Орбан: Оставаме твърдо против европомощта за Украйна

Страната блокира обсъждания пакет от 18 млрд. евро
Обновена: 2 дек 2022 19:44 | 2 дек 2022 18:51, Йоана Цонева
90
Орбан: Оставаме твърдо против европомощта за Украйна
Снимка: БГНЕС

Унгария ще продължи да се противопоставя на плана на Европейския съюз за предоставяне на помощен пакет в размер на 18 милиарда евро на Украйна през 2023 г. Това заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от "Асошиейтед прес".

Позицията на Будапеща вероятно ще доведе до запазване на напрежението между ЕС и националистическото унгарско правителство на фона на споровете за спазването на демократичните стандарти в страната.

В интервю за държавното радио унгарският премиер призна, че Украйна има нужда от помощ, за да финансира жизненоважни сектори и услуги. Той обаче подчерта, че ще блокира плана на ЕС за осигуряване на финансова подкрепа чрез вземането на общ заем от всички държави членки.

"Въпросът е как да помогнем на Украйна. Едното предложение е чрез използването на бюджетите на страните членки за вземане на нов общ заем, който да се използва за Украйна. Ние не подкрепяме това, защото не искаме ЕС да се превърне в общност от задлъжнели държави, вместо да бъде общност от страни, които си сътрудничат", посочи Орбан.

Той предложи всяка от 27-те държави членки на ЕС да използва средства от собствения си бюджет, за да предостави помощ на Украйна чрез двустранни споразумения.

Още по темата
"Няма да приемем другия план, няма да се съгласим с него, а без нас той няма да се осъществи", категоричен бе унгарският премиер.

По-рано Орбан съобщи, че Будапеща е готова да отпусне на Украйна 60-70 милиарда форинта (152-178 милиона долара) от собствения си бюджет при двустранни условия - сума, която според него няма да окаже съществена вреда на националните интереси на Унгария.

Пакетът от помощи за Украйна е един от няколкото основни приоритета за ЕС, които правителството на Унгария блокира или забави през последните месеци.

Някои служители в Брюксел подозират, че Будапеща използва ветото си върху пакета, както и противопоставянето си на подписването от ЕС на минимална ставка на корпоративния данък, като лост за оказване на натиск върху блока в опит да отблокира 7,5-те милиарда евро европейско финансиране, замразени заради опасенията във връзка с върховенството на закона и корупцията в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
защо ес да дава пари на украина сащ започнаха конфликта те да плащатподкрепям гн орбан не може ек така да раздава нашите пари зеленски дани изпрати пари за издръжката на бежанците в българия
49
0
 
0
 
! Отговори
Марков преди 1 година
Орбан е сам в битката си срещу Европейския съюз така мислят всички от Европа! Имат една голяма грешка в мислите си, защото целият Унгарски народ стои зад Орбан!!!!Ако в България политиците мислеха за народа си през 2012 година щяхме да сме Вътре в Шенген,а не още да сме вън и без шанс да влезем на 08.12.2022 година.Колко хора трябва да загинат по границата ни с Турция за да светне лампата,че пазим границата си с жертви за Нидерландия и Европейския съюз!!!!!!!
48
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
А що не и Българищ да играе контра на Европа след като не ни вземат на сериозно
47
0
 
0
 
! Отговори
ПАРИ НЯМА преди 1 година
ИЗПРАЩАМЕ ПАКЕТ ЕВРОАТЛАНТИЦИ-ПАСИТО,ПЛЕВВЕЛА,БОКО,ДА ЗАЩИТАВАТ С ГОЛИ ГЪРДИ МАЙКА УКРАЙНА.
46
0
 
0
 
! Отговори
От народа преди 1 година
Евала на Орбан. Човек който преди всичко мисли.......защитава народа си, който му е гласувал доверие и не се свени да казва истината, такава каквато е. Не е като нашите, които предават държавата си, за да може техните деца да изплуват. Повечето от техните деца учат инв чужбина... Нали се сещате, нашите родни политици са се превърнали в шилета
45
0
 
0
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Защо въобще ЕС трябва да дава на укро-фашагите пари??? Какво излиза ЕС - *** на САЩ..
44
0
 
0
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Орбан е паток, за нищо не става и няма място в европейския съюз - вън!
43
0
 
0
 
! Отговори
Чочо преди 1 година
Абсолютно е прав Орбан не съм съгласен нашата държава да плаща чужди борчове.Той гледа за държавата си.Дано и наще дуп... ци проумеят и защитят нашите интереси.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 53 Анонимен . . .провокарор . . . СЕ ПИШЕ провокатор! Не може да е транскрипционна грешка - просто необразован! А и още нещо! Орбан е истински образован човек юрист от университет, а не с някакви курсове от Харвард!
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милярди се дадоха на Украйна и резултат никакъв!, като спуканата делва, колкото и да се налива все е празна! ЕС иска, но страните в ЕС изнемогват!
40
0
 
0
 
! Отговори
Цоцорко от службта преди 1 година
И аз, съм зъ Орбан Велики. Хъ, яд ли въъ или не въъ?
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Смел човек!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Орбан
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки който не подкрепя Украйна е Руски агент-провокарор!! Факт!
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС не се гледа с добро око на хората с различно, независимо мислене. Те биват обявявани за Руски агенти, работещи за Москва. И то само защото са си позволили да изкажат мнение, различно от тава на Брюксел и Европарламента.
35
0
 
0
 
! Отговори
Сорос преди 1 година
Тоя Орбан така и не се научи, че слд като Унгария е приета в ЕС, трябва да е безкрайно благодарна да приема и изпълнява безропотно решенията взети в Брюксел!!
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четох в коментарите,някой пише че ЕС е клубът на богатите??? ХАХАХАХААХАХАХХА да бе. Масово обедняване,протести и режим на тока!!! Това е ЕС
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47 Сайта им е тотал щета вчера смесваше коментарите от преди месеци, а после въобще не можеше да се пускат коментари.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом нас може да ни спре Нидерландия за Шенген, така Орбан може да ги блокира да раздават нашите пари на укрите. Реално укрите ще вземат повече за една година от ЕС от страни като България и някои други за целия програмен период, който беше повече от 5 години.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унгария е най-добре от всички бивши соц републики. България, Румъния, Лирта, Латвия могат само да и завиждат. И това е благодарение на Орбан. Мбого източно европейци емигрираха в Унгария още преди 20 години.