Половината от демокрациите в света са в упадък, тревожно е в САЩ

Щатите са изправени пред политическа поляризация и заплахи за гражданските свободи
30 ное 2022 20:09, Петя Славова
175
Половината от демокрациите в света са в упадък, тревожно е в САЩ
Снимка: БГНЕС

Половината от демократичните страни в света преживяват ерозия на демокрацията, която се засилва от войната в Украйна и икономическата криза, се казва в доклад на международен мозъчен тръст.

"В момента наблюдаваме извънредно силни насрещни ветрове за демокрацията, които се засилват от политическите последици от икономическата криза и икономическите последици от войната в Украйна", заяви пред АФП генералният секретар на International IDEA Кевин Касас-Замора.

"Може да се окаже, че доверието в изборите е поставено под въпрос. Може да се окаже, че върховенството на закона е подложено на атака. Възможно е гражданското пространство да е ограничено", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Броят на демокрациите с най-сериозна ерозия на демокрацията - група, наречена "отстъпващи" държави, в която от миналата година влизат и Съединените щати - се увеличи от шест на седем през 2022 г. с добавянето на Салвадор към списъка.

Останалите са Бразилия, Унгария, Индия, Мавриций и Полша.

Касас-Замора посочи САЩ като особено тревожна страна.

"Много съм обезпокоен от това, което наблюдаваме в Съединените щати", каза той.

Според доклада страната е изправена пред политическа поляризация, институционална дисфункция и заплахи за гражданските свободи.

"Вече е съвсем ясно, че треската не е преминала с избирането на нова администрация", каза той, посочвайки "бягащите от контрол нива на поляризация (и) опитите да се подкопае доверието в изборните резултати без никакви доказателства за измама".

Касас-Замора отбеляза, че САЩ също така са направили "видима крачка назад" в областта на сексуалните и репродуктивните права, "което е много уникално, почти всички други страни, вървят напред по отношение на разширяването на сексуалните и репродуктивните права".

"САЩ вървят назад", каза той.

Повече авторитаризъм

От 173-те държави, обхванати от доклада на International IDEA, 104 са демокрации, а 52 от тях са в упадък.

В същото време броят на страните, които се движат към авторитаризъм - 27, е повече от два пъти по-голям от броя на страните, които се движат към демокрация - 13.

Почти половината от всички авторитарни режими са станали още по-репресивни през 2022 г., като Афганистан, Беларус, Камбоджа, Коморските острови и Никарагуа са посочени като държави, които преживяват "широк упадък".

В Азия, където само 54% от хората живеят в демократични условия, авторитаризмът се затвърждава, се казва в доклада, докато Африка, въпреки множеството предизвикателства, остава "устойчива" пред лицето на нестабилността.

Десетилетие след Арабската пролет Близкият изток продължава да бъде "най-авторитарният регион в света". В него има само три демокрации - Ирак, Израел и Ливан.

В Европа почти половината от всички демокрации, или 17 държави, са претърпели демократична ерозия през последните пет години.

"Демокрациите се борят да осигурят ефективно равновесие в среда, белязана от нестабилност и безпокойство, а популистите продължават да печелят позиции по целия свят, докато демократичните иновации и растежът стагнират или намаляват", се казва в доклада.

В него се отбелязва, че има "обезпокоителни модели" дори в държави, които се представят на средно или високо ниво на демократичните стандарти.

В доклада се казва, че през последните пет години напредъкът е спрял във всички показатели, които IDEA изследва, като някои от тях са "същите като през 1990 г.".

"Демократичните системи наистина се разклатиха през последните няколко десетилетия и това съвсем ясно се превърна в наболял проблем в нашето съвремие", каза Касас-Замора.

Все пак имаше някои признаци на напредък.

IDEA отбеляза, че хората се обединяват, за да накарат правителствата си да отговорят на исканията на 21-ви век - от създаването на общностни грижи за децата в Азия до репродуктивните свободи в Латинска Америка и младежките протести за климата по целия свят.

"Но също така и на места като Иран, където хората излязоха, за да поискат свобода, равенство и достойнство", каза Касас-Замора.

"Така че има няколко светли точки, но общата тенденция е много мрачна."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
13
 
! Отговори
демокрацията работи преди 1 година
Демокрацията работи добре след географски открития, нови земи и 300 години разграбване на тези земи и експлоатация на местните да работят като животни. Тогава демокрацията работи много добре.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Може да се окаже, че доверието в изборите е поставено под въпрос.".По нещо да приличаме на САЩ хаха.Защо ли?Нещо общо с машинките дали има?
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При диктатура хората винаги са живяли добре. При демокрацията ако народът не живее добре, чака до следващите избори и управляващите ги избират отново, и толкова... При диктатурата ако народът не живее добре, на хегемона му пада главата, и толкова.
16
11
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами чудесна новина за русофилите и путинофилите, демокрацията явно е в упадък и затова като напредничави хора ще скъсаме с ЕС и ще се наредим до татаристан, дагестан, чечня и бурятия, като реСпублика на РФ за да сбъднем мечтите и мокрите сънища на тошовия СОЦ ... ще се побратим с Ким чен Грух, Башар Асад, Мадуро, с някой племенен вожд на бананова република с кокаиновите босове от Латинска америка ... ще обявим САЩ за вражеска държава, ще върнем военната служба и оградим границата с бодлива тел..
15
7
 
4
 
! Отговори
4хх5 преди 1 година
Да щот диктатурите пък просперират, аре стига идиотиии. Демокрацията е доказана като най-добрата система, въпроса е че Капитализма пречи на всичко. Има грешна концепция че демокрация не може да се разглежда без Капитализъм
14
2
 
17
 
! Отговори
бай работник преди 1 година
Демокрацията е измислена дума,тя важи само за тези дето са на върха на хранителната пирамида!
13
1
 
12
 
! Отговори
Демокрацията преди 1 година
Зелената сделка е измамата на столетието, но зелената сделка е нищо в сравнение с извращението наречено демокрация. Как може да даваш на простолюдето да гласува - ами народът 90% ще гласува за този, който му обещае да му изпълнява животинските желания. Трябва да си много глyпав или много хитър да ги измислиш това.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А у нас Боцко напълни чекмеджетата и сега ни учи на демокрация, заедно с Доган !
11
4
 
11
 
! Отговори
lplo преди 1 година
със смърта на запада ще настъпи мир на нашата земя
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа демокрацията в Унгария била в упадък че естествено като не им играят по св.. ир... ката даже майдан спретнаха на Орбан но не успя хората, разбраха, за какво става дума
9
0
 
19
 
! Отговори
100 хил убити! преди 1 година
А бе! Защо орязаха изказването на Урсула. Това демократично ли е?
8
0
 
23
 
! Отговори
Бай Дън преди 1 година
Демокрацията е едно недоносче.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами това ни чака в 21 век.Щом демокрацията е в упадък ще дойде царя!Пак от древногръцката история го знаем.
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ няма никаква демокрация, след като фашистки леви педдерругги управляват държавата, заглушават нормално мислещите по техните си медии и си служат с хитлеристки методи за справяне с противници. Психясалия памперс бута цялата държава към пропастта и онези които го инсталираха на този пост гледат отстрани и пляскат със задни бузки. Нямало е по-голям упадък за общество, морал, икономика, семейство от сегашното мурдерство на тези сатани.
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
демокрацията е просто пребоядисан комунизъм. има ли значение дали избирате кой да ви владее или не? важното е да имате господар
4
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха. Щото пък дикатурите направо цъфтят. Отивайте в Рашия тогава, щом по хубаво се живее там. Какво правите в "упаднала" демократична държава?
3
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поклонете се всички на богинята на демокрацията Атина, първа в битката срещу ФатмашкатаВоенна Диктатура!
2
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и демокрация,това звучи като дървено желязо,изборите на дементиралият бяха демократични или пък.............................???
1
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрацията е в упадък, защото комунизмът и фашизмът настъпват!!