Приятелите на Кремъл в небето: Спътниците на ЕС, пренасящи руската пропаганда

Европа иска нови санкции и по-строг надзор, за да спре руската пропаганда в своя ефир
1 дек 2022 21:02, Йоана Цонева
153
Приятелите на Кремъл в небето: Спътниците на ЕС, пренасящи руската пропаганда
Снимка: БГНЕС

В борбата си с руската пропаганда Европа е изправена пред едно неприятно препятствие - собствените си доставчици на сателити.

Двама от най-големите сателитни доставчици в света - френската Eutelsat и люксембургската SES - пренасят руски канали, които разпространяват дезинформация и омразно съдържание за войната в Украйна до десетки милиони домове в Русия, Африка, Индия и Близкия изток.

Eutelsat - чийто най-голям акционер е френската държава - досега не е успял да разреши ситуацията, твърдейки, че продава само "неутрална" инфраструктура на руските радио- и телевизионни оператори и няма законови основания да ги изхвърли от своите сателити. Междувременно SES заяви, че многократно е искала от своите африкански и индийски клиенти да изключат RT - подкрепяна от Кремъл медия, която е обект на санкции от страна на ЕС.

Телевизионните оператори плащат на доставчиците на сателитни услуги, за да използват тяхната инфраструктура. Спътниковите компании са ограничени във възможността си да премахват определени канали от пакетите на своите клиенти. Те обаче могат да спрат да продават услугите си на клиенти, които не спазват санкциите на ЕС.

Европейските политици и активисти сега засилват офанзивата си, за да накарат сателитните доставчици да се подчинят.

"Определено трябва да засилим борбата срещу руската пропаганда и да отстраним пропуските в рамките на непрекъснатата ни работа по новите санкции", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова в коментар за POLITICO.

На 18 ноември близо 40 членове на Европейския парламент призоваха за санкции, които да спрат излъчването на руски телевизионни и радиостанции да разпространяват лъжи за войната в Украйна. 

"Eutelsat допринася за подхранването на подкрепата на руската общественост за войната на Путин и им пречи да имат достъп до независими източници на новини", заяви естонският член на Европейския парламент и бивш заместник-председател на Европейската комисия Андрус Ансип.

Активистки групи също се обърнаха към съда, като оспориха медийните регулатори и обвиниха сателитните доставчици в бездействие. Миналата седмица неправителствената организация "Репортери без граници" предяви иск пред висшия административен съд в страната срещу френския медиен регулатор Arcom заради решението му да разреши на Eutelsat да излъчва три контролирани от държавата канала: Россия 1, Первий канал и НТВ.

Докато страните от Европейския съюз се фокусират върху неотложни въпроси като енергетиката, ястребово настроени държави като Полша и Прибалтика настояват за санкции срещу руските търговски обекти в бъдещия пакет. Те успяха да включат въпроса в дневния ред на заседанието на Съвета на европейските министри на културата на 29 ноември.

"Държавите членки са разделени, но би било възможно да се съгласят с идеята", каза дипломат от друга държава от ЕС.

Руска пропаганда

През последните месеци натискът срещу европейските сателитни компании, излъчващи руски пропагандни канали, се засили.

След месеци на кампании от страна на активисти, включително базирания във Франция Комитет "Дени Дидро" и "Репортери без граници", политиците - особено в Брюксел - започнаха да се включват след лятото. Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон се срещна с изпълнителния директор на Eutelsat Ева Бернеке в края на септември, а Йоурова зашлеви компанията за нейното "срамно поведение".

Третият по големина сателитен оператор в света по приходи, Eutelsat предлага два руски пакета за платена телевизия - Trikolor и NTV Plus, които излъчват десетки рускоезични канали, подкрепяни от Кремъл.

Още по темата

Eutelsat, чийто дял от 22% е собственост на френската държава чрез нейната публична инвестиционна банка Bpifrance, също така излъчва отделно RT Arabic в Европа, Африка и Близкия изток. RT Arabic не е обект на санкции от страна на ЕС.

Министерството на икономиката на Франция не отговори на въпросите на POLITICO относно позицията си.

Най-големият доставчик на сателити в света, базираната в Люксембург компания SES, е позволила на двама клиенти в Южна Африка и Индия да излъчват санкционирания канал RT English, известен преди като Russia Today, чрез своите сателити.

Някои от тези медии разпространяват лъжи и омраза, а активисти и някои политици твърдят, че е морална отговорност на европейските сателити да ги прекъснат.

Други, като RT English, са подложени на санкции, което означава, че базираните в ЕС компании нямат право да ги излъчват в чужбина.

Главоболие за медийните регулатори

Eutelsat се защитава като неутрален доставчик на инфраструктура.

"Не зависи от нас да вземем решение за спиране на излъчването на някои канали", заяви Анита Балтаги, директор по комуникациите на Eutelsat. "Това не е отговорност, която може да бъде възложена на частна компания."

SES заяви, че многократно е искала от клиентите си в Южна Африка и Индия да изключат RT от телевизионните си пакети, но "не е в състояние да премахне тези канали, без да засегне десетки законни канали, които не са обект на санкции", заяви говорител на SES. "Подобно действие вероятно би довело до непредвидени правни и геополитически последици."

Аудиовизуалните регулатори също показаха ограничени правомощия и готовност да принудят европейските сателити да се откажат от пропагандни канали, насочени към Русия, Южна Африка и Индия.

Френският Arcom теоретично може да поиска от Eutelsat да спре излъчването на даден канал, каза говорителят. Например през юли надзорният орган даде на компанията 48 часа да свали руския канал НТВ Мир, излъчващ в Европа, заради подбуждане на омраза и насилие към Украйна.

Въпреки това тя също така заяви, че не може да нареди на Eutelsat да забрани "Россия 1", "Первый канал" и НТВ, тъй като липсва правно основание и каналите се излъчват основно в Русия - решение, което "Репортери без граници" оспори в съда.

Що се отнася до SES, говорител на люксембургските органи за сателити заяви, че те са в тесен контакт със SES и "могат да разчитат" на активното сътрудничество на компанията.

Призив за нови санкции

На свой ред, все повече се настоява за налагане на нови санкции на европейско равнище. Десетки европейски законодатели призоваха за решителни действия, а Полша и балтийските страни възобновиха стремежа си за нови забрани на руските канали.

"Комисията е готова да обмисли по-нататъшни действия срещу руските пропагандни канали", заяви говорител на Комисията.

Той допълни, че е от решаващо значение и националните медийни регулатори да прилагат съществуващите санкции.

Не е ясно каква форма биха могли да приемат евентуалните нови санкции и дали достатъчно държави биха могли да ги подкрепят.

През последните месеци ЕС забрани няколко канала като RT English, RT UK, RT France, RT Germany, RT Spanish, Sputnik, RTR Planeta, Rossiya 24 и TVCI за разпространение на дезинформация.

Тази година Eutelsat предупреди акционерите си в публичен документ, че по-нататъшното затягане на санкциите срещу руски субекти, което ще направи невъзможно осъществяването на бизнес с руски клиенти, може да има "значително отрицателно въздействие" върху финансите на групата. Близо 7 % от общите приходи на групата идват от руски клиенти за радиоразпръскване, включително Trikolor и NTV Plus.

Миналата седмица украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба алармира, че подстрекаването към геноцид по руската държавна телевизия е "в разгара си".

"Руската държавна пропаганда в ЕС и другаде трябва да бъде напълно забранена", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеята е на журналистиката е да поднесе всички гледни точки и зрителя сам за себе си да прецени дали е истина.
38
3
 
19
 
! Отговори
Умират от страх преди 1 година
Лъжците ги е страх от истината! Оставете ни да преценим кое е истина и кое не е! Тогава всяка пропаганда е хабене на пари!
37
8
 
9
 
! Отговори
нистина излезе! преди 1 година
Войната основно е по медиите и интернет! НЯМА убити, но тежко ранените в главата са много!
36
10
 
19
 
! Отговори
ЛАЯ е важен! преди 1 година
Я-а-а-а! Какъв образец за пропаганда е тази статия! :) Добре че ни 'осведомиха' за 'руската пропаганда'!
35
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може руска пропаганда - само украинска пропаганда ще слушате. Хахах. А те дават ли си сметка, че ако спрат сателитите на руските медии - за чии уий са им на руснаците тия сателити да съществуват?
34
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41 Манипулирай ме към твойта гледна точка. Нали е фасулска работа?
33
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече от 60 години комунистите в България промиваха мозъците на поколения *** българи с опорката, че Русия е воювала срещу Турция на нашата територия за да ни "ОСВОБОДИ" ... а всъщност те са си гледали имперските интереси и сферите на влияние на Балканите. Именно, затова има толкова много пpo'cтаци (русофили) в държавата ни и сега... Именно подлата пропаганда формира настроенията във всяко едно общество.
32
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото простолюдието като вас лесно се манипулира от изкусни пропагандатори.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39 Му пиши на тоя не виждаш ли, че си натряска на бърза рука 10 плюса, а всички други са спо най много 4.
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ти казваш истината защо трябва да ограничаваш другата глдна точка? В случай, че някой няма мозък да прецени какво е истина и лъжа да му забранят да гледа телевизия толкоз. Що на мен ми ограничават правата?
29
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога на различното мнение се казва дезинформация
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те това е цифров талибанизъм от страна на Юдемократите". По нищо не се различават от полицията в Иран дето бие тези без бурки.
27
11
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
ЕС все повече запричва на България - за нова кола се чака 10 години , бананите се пускат по Коледа за 1 лев , за Жилище се чака 35 години , всички сме с минимални заплати и пенсии . Отоплението е на Дърва (това е спорно - тогава се отоплявахме на Дизел ).
26
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко мъка има по тоя свят, спонсорите на нацизма се загрижили, че и другите имат пропаганда
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ппренасят руски канали, които разпространяват дезинформация и омразно съдържание за войната в Украйна до десетки милиони домове в Русия, Африка, Индия и Близкия изток." На вас каква ви е работата да казвате на хората от Африка, Азия и близкия изток какво да гледат и какво да мислят?
24
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гьобелс е като учредител на клуб по дебати, в сравнение със съвременните евроатлантици!
23
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същите сте като комунистите забранявате какво лине без да мислите, че забранения плод е най-сладък. Ако ми забраните да слушам вашите пропагандище ги слушам проблемът за вас, е че лъжете и бързо ще ви разкроя, аот другата страна явно не е така.
22
2
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Откога информацията и истината е пропаганда?!
21
2
 
16
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Добре че са руските канали да научаваме истината за Украйна че ако чакаме на западните ***.
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.