Приятелите на Кремъл в небето: Спътниците на ЕС, пренасящи руската пропаганда

Европа иска нови санкции и по-строг надзор, за да спре руската пропаганда в своя ефир
1 дек 2022 21:02, Йоана Цонева
153
Приятелите на Кремъл в небето: Спътниците на ЕС, пренасящи руската пропаганда
Снимка: БГНЕС

В борбата си с руската пропаганда Европа е изправена пред едно неприятно препятствие - собствените си доставчици на сателити.

Двама от най-големите сателитни доставчици в света - френската Eutelsat и люксембургската SES - пренасят руски канали, които разпространяват дезинформация и омразно съдържание за войната в Украйна до десетки милиони домове в Русия, Африка, Индия и Близкия изток.

Eutelsat - чийто най-голям акционер е френската държава - досега не е успял да разреши ситуацията, твърдейки, че продава само "неутрална" инфраструктура на руските радио- и телевизионни оператори и няма законови основания да ги изхвърли от своите сателити. Междувременно SES заяви, че многократно е искала от своите африкански и индийски клиенти да изключат RT - подкрепяна от Кремъл медия, която е обект на санкции от страна на ЕС.

Телевизионните оператори плащат на доставчиците на сателитни услуги, за да използват тяхната инфраструктура. Спътниковите компании са ограничени във възможността си да премахват определени канали от пакетите на своите клиенти. Те обаче могат да спрат да продават услугите си на клиенти, които не спазват санкциите на ЕС.

Европейските политици и активисти сега засилват офанзивата си, за да накарат сателитните доставчици да се подчинят.

"Определено трябва да засилим борбата срещу руската пропаганда и да отстраним пропуските в рамките на непрекъснатата ни работа по новите санкции", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова в коментар за POLITICO.

На 18 ноември близо 40 членове на Европейския парламент призоваха за санкции, които да спрат излъчването на руски телевизионни и радиостанции да разпространяват лъжи за войната в Украйна. 

"Eutelsat допринася за подхранването на подкрепата на руската общественост за войната на Путин и им пречи да имат достъп до независими източници на новини", заяви естонският член на Европейския парламент и бивш заместник-председател на Европейската комисия Андрус Ансип.

Активистки групи също се обърнаха към съда, като оспориха медийните регулатори и обвиниха сателитните доставчици в бездействие. Миналата седмица неправителствената организация "Репортери без граници" предяви иск пред висшия административен съд в страната срещу френския медиен регулатор Arcom заради решението му да разреши на Eutelsat да излъчва три контролирани от държавата канала: Россия 1, Первий канал и НТВ.

Докато страните от Европейския съюз се фокусират върху неотложни въпроси като енергетиката, ястребово настроени държави като Полша и Прибалтика настояват за санкции срещу руските търговски обекти в бъдещия пакет. Те успяха да включат въпроса в дневния ред на заседанието на Съвета на европейските министри на културата на 29 ноември.

"Държавите членки са разделени, но би било възможно да се съгласят с идеята", каза дипломат от друга държава от ЕС.

Руска пропаганда

През последните месеци натискът срещу европейските сателитни компании, излъчващи руски пропагандни канали, се засили.

След месеци на кампании от страна на активисти, включително базирания във Франция Комитет "Дени Дидро" и "Репортери без граници", политиците - особено в Брюксел - започнаха да се включват след лятото. Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон се срещна с изпълнителния директор на Eutelsat Ева Бернеке в края на септември, а Йоурова зашлеви компанията за нейното "срамно поведение".

Третият по големина сателитен оператор в света по приходи, Eutelsat предлага два руски пакета за платена телевизия - Trikolor и NTV Plus, които излъчват десетки рускоезични канали, подкрепяни от Кремъл.

Още по темата

Eutelsat, чийто дял от 22% е собственост на френската държава чрез нейната публична инвестиционна банка Bpifrance, също така излъчва отделно RT Arabic в Европа, Африка и Близкия изток. RT Arabic не е обект на санкции от страна на ЕС.

Министерството на икономиката на Франция не отговори на въпросите на POLITICO относно позицията си.

Най-големият доставчик на сателити в света, базираната в Люксембург компания SES, е позволила на двама клиенти в Южна Африка и Индия да излъчват санкционирания канал RT English, известен преди като Russia Today, чрез своите сателити.

Някои от тези медии разпространяват лъжи и омраза, а активисти и някои политици твърдят, че е морална отговорност на европейските сателити да ги прекъснат.

Други, като RT English, са подложени на санкции, което означава, че базираните в ЕС компании нямат право да ги излъчват в чужбина.

Главоболие за медийните регулатори

Eutelsat се защитава като неутрален доставчик на инфраструктура.

"Не зависи от нас да вземем решение за спиране на излъчването на някои канали", заяви Анита Балтаги, директор по комуникациите на Eutelsat. "Това не е отговорност, която може да бъде възложена на частна компания."

SES заяви, че многократно е искала от клиентите си в Южна Африка и Индия да изключат RT от телевизионните си пакети, но "не е в състояние да премахне тези канали, без да засегне десетки законни канали, които не са обект на санкции", заяви говорител на SES. "Подобно действие вероятно би довело до непредвидени правни и геополитически последици."

Аудиовизуалните регулатори също показаха ограничени правомощия и готовност да принудят европейските сателити да се откажат от пропагандни канали, насочени към Русия, Южна Африка и Индия.

Френският Arcom теоретично може да поиска от Eutelsat да спре излъчването на даден канал, каза говорителят. Например през юли надзорният орган даде на компанията 48 часа да свали руския канал НТВ Мир, излъчващ в Европа, заради подбуждане на омраза и насилие към Украйна.

Въпреки това тя също така заяви, че не може да нареди на Eutelsat да забрани "Россия 1", "Первый канал" и НТВ, тъй като липсва правно основание и каналите се излъчват основно в Русия - решение, което "Репортери без граници" оспори в съда.

Що се отнася до SES, говорител на люксембургските органи за сателити заяви, че те са в тесен контакт със SES и "могат да разчитат" на активното сътрудничество на компанията.

Призив за нови санкции

На свой ред, все повече се настоява за налагане на нови санкции на европейско равнище. Десетки европейски законодатели призоваха за решителни действия, а Полша и балтийските страни възобновиха стремежа си за нови забрани на руските канали.

"Комисията е готова да обмисли по-нататъшни действия срещу руските пропагандни канали", заяви говорител на Комисията.

Той допълни, че е от решаващо значение и националните медийни регулатори да прилагат съществуващите санкции.

Не е ясно каква форма биха могли да приемат евентуалните нови санкции и дали достатъчно държави биха могли да ги подкрепят.

През последните месеци ЕС забрани няколко канала като RT English, RT UK, RT France, RT Germany, RT Spanish, Sputnik, RTR Planeta, Rossiya 24 и TVCI за разпространение на дезинформация.

Тази година Eutelsat предупреди акционерите си в публичен документ, че по-нататъшното затягане на санкциите срещу руски субекти, което ще направи невъзможно осъществяването на бизнес с руски клиенти, може да има "значително отрицателно въздействие" върху финансите на групата. Близо 7 % от общите приходи на групата идват от руски клиенти за радиоразпръскване, включително Trikolor и NTV Plus.

Миналата седмица украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба алармира, че подстрекаването към геноцид по руската държавна телевизия е "в разгара си".

"Руската държавна пропаганда в ЕС и другаде трябва да бъде напълно забранена", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Както комунистическата пропаганда не успя да се се справи навремето с ББС, "Свободна Европа" и "Гласът на Америка" така и сега западните *** няма да постигнат нищо с тия ограничения. Къде им остана прослувотото "свобода на словото" след като се стремят да налагат само своите тези на хората? Пуснете всички гледни точки, а гражданите да достатъчно интелигентни, че да направят своята преценка.
78
1
 
0
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
А теб кой те кара да стоиш тук бе, бypсyк?! Или пък да четеш <nомията>?! Нали се имаш за нормален заедно с останалите червени плъxове тук?! А сте първи в коментарите! Като не ви харесва грабвайте ушанките и към мобилизационните центрове, да помагате на идола си! Марш!
77
0
 
1
 
! Отговори
Брат Вурст преди 1 година
Навремето ББС и Свободна Европа, излъчваха капиталистическо - империалистическа пропаганда и съветските комунисти ги заглушаваха. Сега европейските комунисти, блокират руско-капиталистическата пропаганда. Нищо ново.
76
1
 
0
 
! Отговори
хахах преди 1 година
До Анонимен еми да свалят сателитите на мъск , нали той помага на украйна, ама не могат бля довете. могат само да свалят на муро ку..
75
0
 
0
 
! Отговори
Михайло Подоляк преди 1 година
Руската пропаганда премина от "Не дразнете руската мечка" до "Как да избегнем трибунала в Хага".
74
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
ЕС си има комисариат по ценностите и пропагандата. Защо не забрана на конкуренцията??
73
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Аз викам да забраним и украинската пропаганда. Понеже сме в България обаче и нямаме власт над Украйна, достатъчно е да забраним трите национални телевизии. Така украинската пропаганда ще спадне с поне 90%. Добра идея, нали? Ей, лaйняри, вие ли ще ми казвате какво да слушам бе!
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демократично подчиняване.
71
1
 
2
 
! Отговори
Фердо преди 1 година
После да не ревете, защо се забранява западната пропаганда в Русия!
70
1
 
7
 
! Отговори
Дани преди 1 година
Интересно, защо трябва да останем с впечатлението, че само Русия излъчва пропаганда и лъжи за войната?Като чета всеки ден речите на Зеленски, полските, балтийските политици и други евро политици, трудно бих се съгласил, че канала RT използва език на омразата.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е толко притеснен ЕС - спокойно може да поиска Мъск да си свали 2000-те саталита. Ако откаже, може да се обърнат към Русия за помощ - да му гръмнат само един на орбита и другите ще изпопадат след наго в резултат от блъскане в парчетата му ))) Лесно е! Ама няма да има и цензура тогава
68
0
 
8
 
! Отговори
9689 преди 1 година
Що се страхувате и от другата гледна точка а слушате само напушения клоун......
67
4
 
12
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
СЛУГИНАЖА НА АНГЛОСАКСИТЕ "ДНЕС" ПОГЛЕДНЕТЕ СЕ КАКВИ ГИ СПИСВАТЕ НА БЪРЗО В СТАТИЙТЕ САМО ОТ ДНЕС - ИМАТЕ ПОНЕ ДЕСЕТ ДЕЗИНФОРМАЦИИ И ПОНЕ ДЕСЕТ ОТКРОВЕННИ ЛЪЖИ. КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА " ПРИСМЯЛ СЕ ХЪБАВ НА ЩЪРБАВ"
66
3
 
12
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ВАШАТА АНГЛОСАКСКА ПРОПАГАНДА Е В ПЪТИ ПО ГАДНА ОТ ТАЗИ НА РУСИ - АНГОСАКСИТЕ И ВИЕ ВКЛЮЧИТЕЛНО СЕ ОТНАСЯТ С ХОРАТА КАТО С ГЪБИ - ДЪРЖАТ ГИ НА "ТЪМНО" И ГИ ХРАНЯТ С ***.
65
0
 
1
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До 0077 Не пиши глупости. СЕКАМ е френска система за цветна телевизия и няма нищо общо с цензурата. За другото си прав. Във Варна през лятото се ловеше турска телевизия и за противодействие бяха инсталирани ТВ предаватели-заглушители. Същото беще и за ЧМ-УКВ станциите от Турция. Тези предаватели след 1990г. се появиха и на пазара за малки местни радиа.
64
1
 
9
 
! Отговори
Усещате ли свободата преди 1 година
на словото? Вижда се как има само една линия на мислене, а всяко съмнение в нейната достоверност води до брандиране - "путинисти", "агенти на Кремъл", "комунисти", "хомофоби" и т.н. Не били фашисти после, а демократи... мда, да...
63
2
 
11
 
! Отговори
М преди 1 година
'' Не се гаси туй що не гасне''. С истеричната си пропаганда САЩ и ЕС потвърждават правотата на посланията от Русия, Китай, Индия и другите държави в света за които Богатите бели забравят че съществуват.
62
2
 
3
 
! Отговори
0077 преди 1 година
При социализАма нямаше цензура , тогава директно заглушаваха. Дори ТВ излъчванията бяха на различна система - СЕКАМ . Да не говорим за обхвата на радиоапаратите , които се произвеждаха и прочутите ВЕФ ове.
61
10
 
1
 
! Отговори
Коста Копейката преди 1 година
Петата им колона е наета да разпространява пропаганда и дезинформация. Много са активни и настървени в интернет особенно.
60
4
 
18
 
! Отговори
Обратната страна преди 1 година
Медийте на Козяк, пренасящи американската пропаганда ! Днес бг. И всички останали наведени медии в България.