Приятелите на Кремъл в небето: Спътниците на ЕС, пренасящи руската пропаганда

Европа иска нови санкции и по-строг надзор, за да спре руската пропаганда в своя ефир
1 дек 2022 21:02, Йоана Цонева
153
Приятелите на Кремъл в небето: Спътниците на ЕС, пренасящи руската пропаганда
Снимка: БГНЕС

В борбата си с руската пропаганда Европа е изправена пред едно неприятно препятствие - собствените си доставчици на сателити.

Двама от най-големите сателитни доставчици в света - френската Eutelsat и люксембургската SES - пренасят руски канали, които разпространяват дезинформация и омразно съдържание за войната в Украйна до десетки милиони домове в Русия, Африка, Индия и Близкия изток.

Eutelsat - чийто най-голям акционер е френската държава - досега не е успял да разреши ситуацията, твърдейки, че продава само "неутрална" инфраструктура на руските радио- и телевизионни оператори и няма законови основания да ги изхвърли от своите сателити. Междувременно SES заяви, че многократно е искала от своите африкански и индийски клиенти да изключат RT - подкрепяна от Кремъл медия, която е обект на санкции от страна на ЕС.

Телевизионните оператори плащат на доставчиците на сателитни услуги, за да използват тяхната инфраструктура. Спътниковите компании са ограничени във възможността си да премахват определени канали от пакетите на своите клиенти. Те обаче могат да спрат да продават услугите си на клиенти, които не спазват санкциите на ЕС.

Европейските политици и активисти сега засилват офанзивата си, за да накарат сателитните доставчици да се подчинят.

"Определено трябва да засилим борбата срещу руската пропаганда и да отстраним пропуските в рамките на непрекъснатата ни работа по новите санкции", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова в коментар за POLITICO.

На 18 ноември близо 40 членове на Европейския парламент призоваха за санкции, които да спрат излъчването на руски телевизионни и радиостанции да разпространяват лъжи за войната в Украйна. 

"Eutelsat допринася за подхранването на подкрепата на руската общественост за войната на Путин и им пречи да имат достъп до независими източници на новини", заяви естонският член на Европейския парламент и бивш заместник-председател на Европейската комисия Андрус Ансип.

Активистки групи също се обърнаха към съда, като оспориха медийните регулатори и обвиниха сателитните доставчици в бездействие. Миналата седмица неправителствената организация "Репортери без граници" предяви иск пред висшия административен съд в страната срещу френския медиен регулатор Arcom заради решението му да разреши на Eutelsat да излъчва три контролирани от държавата канала: Россия 1, Первий канал и НТВ.

Докато страните от Европейския съюз се фокусират върху неотложни въпроси като енергетиката, ястребово настроени държави като Полша и Прибалтика настояват за санкции срещу руските търговски обекти в бъдещия пакет. Те успяха да включат въпроса в дневния ред на заседанието на Съвета на европейските министри на културата на 29 ноември.

"Държавите членки са разделени, но би било възможно да се съгласят с идеята", каза дипломат от друга държава от ЕС.

Руска пропаганда

През последните месеци натискът срещу европейските сателитни компании, излъчващи руски пропагандни канали, се засили.

След месеци на кампании от страна на активисти, включително базирания във Франция Комитет "Дени Дидро" и "Репортери без граници", политиците - особено в Брюксел - започнаха да се включват след лятото. Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон се срещна с изпълнителния директор на Eutelsat Ева Бернеке в края на септември, а Йоурова зашлеви компанията за нейното "срамно поведение".

Третият по големина сателитен оператор в света по приходи, Eutelsat предлага два руски пакета за платена телевизия - Trikolor и NTV Plus, които излъчват десетки рускоезични канали, подкрепяни от Кремъл.

Още по темата

Eutelsat, чийто дял от 22% е собственост на френската държава чрез нейната публична инвестиционна банка Bpifrance, също така излъчва отделно RT Arabic в Европа, Африка и Близкия изток. RT Arabic не е обект на санкции от страна на ЕС.

Министерството на икономиката на Франция не отговори на въпросите на POLITICO относно позицията си.

Най-големият доставчик на сателити в света, базираната в Люксембург компания SES, е позволила на двама клиенти в Южна Африка и Индия да излъчват санкционирания канал RT English, известен преди като Russia Today, чрез своите сателити.

Някои от тези медии разпространяват лъжи и омраза, а активисти и някои политици твърдят, че е морална отговорност на европейските сателити да ги прекъснат.

Други, като RT English, са подложени на санкции, което означава, че базираните в ЕС компании нямат право да ги излъчват в чужбина.

Главоболие за медийните регулатори

Eutelsat се защитава като неутрален доставчик на инфраструктура.

"Не зависи от нас да вземем решение за спиране на излъчването на някои канали", заяви Анита Балтаги, директор по комуникациите на Eutelsat. "Това не е отговорност, която може да бъде възложена на частна компания."

SES заяви, че многократно е искала от клиентите си в Южна Африка и Индия да изключат RT от телевизионните си пакети, но "не е в състояние да премахне тези канали, без да засегне десетки законни канали, които не са обект на санкции", заяви говорител на SES. "Подобно действие вероятно би довело до непредвидени правни и геополитически последици."

Аудиовизуалните регулатори също показаха ограничени правомощия и готовност да принудят европейските сателити да се откажат от пропагандни канали, насочени към Русия, Южна Африка и Индия.

Френският Arcom теоретично може да поиска от Eutelsat да спре излъчването на даден канал, каза говорителят. Например през юли надзорният орган даде на компанията 48 часа да свали руския канал НТВ Мир, излъчващ в Европа, заради подбуждане на омраза и насилие към Украйна.

Въпреки това тя също така заяви, че не може да нареди на Eutelsat да забрани "Россия 1", "Первый канал" и НТВ, тъй като липсва правно основание и каналите се излъчват основно в Русия - решение, което "Репортери без граници" оспори в съда.

Що се отнася до SES, говорител на люксембургските органи за сателити заяви, че те са в тесен контакт със SES и "могат да разчитат" на активното сътрудничество на компанията.

Призив за нови санкции

На свой ред, все повече се настоява за налагане на нови санкции на европейско равнище. Десетки европейски законодатели призоваха за решителни действия, а Полша и балтийските страни възобновиха стремежа си за нови забрани на руските канали.

"Комисията е готова да обмисли по-нататъшни действия срещу руските пропагандни канали", заяви говорител на Комисията.

Той допълни, че е от решаващо значение и националните медийни регулатори да прилагат съществуващите санкции.

Не е ясно каква форма биха могли да приемат евентуалните нови санкции и дали достатъчно държави биха могли да ги подкрепят.

През последните месеци ЕС забрани няколко канала като RT English, RT UK, RT France, RT Germany, RT Spanish, Sputnik, RTR Planeta, Rossiya 24 и TVCI за разпространение на дезинформация.

Тази година Eutelsat предупреди акционерите си в публичен документ, че по-нататъшното затягане на санкциите срещу руски субекти, което ще направи невъзможно осъществяването на бизнес с руски клиенти, може да има "значително отрицателно въздействие" върху финансите на групата. Близо 7 % от общите приходи на групата идват от руски клиенти за радиоразпръскване, включително Trikolor и NTV Plus.

Миналата седмица украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба алармира, че подстрекаването към геноцид по руската държавна телевизия е "в разгара си".

"Руската държавна пропаганда в ЕС и другаде трябва да бъде напълно забранена", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
25
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
ЕС са за демокрацията,т.е диктатура до дупка!Защо искат да забранят Руските канали,защото се страхуват,че хорат ще чуят нещо различно от тяхната ежедневна пропаганда.Хората имат глава на раменете си и могат да мислят и да отсеят истината.И едните и др естествено водят пропаганда в своя полза.
58
3
 
26
 
! Отговори
Ммм да преди 1 година
А си мислехме чи при социализма е имало цинзура.
57
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропагандата е вид послание, целящо да въздейства на мнението или поведението на хората във връзка с някаква кауза или позиция, която облагодетелства дадена група или личност. Мдааа, смехурковци! Плащайте скъпо и прескъпо за всичко, което ви посочи шайката в Брюксел! Руската пропаганда ...
56
29
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската пропаганда се разпространява, като чyмата и заразява всички индивиди с ограничен интелект, а те са болшинство.. . Затова трябва да се блокира.
55
20
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Пропагандата е основен стълб на всяка една диктатура... и главно на САЩ и техните пионки в EU. Без нея с фашисткия режим в САЩ, EU и Украйна няма, как да съществува... В България част от нея са тр'оловете на Сорос, пишещи тук откровени лъжи и безмислици, като твоето писание, родено от наложената цензура и въздействието на дългогодишната лъжлива западна пропаганда в България.
54
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропагандата е основен стълб на всяка една диктатура... Без нея с фашисткия режим в Кремъл няма, как да съществува... В България част от нея са тр'оловете пишещи тук откровени лъжи и безмислици.
53
21
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бендеро-нацистът Кулебяка настоява руските медии да бъдат напълно забранени, но няма как да затвори устите на китайците, които вчера посъветваха колективния запад да отстъпи, а не да чака момента когато мечокът ще се ядоса истински.
52
24
 
38
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
За про-юдейската и американската пропаганда (също понякога чисти лъжи) - в ЕС ни дума, ни вопъл, ни стон! Пак двойните стандарти на "демокрацията"...
51
43
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжата и подвеждащата информация на руските медии няма място по света. Нека руската пропаганда и агитация си остане в първобитния руски свят за консумация от руското общество. Именно това руско общество е главния виновник за агресивността на Русия довела до тази мpъсна война в Украйна
50
8
 
32
 
! Отговори
МАРИЯ преди 1 година
Думата Медия идва от старогръцкото medium което означава посредник. Човек който прави връзката между тези които създават новините и тези които ги четат. Скриването на определена гледна точка ,части или цели новини с което се има за цел да се изкриви или насочи в определена посока общестеното мнение се нарича с латинската сума Propagare Която е в етиологията на съвременната дума Пропаганда.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно съм съгласен с теб! Все пак 2020-та сме няма по-напредлано поколение от нашето сега. Смятам, че роботите са неспособни да навердят на човеците.
48
21
 
30
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Колкото и да се опитват да ни лишат от истината няма да успеят. Имаме интернет а и все по голяма част от Европа показва ,че има и мозък. Режима на Зеленски се пропуква и на Европейското населениевзе да им писва от него. Наглостта му се затвърди когато след отчет на ЕС че щетите в Украйна са за 600 млд,Зеленски най-невъзмотимо ги закръгли на 1 трлн заявявайки твърдо ,че това е исканата от него сума за възстановяване на Украйна.
47
22
 
27
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Крайно време беше Европа да вземе такова решение. Както винаги действат много бавно и със закъснение. Гнусното джудже убиец заливаше с пoмиената си пропаганда и лъжи много преди войната цяла Европа. Отделно троловете му са налазили всички форуми и сипят лъжа след лъжа и откровени измислици. И нашите нискоинтелигентни маргинали им четат тъпизмите и ги повтарят като папагали. И пенсионерите де, те също са много заблудени и понеже са русофили повечето вярват на всяка лъжа идваща от Джуджо
46
18
 
18
 
! Отговори
до 54 преди 1 година
Азовстал беше евакуиран благодарение на Ердоган, който договори полк Азов да се предаде за да се запази живота на украинските войници в замяна на "победата и превземането" на града от руските фашисти ... Именно затова всички разменени пленници досега са азовци от Мариупол. Явно русофилите все още не проумяват, каква беше сделката...
45
2
 
14
 
! Отговори
Ако.. преди 1 година
Ако ги нямаше руските медии - лапсуса на Урса- гинеколожката щеше да буде заличен веднага - 100 000 и отгоре заминали си украинци щяха да са още "активни избиратели"!
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат да направят така че да не може такива масови избивания на пленници да излизат на яве и да ги прилагат и към цивилни в масови мащаби
43
2
 
19
 
! Отговори
Ако... преди 1 година
Ако са само западните медии най-умните ни американофили щяха да си мислят че Русия е с размерите на Ватикана.....
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В спорта е същото западняците голям страх ги тресе на олимпиада да се състезават срещу руснаци, нас също яко ни одрусват вечно с допинг при щангите, но нито един хамериканец не е хванат.
41
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък днес един руски губернатор /не му запомних името/ обяви, че затова Русия се била докарала до тук, защото руската младеж 30 години вече слушала упадъчна западна музика. И колко хубаво си било по времето на СССР когато имало контрол. Ами да им я спрат, какво се оплакват.
40
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ги нямаше руските медии, още щяхме да мислим че Мариопул е бил евакуиран. Така хубаво се евакуираха 4300 военни от там, че до момента са се върнали 200 след размяна на пленници. И да не забравяме, че официално Кийф е дал 650 жертви в тая война, а всичко друго е по масови гробове, за които обвиняват руснаците. Евалла!