Половината от демокрациите в света са в упадък, тревожно е в САЩ

Щатите са изправени пред политическа поляризация и заплахи за гражданските свободи
30 ное 2022 20:09, Петя Славова
175
Половината от демокрациите в света са в упадък, тревожно е в САЩ
Снимка: БГНЕС

Половината от демократичните страни в света преживяват ерозия на демокрацията, която се засилва от войната в Украйна и икономическата криза, се казва в доклад на международен мозъчен тръст.

"В момента наблюдаваме извънредно силни насрещни ветрове за демокрацията, които се засилват от политическите последици от икономическата криза и икономическите последици от войната в Украйна", заяви пред АФП генералният секретар на International IDEA Кевин Касас-Замора.

"Може да се окаже, че доверието в изборите е поставено под въпрос. Може да се окаже, че върховенството на закона е подложено на атака. Възможно е гражданското пространство да е ограничено", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Броят на демокрациите с най-сериозна ерозия на демокрацията - група, наречена "отстъпващи" държави, в която от миналата година влизат и Съединените щати - се увеличи от шест на седем през 2022 г. с добавянето на Салвадор към списъка.

Останалите са Бразилия, Унгария, Индия, Мавриций и Полша.

Касас-Замора посочи САЩ като особено тревожна страна.

"Много съм обезпокоен от това, което наблюдаваме в Съединените щати", каза той.

Според доклада страната е изправена пред политическа поляризация, институционална дисфункция и заплахи за гражданските свободи.

"Вече е съвсем ясно, че треската не е преминала с избирането на нова администрация", каза той, посочвайки "бягащите от контрол нива на поляризация (и) опитите да се подкопае доверието в изборните резултати без никакви доказателства за измама".

Касас-Замора отбеляза, че САЩ също така са направили "видима крачка назад" в областта на сексуалните и репродуктивните права, "което е много уникално, почти всички други страни, вървят напред по отношение на разширяването на сексуалните и репродуктивните права".

"САЩ вървят назад", каза той.

Повече авторитаризъм

От 173-те държави, обхванати от доклада на International IDEA, 104 са демокрации, а 52 от тях са в упадък.

В същото време броят на страните, които се движат към авторитаризъм - 27, е повече от два пъти по-голям от броя на страните, които се движат към демокрация - 13.

Почти половината от всички авторитарни режими са станали още по-репресивни през 2022 г., като Афганистан, Беларус, Камбоджа, Коморските острови и Никарагуа са посочени като държави, които преживяват "широк упадък".

В Азия, където само 54% от хората живеят в демократични условия, авторитаризмът се затвърждава, се казва в доклада, докато Африка, въпреки множеството предизвикателства, остава "устойчива" пред лицето на нестабилността.

Десетилетие след Арабската пролет Близкият изток продължава да бъде "най-авторитарният регион в света". В него има само три демокрации - Ирак, Израел и Ливан.

В Европа почти половината от всички демокрации, или 17 държави, са претърпели демократична ерозия през последните пет години.

"Демокрациите се борят да осигурят ефективно равновесие в среда, белязана от нестабилност и безпокойство, а популистите продължават да печелят позиции по целия свят, докато демократичните иновации и растежът стагнират или намаляват", се казва в доклада.

В него се отбелязва, че има "обезпокоителни модели" дори в държави, които се представят на средно или високо ниво на демократичните стандарти.

В доклада се казва, че през последните пет години напредъкът е спрял във всички показатели, които IDEA изследва, като някои от тях са "същите като през 1990 г.".

"Демократичните системи наистина се разклатиха през последните няколко десетилетия и това съвсем ясно се превърна в наболял проблем в нашето съвремие", каза Касас-Замора.

Все пак имаше някои признаци на напредък.

IDEA отбеляза, че хората се обединяват, за да накарат правителствата си да отговорят на исканията на 21-ви век - от създаването на общностни грижи за децата в Азия до репродуктивните свободи в Латинска Америка и младежките протести за климата по целия свят.

"Но също така и на места като Иран, където хората излязоха, за да поискат свобода, равенство и достойнство", каза Касас-Замора.

"Така че има няколко светли точки, но общата тенденция е много мрачна."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ЕС има само една възможност - средната класа ще обеднее поне 2 пъти което ще доведе до срив на социалната устойчивост и срив на цялата западна система която е базирана на средната класа. Тогава елитите имат само един вариант - въвеждане на фашистка диктатура, което впрочем вече и започна в ЕС.
38
1
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Боят натъртва физически индивида дълбоко инсталира демокрацията. Буквално я втрива в тъканите и костите до мораво синьо. Боят е полезен и прави поданиците кротки и скромни. Демокрацията има бъдеще ако се прилага категорично и решително.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква демонокрация,едни пари 20 30 корпорации и една друга религия,мачкат де що има по пътя си и крадът още ресурси от колониите си.Цинизъм не демокрация .
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обществени организации в Русия вече работят върху варианти и ще предложат план за териториално преформатиране на Европа в пост-европейското пространство. Нища и немита Европа на никого не е нужна. Русия ще предложи своята визия как трябва да бъде устроена Европа от гледна точка на държавни граници и политическа система. Представителната демокрация в Европа вече е минало, Европа се изражда във фашистка диктатура. Русия ще предложи своето виждане как ще живеят европейците.
35
0
 
17
 
! Отговори
извращенци преди 1 година
Кой е казал, че западната демокрация е истинската демокрация. Само наглите западняци го твърдят за себе си. Както Борел - ние сме градина, другите да джунгла. Това не е демокрация, това е извращение.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрацията в западния и вариант, или поне това което западът върдят, че е демокрация, се провали тотално по всички направления.
33
8
 
5
 
! Отговори
Социаглиcт преди 1 година
Демокрацията е чудесна система но не е за пpозти хора. За нея си требе умен и образован народ иначе се превръща в диктатура на посредствеността.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе днес какво ви стана?Какви с тези статии,за Урсула,за църквите в Украйна ,сега и това?Обикновено пропагандата е от Козяк.
31
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Бойко Рашков: Прокуратурата е политическа собственост на ГЕРБ
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моделът "Русия на бъдещето" не е извратената западна демокрация, ами народна империя, основана на принципа на "самодържието" - но не в смисъл на възстановяване на монархията, а в смисъл истинско народовластие, където руснаците начело със силен държавен лидер "сами се държат" (само-държие) чрез силно местно самоуправление, каквото например е земството в края на XIX век.
29
12
 
1
 
! Отговори
Тролиада преди 1 година
Във форума! Основно разбира се руска
28
0
 
8
 
! Отговори
селф евидент преди 1 година
"Ние държим тези истини за очевидни от себе си, че всички хора са създадени равни и са надарени от Създателя с неотчуждаеми права, между които Живот, Свобода и сремеж към Щастие" Написал демократът Джеферсън,който е търгувал с хора, притежавал стотици роби, изнасвилвал е робинята си, и не просто робиня, но робиня която е родна сестра на жена му по баща, защото неговият тъст е изнасилвал робинята от която се ражда това дете което сега е изнасилвано от Джеферсън. Така се прави демокрация, а не като миете лижeтe rъзовете западняците.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще се появят Ристе и Гнома и ще ви оборят статията
26
4
 
14
 
! Отговори
Демокрацията преди 1 година
Демокрацията е проляла реки от кръв. Няма в човешката история друга толкова кървава социална система.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абрам Петрович Ханибал - прадядо на Пушкин. Heгъpчe отвлечено в Камерун, продадено в робство в Константинопол и дадено като подарък на Петър Първи в 1703г. В Русия е покръстен (Петър Първи бил кръснтик), издига се до поста главен инженер и генерал-аншеф от имперската армия в дива и нецивилизована царска Русия. Освен че е дядо на Пушкин, успява да убеди и родителите на Суворов да го дадат във военно училище. Какво щеше да стане със 7-годишното нerъpче, ако го бяха продали в цивилизованите САЩ при демокрацията? Толкова за демокрацията
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен капитализма купи демокрацията,и сега се олицетворява с нея,а всъщност демокрация може да има във всяка икономическа система,включително и в комунизма.Хората започнаха да разбират това.Капитализма иска да го наричат демокрация и да го мислят за такава система,но всъщност той купува изборите,партиите и представителите им
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсякъде, където чуете бухал е демокрация! Навсякъде, където грее слънцето е Македония! Една световна империя!
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма демокрация бе шарани има едни чичовци ламтящи за власт и само мазо сексс извращения.. парите си ги печатат
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото разврата откога е демокрация?Има си неписани човешки ценности,които гарантират оцеляването на вида.Те нямат религиозен или политически характер,а естествено са възникнали,за да ни предпазят от болести.Тези са много объркани...не знаят истинското значение на термина "демокрация".
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат проблем,защото това е фалшива демокрация.Усещат се,че има нещо гнило и им подправят изборите.В САЩ 2 милиона умрели гласуваха.Нормално.Отделно на анкетите излизаше,че Тръмп ще спечели с много,а друго стана.Имат късмет,че е смесено гласуването иначе всъвсем щяха да са подправени изборите им.