Въпреки санкциите: ЕС дава милиарди за руски газ

Пълно ембарго върху руския газ никога не е било сериозно обмисляно
1 дек 2022 08:21, Нели Христова
87
Въпреки санкциите: ЕС дава милиарди за руски газ
Снимка: БГНЕС

През настоящата година Европейският съюз намали зависимостта си от руската енергия, като забрани вноса на въглища и подготви петролно ембарго. Но има една стока, чиито продажби в момента процъфтяват и която едва ли скоро я грози бойкот от страна на ЕС.

Вносът на руски втечнен природен газ се е увеличил с около 40% през годината, тъй като купувачите се борят да намерят заместители на намаляващите доставки на газ по тръбопроводите. Това е горчиво хапче за преглъщане за много членове на блока, който наложи свои собствени строги санкции на Кремъл, за да го лиши от средства за воденето на войната в Украйна. Между януари и септември ЕС е похарчил рекордните 12,5 млрд. евро за втечнен природен газ от Русия, което е пет пъти повече от година по-рано. Въз основа на данните от проследяването на кораби и пристанища, нарастващото търсене в страни като Франция и Белгия е помогнало на Русия да се превърне във втория по големина доставчик на втечнен природен газ за Северозападна Европа през тази година. Все още е далеч зад САЩ, но вече изпреварва Катар.

Преди началото на конфликта в Украйна през февруари руският тръбопроводен газ беше най-големият източник на гориво в Европа. Но откакто Кремъл започна да ограничава доставките, континентът е принуден да внася повече втечнен природен газ - както от Русия, така и от други страни, за да не остане без ток и за да попълни запасите си за зимата.

"Руският втечнен природен газ трябва да продължи да пристига", казва Ан-Софи Корбо, изследовател в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет. Според нея "това е необходимо за глобалния баланс на втечнения природен газ: ситуацията и без това вече е достатъчно напрегната. Мисля, че много европейски страни биха били щастливи да си затворят очите“.

От всички европейски страни само Обединеното кралство и балтийските държави са спрели да купуват руски втечнен природен газ. Междувременно много купувачи в региона се въздържат да купуват руски петрол, а забраната на ЕС ще влезе в сила на 5 декември.

Пълно ембарго върху руския газ никога не е било сериозно обмисляно, като се има предвид недостигът на световни доставки и вероятността пазарът да се влоши още повече през следващата година. Въпреки това ЕС се опита да намери алтернатива. През март блокът се ангажира да замени почти две трети от вноса на руски газ през тази година, като повечето от новите количества ще дойдат от световния пазар на втечнен природен газ.

Сега руският газ представлява по-малко от 10% от доставките за региона, което е с повече от една трета по-малко от миналата година, но делът на втечнения природен газ от Русия е близо половината.

Данните от проследяването на корабите показват, че доставките в Европа далеч не са равномерно разпределени. Ако Обединеното кралство се е отказало от руския втечнен природен газ, товарите намират място другаде. Доставките за белгийските пристанища са се увеличили повече от два пъти между януари и октомври, докато доставките за Франция са се увеличили повече от два пъти с 60%.

Без ембарго

"Никога не сме говорили за работа по забрана на руския газ и ситуацията остава същата", заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер на брифинг на 25 ноември.

Много от доставките на втечнен природен газ в света се осъществяват по дългосрочни договори, а купувачите често са големи корпорации, които обикновено не се контролират от правителствата.

Френската TotalEnergies SE например има 20% дял в най-големия руски проект за втечнен природен газ - Yamal LNG. И въпреки че компанията преустанови нови инвестиции в Русия и продаде някои активи, тя обеща да не се оттегля от Ямал, за да осигури доставките на газ за Европа, поне докато санкциите позволяват това. Total притежава и 19% от руската Новатек, която контролира проекта.

"В настоящата среда не може да има добри и лоши проекти за втечнен природен газ", заяви през октомври Леонид Михелсон, ръководител на Новатек. Компанията също така увеличава капацитета си: мащабният проект Arctic LNG-2 ще бъде стартиран още през следващата година.

Основният доставчик на тръбопроводен газ за Европа, държавният енергиен гигант ПАО "Газпром", също започна да доставя втечнен природен газ за региона. И докато големият проект в Далечния изток - Сахалин 2 - е насочен главно към азиатските дестинации, Русия има нов малък терминал на брега на Балтийско море, от който вече е осъществила първите си доставки за Гърция.

Това обаче не означава, че Русия няма да ограничи доставките на втечнен природен газ в бъдеще, както вече направи с тръбопроводния газ. Москва вече забрани доставките на свръхохладено гориво за бившето търговско подразделение на "Газпром", национализирано от Германия тази година. Някои купувачи изразиха и опасения, че руското правителство ще поиска плащане в рубли за втечнен природен газ, както вече направи с тръбопроводния газ през пролетта, но такова решение все още не е взето.

Повишаване на цените

Предстои да се види как нарастващата търговия с втечнен природен газ ще се отрази на руския бюджет, но правителството вече настоява за по-високи данъци върху печалбите на износителите на горивото. И въпреки че сега от Русия към Европа по тръбопроводи тече по-малко газ, Москва се възползва от високите пазарни цени.

Изглежда, че Европа няма друг избор, освен засега да продължи да купува руски втечнен природен газ. Тъй като потребителите са изправени пред най-тежката криза в историята, която се отразява на разходите за живот, а високите цени на горивата повишават инфлацията, правителствата в региона се фокусират върху енергийната сигурност.

Ситуацията на газовия пазар вероятно "ще остане напрегната, докато не се появят нови доставки на втечнен природен газ, а това може да стане едва през 2025 г.", казва Кейт Дуриан, независим научен сътрудник в Института за арабските страни в Персийския залив, базиран във Вашингтон. Консултантът се съмнява, че "ЕС ще стигне до консенсус за затягане на санкциите, така че да обхванат и руския втечнен природен газ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде да бъдем по точни...Острова...Балтийските Държави и..........България.....
7
2
 
40
 
! Отговори
Прост Тракторист преди 1 година
Ами то ако не ги дава Европа,ще ги дава Китай,Индия или други,Русия няма да е губещата ако някой си мисли че ще е така
6
2
 
28
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
СЛАВА НА РУСИЯ!!! ИНВАЛИДНИТЕ АНГЛОСАКСИ ДА СИ ПЛАЩАТ, КАТО НЯМАТ ПАРИ КАТО НАС ДА ГУБЯТ СУВЕРИНИТЕТ И ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ТЕРИТОРИЯ!!!!!
5
2
 
49
 
! Отговори
Руско топливо преди 1 година
Русия не може да бъде изолирана никога. Не само в Европа но и света 70% от енергоресурсите са руски. Европа може евентуално да замени доставките с 10-20% и то след няколко години. Няма начин еврогеiче, Русия те държи за малките та6аци!!!
4
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантическото лицемерие край няма!
3
2
 
36
 
! Отговори
Цитирам Бичето преди 1 година
Видяхте ли балъци що стана?
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквам протестите на разни със сини и зелени коси.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срудър е по-силен от санкцията.