Може ли РСМ да затвори български клубове заради имената им?

Според доц. Ташев това е тоталитарен закон
30 ное 2022 13:20, Петя Славова
28
Може ли РСМ да затвори български клубове заради имената им?
Снимка: БГНЕС

РСМ затваря българския клуб "Иван Михайлов", ако не смени името си. Това е възможно след промени в законодателството в страната след стрелбата и атаките по културните клубове.

Още по темата

Хората от клуба в Битоля са сигурни, че няма да сменят името, а аргументите им са, че това сдружение съществува от три години и половина и не може закон със задна дата да има действие.

Това коментира пред Нова тв доц. Спас Ташев, Институт за населението и човека към БАН. Според него, подобен закон е тоталитарен и никъде в европейски държави няма подобен закон.

"Те не са в Европа, но имат желание да са там", каза доц. Ташев. По думите му, този клуб може и изобщо да не работи, защото е бил пален и изрази мнение, че не имената на клубовете създават конфликт, а самите клубове.

"Смятам, че името на клубовете няма никаво значение. Дори само да се казваха "Български клубове", пак щеше да има същите проблеми", каза още доцентът.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
10
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Борис 3 е наистина противоречива фигура в самата България ,какво оистава в Македония ,май някой наиситна се опитва да провокира ,има нещо тука готвено и на балканите !Не че ги оправдава това макетата ,просто им пускат мухата и те скачат !Старата нагло-саксонска тактика разделяй и владей ,замислете се кой печели друг ,ако не те !
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите историци до един са чиракували в тоталитарния строй.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам проблем да се смени името! Може да ги кръстят Георги Делчев, Симеон I, братя Миладинови, Климент Охридски и др. Ако много настояваме да останат така, може да отключим опасен прецедент, който да се обърне срещу нас! Представете си клуб с име на турски султан от времето на Априлското възстание?! Ние ще твърдим че това ни обижда, те ще ни викат че иначе той бил добър човек. Трябва да се внимава когато живееш на Балканите.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия дето са решили да кръстят български клуб в Македония "Борис" v.3.0 са пълни дърти закоравели седесари. Толкова ли не могат да предвидят как ще се оцени това име? Толкова ли не знаят имената на други царе, патриарси, учители?!?Бих допуснал да са провокатори, но по нашите среди обикновено по-простите обяснения са верни.
3
4
 
6
 
! Отговори
ВМРО НА ТРИ МОРЕТА преди 1 година
Държавата България да реагира Остро чрез НОТА и да поиска Обяснение от Държавите и Европейската Комисия които докараха нещата до тук. Да поискат обяснение от Държавите и страните които Лобираха за Република Северна Македония. Това е не допустимо. Преговорите да бъдат прекратени и да продължи само Албания докато не се случи някакъв обрат.
2
1
 
12
 
! Отговори
ined преди 1 година
Не знам кой е избирал имената, но сякаш нарочно е избрал имена с които да има проблеми. Спокойно можеха да сложат имена приемливи и за двете страни.
1
1
 
9
 
! Отговори
Taню преди 1 година
А може ли ЕС да затвори дебелите преговорни фермани, едва що открехнати?!? Аз за еден преател питам... :)