нещастен животец!
193
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобията е остро психично заболяване, което води до деградация на личноста! Русофобията неизменно се свързва с кравароробията, но не непременно с българският патриотизъм.
192
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като фашизмът в Украйна беше ударен и унищожен в зародиш,на Зеленски и хунтата не им остава нищо друго освен да играят ролята на невинни жертви пред световната общност,които нямат нищо общо с Айдар,Азов,Десен сектор,които не са провъзгласили един фащист убиец на хиляди руснаци и поляци,като Бандера за национален герой и да извършват престъпления след престъпления против човечеството, като прехвърлят вината на руснаците-Буча,Юзум,Запорожката АЕЦ,теракта с/у Дугина и кримският мост.
191
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна няма, не е имало и няма да има! Зеленски и фашистката му клика защитават на първо място фашистката си идеология и на второ място му трябва територия на която да осъществи тази идеология, но крайните южноевропейски територии на Русия са населени с етнически руснаци и планът му не успя! Още в Зародиш Русия унищожи нацистите и опитите им да създадат фашистка държава подобна на Германия през 30-те и 40-те години на миналия век.
190
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна няма, не е имало и никога няма да има. Руснаците отиват на фронта за да спасят сънародниците си от една безумна фашистка идеология, подклаждана умело от САЩ и ЕС сред националистическите бандеровски среди в крайните южни европейски територии на Русия. Русия ще победи в тази война защото истината и справедливоста са с нея!
189
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна не съществува, не е съществувала и няма да съществува. Цялото фашистко правителство, президент и парламент ще бъдат съдени от военен трибунал и екзекутирани на площад Майдан Незалежности хуманно с един куршум в тила, както бандеровци разстрелваха руснаците с украинско гражданство нежелаещи да имат нищо общо с фашистката идеология на превратаджиите от 2014година!
188
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДжeHдъp Столтенберг и монолози на BaгиHaTa(си)!