Половината от демокрациите в света са в упадък, тревожно е в САЩ

Щатите са изправени пред политическа поляризация и заплахи за гражданските свободи
30 ное 2022 20:09, Петя Славова
175
Половината от демокрациите в света са в упадък, тревожно е в САЩ
Снимка: БГНЕС

Половината от демократичните страни в света преживяват ерозия на демокрацията, която се засилва от войната в Украйна и икономическата криза, се казва в доклад на международен мозъчен тръст.

"В момента наблюдаваме извънредно силни насрещни ветрове за демокрацията, които се засилват от политическите последици от икономическата криза и икономическите последици от войната в Украйна", заяви пред АФП генералният секретар на International IDEA Кевин Касас-Замора.

"Може да се окаже, че доверието в изборите е поставено под въпрос. Може да се окаже, че върховенството на закона е подложено на атака. Възможно е гражданското пространство да е ограничено", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Броят на демокрациите с най-сериозна ерозия на демокрацията - група, наречена "отстъпващи" държави, в която от миналата година влизат и Съединените щати - се увеличи от шест на седем през 2022 г. с добавянето на Салвадор към списъка.

Останалите са Бразилия, Унгария, Индия, Мавриций и Полша.

Касас-Замора посочи САЩ като особено тревожна страна.

"Много съм обезпокоен от това, което наблюдаваме в Съединените щати", каза той.

Според доклада страната е изправена пред политическа поляризация, институционална дисфункция и заплахи за гражданските свободи.

"Вече е съвсем ясно, че треската не е преминала с избирането на нова администрация", каза той, посочвайки "бягащите от контрол нива на поляризация (и) опитите да се подкопае доверието в изборните резултати без никакви доказателства за измама".

Касас-Замора отбеляза, че САЩ също така са направили "видима крачка назад" в областта на сексуалните и репродуктивните права, "което е много уникално, почти всички други страни, вървят напред по отношение на разширяването на сексуалните и репродуктивните права".

"САЩ вървят назад", каза той.

Повече авторитаризъм

От 173-те държави, обхванати от доклада на International IDEA, 104 са демокрации, а 52 от тях са в упадък.

В същото време броят на страните, които се движат към авторитаризъм - 27, е повече от два пъти по-голям от броя на страните, които се движат към демокрация - 13.

Почти половината от всички авторитарни режими са станали още по-репресивни през 2022 г., като Афганистан, Беларус, Камбоджа, Коморските острови и Никарагуа са посочени като държави, които преживяват "широк упадък".

В Азия, където само 54% от хората живеят в демократични условия, авторитаризмът се затвърждава, се казва в доклада, докато Африка, въпреки множеството предизвикателства, остава "устойчива" пред лицето на нестабилността.

Десетилетие след Арабската пролет Близкият изток продължава да бъде "най-авторитарният регион в света". В него има само три демокрации - Ирак, Израел и Ливан.

В Европа почти половината от всички демокрации, или 17 държави, са претърпели демократична ерозия през последните пет години.

"Демокрациите се борят да осигурят ефективно равновесие в среда, белязана от нестабилност и безпокойство, а популистите продължават да печелят позиции по целия свят, докато демократичните иновации и растежът стагнират или намаляват", се казва в доклада.

В него се отбелязва, че има "обезпокоителни модели" дори в държави, които се представят на средно или високо ниво на демократичните стандарти.

В доклада се казва, че през последните пет години напредъкът е спрял във всички показатели, които IDEA изследва, като някои от тях са "същите като през 1990 г.".

"Демократичните системи наистина се разклатиха през последните няколко десетилетия и това съвсем ясно се превърна в наболял проблем в нашето съвремие", каза Касас-Замора.

Все пак имаше някои признаци на напредък.

IDEA отбеляза, че хората се обединяват, за да накарат правителствата си да отговорят на исканията на 21-ви век - от създаването на общностни грижи за децата в Азия до репродуктивните свободи в Латинска Америка и младежките протести за климата по целия свят.

"Но също така и на места като Иран, където хората излязоха, за да поискат свобода, равенство и достойнство", каза Касас-Замора.

"Така че има няколко светли точки, но общата тенденция е много мрачна."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"международният мозъчен тръст"?!? Ти да видиш НПО с гръмко име и мнение за света, вселената и всичко останало!
58
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извинете.. Втори път вече се фалшифицират избори в щатите и то е ясно на всички! За каква "демокрация" иде реч?!
57
3
 
30
 
! Отговори
Димо преди 1 година
Преди 10 години бях две седмици на екскурзия в щатите и очаквах в големи градове като Ню Йорк животът да е на топ ниво.Да ви кажа,че улиците преливаха от мръсотия,накривени настилки,пресичащи навсякъде пешеходци,по тротоарите наркомани и клошари,неучтиви търговци в магазините,дебели и мързеливи купуващи в хипермаркетите и въобще нищо впечатляващо за така мечтаната демокрация!Туристите бяхме ,като бижу измежду тази гнилоч.България и Европа са си най доброто място за живеене и работа.
56
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Упадък на демокрацията води до възход на диктатурата.
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, виж ти?... Не може да бъде!!!
54
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - при социализма се живееше много по добре от измислената демокрация. И кой е казал, че тогава не е имало демокрация - тогава имаше много повече свобода. Българите никога повече няма да живеят толкова добре както по времето на социализма.
53
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрацията и само реклама за войни и оръжие!
52
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес е ясно: за Русия и Източна Европа десетилетията при СССР бяха най-доброто време както по отношение на благосъстоянието, така и по отношение на тяхната историческа субектност.
51
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са пробвали да живеят в соц държава от Източна Европа. Да не говорим за Русия, С. Корея или Китай. Милиони избягаха от източните деспоти на Запад. Да вземат недоволните там да се пробват да идат на изток днес. Ще пропищят веднага и ще искат обратно. Да припомням ли че синчето на Нинова се мъчи в Ню Йорк а не в Масква.
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представяте ли си демокрация в божествения свят! Да избират Бог на избори! Ангелите да провеждат избори да избират Христос!
49
2
 
23
 
! Отговори
атинската демокрация преди 1 година
Западната демокрация и древната атинска деморкрация са идентични. В древна Гърция мъжете са се събирали на площада и заедно са гласували и решавали държавните дела докато техните роби им работели и слугували. При западната деморация също големите чичковци се събират във Вашингтон, Лондон, Париж, Брюксел да решават световните дела докато тyзeмцитe като България им работят и им слугуват и провеждат демократични избори.
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо трябва да има демокрация, за да има упадък, а демокрация още никъде не се е случила както и комунизъм, затова няма как да има и упадък, просто новите болшевики са се кръстили демократи.
47
0
 
21
 
! Отговори
Демокрацията преди 1 година
Гръцкият философ Солон най-добре го е казал: "При демокрацията всеки трябва да бъде щастлив и свободен. Всеки трябва да има поне 5 роба". Днес цяла България робува на демократите. И май само българите останаха, целият свят се усети.
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планът беше много добър - западът ще пада бавно, а от санкциите Русия ще падне бързо ще рухне, и тогава западът отново ще има достъп до евтини ресурси, даже без пари, от Русия и лайф, да живее демокрацията. Нооо...
45
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като и Украйна я водят демокрация, вервам нев епадъка в каменната ера са вече!
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрацията е измама...
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то в момента Господ е по-демократичен от политиците по цял свят...молиш му се и повече чува от тях.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доказателство е Бунтес футболистите,фалшиви герои ,фалшиво съчувствие към тъмнокожите .В всичките "демократични " държави ,повечето живеят в гета Ню Йорк ,Лондон ,Париж ,а оборетеме,че не е така.Това ли ви е демокрацията ?
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно всички сте забравили какво е демокрация.Цитирам:"Демокрацията (от гръцки: народовластие) е форма на управление, при която държавната власт произтича от народа чрез консенсус (консенсусна демокрация), чрез провеждане на референдуми (пряка демокрация) или избрани представители.На нас демократите ни занраняват рефврндуми,политиците наричат "популизъм" всичко полезно за народа,а има ли консенсус?Няма.Все се карат.А и взимат решения,които не ни харесват.
40
0
 
11
 
! Отговори
джон преди 1 година
с думата демокрация някои унищожиха милиони хора по света ,унищожаваха се държави