Орбан: Оставаме твърдо против европомощта за Украйна

Страната блокира обсъждания пакет от 18 млрд. евро
Обновена: 2 дек 2022 19:44 | 2 дек 2022 18:51, Йоана Цонева
90
Орбан: Оставаме твърдо против европомощта за Украйна
Снимка: БГНЕС

Унгария ще продължи да се противопоставя на плана на Европейския съюз за предоставяне на помощен пакет в размер на 18 милиарда евро на Украйна през 2023 г. Това заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от "Асошиейтед прес".

Позицията на Будапеща вероятно ще доведе до запазване на напрежението между ЕС и националистическото унгарско правителство на фона на споровете за спазването на демократичните стандарти в страната.

В интервю за държавното радио унгарският премиер призна, че Украйна има нужда от помощ, за да финансира жизненоважни сектори и услуги. Той обаче подчерта, че ще блокира плана на ЕС за осигуряване на финансова подкрепа чрез вземането на общ заем от всички държави членки.

"Въпросът е как да помогнем на Украйна. Едното предложение е чрез използването на бюджетите на страните членки за вземане на нов общ заем, който да се използва за Украйна. Ние не подкрепяме това, защото не искаме ЕС да се превърне в общност от задлъжнели държави, вместо да бъде общност от страни, които си сътрудничат", посочи Орбан.

Той предложи всяка от 27-те държави членки на ЕС да използва средства от собствения си бюджет, за да предостави помощ на Украйна чрез двустранни споразумения.

Още по темата
"Няма да приемем другия план, няма да се съгласим с него, а без нас той няма да се осъществи", категоричен бе унгарският премиер.

По-рано Орбан съобщи, че Будапеща е готова да отпусне на Украйна 60-70 милиарда форинта (152-178 милиона долара) от собствения си бюджет при двустранни условия - сума, която според него няма да окаже съществена вреда на националните интереси на Унгария.

Пакетът от помощи за Украйна е един от няколкото основни приоритета за ЕС, които правителството на Унгария блокира или забави през последните месеци.

Някои служители в Брюксел подозират, че Будапеща използва ветото си върху пакета, както и противопоставянето си на подписването от ЕС на минимална ставка на корпоративния данък, като лост за оказване на натиск върху блока в опит да отблокира 7,5-те милиарда евро европейско финансиране, замразени заради опасенията във връзка с върховенството на закона и корупцията в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
едно се чудя, как този човек успява да противопоставя на мнозинство в ЕС. Смел и далновиден, браво!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари за Украйна, абе я като дойде Урсулата и оня немски плешундер да им се дадат по 200 евро и да изкарат месеца, не ме разбирайте погрешно, но тук сме по-зле от Украйна дори и да няма война.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само СССР, Славия и сръбска музика, може по - едно, две ударни!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не земете като бай Тошо навремето да подадете молба за 16та република. Путин одма ще ви приеме. Той горкия много се надява, че като слушка много ще получи Западна Украйна и накрая ще стане Велика Унгария. Ама послушковците обикновено бъркат.
6
0
 
0
 
! Отговори
Муахахаха преди 1 година
И какви пари ще дадем точно ние на Украйна. Ние сме толкова скъсани, че
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се дава милиарди "заем" на най корумпираната държава си е чиста лудост.... Все едно да дават пари на заклет комарджия и да чакаш да ги върне...
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5, има няма едно 10% от българите са зад Орбан. Още 10% са твърдо против, на останалите 80% не им пука. На русофилите пак им се иска да са мнозинство, но няма как да стане. Дърти русофили измират, млади хора русофили не стават. Понял?!
3
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До колкото разбрах в Германия излиза от употреба 500 евровота банкнота. Вдига заплатите, детските и миниджоба-необлагаемият доход на фона на ръстящите цени плюс, минус работа...ама да хвърлях наволя като бизнеса ти отива по дяволите заради некъдърници и некомпетентни хора и преиждат орди и ще идват още да ти и всичкото. Помощ е едно, а безумие е друго.
2
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 година
То няма против човек да помогне ама това вече е безумие. Значи никога нямаше помощ за бедни, бездомни, болни деца, самотни майки, пенсионери в нужда и т.н. сега от всякъде се ръсят милярди във време на криза. Пълно безумие. Къде отиват тези пари не се знае точно. Няма независима комисия от всички страни. Нямаше пари за бедните да не напъплят Европа сега се плащат оръжия. Извратено е. Ако някой беше нападнал България НАТО докато реагират ни няма....
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и ние, ама кой ли ни пита.