Двубоят между Швейцария и Сърбия носи заряд на политическо напрежение

Двата отбора влизат в битка за осминафиналите на световното
39
Двубоят между Швейцария и Сърбия носи заряд на политическо напрежение
Снимка: БГНЕС

Отборите на Швейцария и Сърбия ще се срещнат в петък, за да се борят за едно място на осминафиналите на Световното първенство по футбол. Директният футболен сблъсък, при който единият отбор ще продължи напред в Катар, а другият ще отпадне, може да събуди спомените от онзи през 2018 година и да покачи политическото напрежение, пише агенция "Ройтерс".

Тимът на Швейцария има 3 точки от двата изиграни мача и е в по-добро положение преди двубоя, докато на сърбите им трябва единствено задължителна победа. Камерун също се нуждае от победа срещу Бразилия, за да запази шансове за класиране напред, но шансовете на африканците изглеждат далеч по-малки.

Сърбия и Швейцария играха в групите на Световното първенство в Русия преди 4 години и мачът тогава се запечата в съзнанието на феновете със силните политически послания.

Още по темата
Халфът на Швейцария Гранит Джака, който е роден в Базел от етнически албански родители от Косово, отпразнува гола си тогава като с ръцете си изобрази двуглав орел - националистически символ от знамето на Албания.

Джердан Шакири, който е роден в Косово, което обяви своята независимост от Сърбия през 2008 година, добави още един гол за "кръстоносците" и повтори жеста на Джака. Двамата бяха глобени от ФИФА за неспортсменско поведение.

Шакири, който не игра срещу Бразилия заради мускулни проблеми, но се очаква да започне като титуляр в мача със Сърбия, обяви, че тимът на Швейцария е в Катар, за да играе футбол.

Темата около Косово бе вече повдигната на това Световно първенство, като ФИФА започна наказателна процедури срещу футболната федерация на Сърбия, след като в съблекалнята на тима имаше знаме на страната, което включва и тяхната територия и Косово.

Футболната федерация на Косово, която стана член на УЕФА и ФИФА през 2016 година, осъди този акт като "агресивен".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па политика намесихте ,стига вече.Ние искаме футбол не на розови понита и политики.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента става много интересно. Испанците довечера ако паднат нарочно от Япония, заемат второ място и така изхвърлят Германия. Нещо повече...Испания като втори в групата отива да играе с Мароко, а победителят Япония отива да играе или с Хърватия или с Белгия, а Мароко, Хурватия и Белгия са на един кантар, така че е без значение за Испания с кой от трите отбора ще се падне. Стига обаче да искат да изхвърлят Германия испанците. Могато яко да ги прецакат и германците да бъдат изхвърлени. Да видим!
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария има повече албанци в отбора си от Абания.
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм за батята сърби всички разделения между нас са породени от западняците, а уж трябваше да сме Швейцария на Балканите.
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 1 Сърбите като високомерие спрямо нас са момини сълзици пред македонците, което изпитват към нас.
2
17
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Албанците са живели на балканите много векове преди сърбите ,да бъдат поканени ,да се заселят тук от Византия ,като федерати. Така ,че не ми е ясно,как така Косово било изконно сръбска територия.
1
9
 
16
 
! Отговори
Папо преди 1 година
Не ме кефят албанците , но високомерието и презрението на сърбите към България ме дразни повече .